FABRICE COFFRINI Afp
NEUNIŠTIVI TALIJAN

Režiser najveće senzacije 21. stoljeća vratio se kući u 71. godini! Tamo ga čeka ‘zaboravljeni‘ Hrvat

Ponovno je u klubu koji ga je lansirao u elitno nogometno društvo
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 23. prosinac 2022. 20:48

Jeste li zaboravili na Claudija Ranierija? To je onaj samozatajni ‘starac‘ koji je sada bez posla gotovo godinu dana, a u trenerskoj karijeri izmijenio je ni više ni manje od 19 klubova! I sada, sa 71 godinom na leđima, dobit će još jednu priliku. Ranieri je po drugi put u karijeri preuzeo klupu Cagliarija, kluba sa središnjeg dijela Serie B, i danas potpisao ugovor do 2025. godine.

E sad, postoji razlog zašto ova vijest spada u rubriku "romantičnih" nogometnih priča..

Prije svega, ako vam još nije ‘zazvonilo‘ - Ranieri je čudotvorac koji je 2016. nemoguće učinio mogućim. Osvojio je Premier ligu s Leicesterom i porušio sve nogometne "zakone" i predrasude. Pratiteljima se u cijeloj priči najviše svidjelo što je jedan ‘mali‘ klub nadjačao "teškaše" potpomognute neiscrpnim financijskim sredstvima, te se o Leicesterovom podvigu i dalje govori kao o jednoj od najvećih, ako ne i najvećoj senzaciji 21. stoljeća.

Njezin režiser sada se vratio tamo gdje je sve počelo. Godine 1988. Ranieri je zasjeo na klupu Cagliarija i u dvije godine ih iz treće lige doveo u elitno talijansko društvo Serie A. Osim što ga je taj uspjeh lansirao u Napoli te mu, pokazat će se, otvorio vrata brojnih velikana (Atl. Madrid, Chelsea, Juventus, Inter...), Ranieri je u Cagliariju slavljen kao legenda. Talijanski mediji pišu da u prostorijama i hodnicima kluba i dalje stoje njegove fotografije, nisu ga zaboravili desetljećima kasnije.

Sada je i službeno potpisao za Cagliari na dvije i pol godine nakon što je Fabio Liverani dobio otkaz, piše La Gazzetta dello Sport. Pregovori su brzo završeni, a Ranieri će moći ostati trener čak i ako ne izbori prvu ligu. Lokalni mediji oduševljeno su izvještavali o ovom poslu, L‘unione Sarda napisao je da je novi Ranierijev angažman u klubu ravan "ostvarenju snova".

Hoće li ih pod Ranierijem ostvariti i Marko Rog, koji nepune tri godine igra u Cagliariju, prvu kao posuđen, a dvije kao i službeni njihov veznjak. Pomalo zaboravljeni ex Dinamovac prilikom prelaska iz zagrebačkog kluba u Napoli (13.5 milijuna eura, 2017.) djelovao je kao igrač mnogo sretnije budućnosti od druge talijanske lige, čak je 21 put zaigrao za reprezentaciju Hrvatske.

Rog je u ovoj sezoni odigrao 12 ligaških utakmica (od ukupno 18 kola), od toga 9 puta startao te po jednom zabio i asistirao. Njegov Cagliari na 12. je mjestu Serie B, ali samo četiri boda udaljen od mjesta što vodi u dodatne kvalifikacije za elitnu ligu. Zna se što je Ranierijev idući zadatak - ponoviti povijest..

Linker
19. travanj 2024 20:35