Stjepan Lončar
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
UNOSNI TRANSFER

Rijeka odradila posao s Mađarima i zaradila milijune, odlazi i Ristovski. Pojačanje stiže iz Italije!?

‘Za Rijeku je to jako dobar posao, pogotovo za ova vremena, napravili smo zadovoljavajući transfer‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 15. srpanj 2021. 23:08

Najave su u četvrtak postale stvarnost - reprezentativac BiH i vezni igrač Rijeke, Stjepan Lončar (24), popodne je otputovao u Budimpeštu na liječnički pregled. I bude li prošao medicinske provjere, potpisat će ugovor s mađarskim Ferencvarosom. A Rijeka će zaraditi lijep novac za Lončara, na ime odštete, naime, trebala bi od Mađara dobiti između 4 i 5 milijuna eura. Sportski direktor Rijeke, Robert Palikuća, kaže:

- Nikad ne pričam o brojkama, to je ipak poslovna tajna i neću komentirati glasine koje se vrte oko novčane vrijednosti Lončarova transfera. Uglavnom, za Rijeku je to jako dobar posao, pogotovo u ovim COVID-vremenima, kad je nogometno tržište apsolutno poremećeno i svi se klubovi, počevši od onih najvećih, bore s financijama. Napravili smo zadovoljavajući transfer i zaradili adekvatan novac vrijednosti prodanog igrača - kaže Palikuća.

Financijski ćete biti zadovoljeni, ali ostat će igračka praznina. Lončar je ipak bio jedan od vaših najboljih igrača, kako ćete ga zamijeniti?

- Neće biti praznine, jer u svlačionici imamo igrače za koje vjerujemo da bi mogli zamijeniti Lončara. Imamo dovoljno opcija, imamo takav profil igrača i interno ćemo popuniti tu prazninu. Ode li još neki igrač, neće to biti nenadoknadivo, jer je jaka konkurencija za svaku poziciju.

Posao još nije gotov

Odlazi li još netko ovih dana?

- Pri kraju je transfer Milana Ristovskog (29), odlazi u Slovačku, u Spartak iz Trnave. Razgovarali smo, Ristovski je izrazio želju za odlaskom i dogovorili smo se. Raskidamo ugovor i makedonski će reprezentativac preseliti u Trnavu.

image
Milan Ristovski
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX


A dolasci?

- Radimo na dovođenju jednog igrača iz Italije, u petak bismo trebali više znati. Ne mogu vam sad reći ime, jer nisu riješene sve potankosti oko transfera...

Prije pet tjedana predstavljeni ste kao novi sportski direktor Rijeke, no funkciju ste službeno preuzeli 1. srpnja. Jeste li zadovoljni učinjenim u ovih 15 dana?

- Nikad nisam zadovoljan, uvijek mislim da može biti bolje. Sretan sam što mogu napokon raditi u Hrvatskoj, u svojoj domovini, s iznimno motiviranim suradnicima. Imamo zajedničku viziju i dajem doista sve od sebe da se što prije uskladimo kako bismo vukli prave poteze u cilju boljitka kluba. A pogledamo li činjenicu da smo ovoga ljeta ostali bez kompletnog napada, tada moram reći da smo u kratkom roku napravili dobar posao i uspjeli smo riješiti većinu problema dovođenjem nekoliko kvalitetnih igrača. Vjerujem da će Obregon i Prince Ampem kod nas još napredovati i potvrditi svoj nemali potencijal. No, posao tu još nije gotov, pokušat ćemo dovesti još neko pravo pojačanje. Najvažnije je da smo najnužnije riješili i da možemo normalno započeti sezonu, a u hodu ćemo se pokušati još pojačati. Do 31. kolovoza i kraja prijelaznog roka neće biti odmora, bit će “ludo”, kao što je i ovaj prijelazni rok općenito lud u vrijeme COVID-a.

Hoćete li dovesti još nekog igrača iz Njemačke, osim Abassa, koji je stigao iz Mainza?

- Naravno da pratimo neke igrače koji jesu, ili su bili pod ugovorima s nekim njemačkim klubovima. Imam dobar uvid u to tržište, a i prije nego sam došao, moji prethodnici Srećko Juričić i Ivan Mance znali su pogledati prema Njemačkoj, doveli su, primjerice, Čolaka. I ne gledamo samo njemačku Prvu ligu, budući da i u Drugoj ligi ima igrača prvoligaške kvalitete, ne samo za Hrvatsku, nego i za Njemačku. Prva HNL svakako je zanimljiva nogometašima koji igraju u Njemačkoj, dakako više u igračkom, nego u financijskom smislu. Stoga se takve igrače mora privući nekim drugim argumentom, a ne isključivo novčanim.

image
Robert Palikuća
DANIEL KARMANN Dpa Picture-alliance Via Afp

Kakvu Rijeku možemo očekivati? Može li se upustiti u borbu za naslov prvaka s Dinamom?

- A ne, nemojte mi postavljati takva pitanja! Kad bih sad rekao bilo kakvu “parolu” ili nešto bombastično najavio, bilo bi to apsolutno bez respekta prema Dinamu, koji ima još kako golem ugled u Europi. I bilo bi to posve nerealno i neozbiljno s moje strane...

Stvaranje igrača

U redu, postavimo pitanje ovako: hoće li se Rijeka boriti za mjesto u vrhu ljestvice s Dinamom, Osijekom, Hajdukom...?

- E, to je već nešto drugo. Naš je cilj, već tradicionalno, svake sezone izboriti nastup u Europi! Pa čak i kad se, kao lani, upadne tijekom sezone u “crnu rupu”, treba sve napraviti da se iznova zakorači stazom uspjeha. A to nije lako, to mogu samo stabilni klubovi, poput Rijeke, koja je to lani i učinila i vratila se u vrh ljestvice. Odradili smo sad dobre pripreme u Sloveniji, odlično se radilo i motivacija je velika, pa je jasno da očekujemo borbu za plasman u vrhu lige. No, moramo ostati skromni kakvi jesmo, želja nam je igrati nogomet koji budi strast i emocije kod navijača, kao i promovirati naše mlade igrače, te pokazati svim aktualnim i potencijalnim partnerima i ljudima koje vole klub i grad, da poštenim pristupom i radom možemo napraviti velike stvari.

Promocija mladih igrača - e, to je već posebna tema za razgovor. Naime, unatoč vrlo dobrim, čak i odličnim rezultatima posljednjih sezona, Rijeka se baš i nije iskazala u afirmaciji igrača iz svog omladinskog pogona. Može li se tu nešto promijeniti?

- Mora! Na tom se planu mnogo toga mora promijeniti! Jedan od najvažnijih ciljeva nam je približiti vlastitu omladinsku školu profesionalnom pogonu, kako bismo iz omladinskih kategorija crpili igrače za našu prvu momčad. No, to je dugoročni proces, ne mogu se neke potankosti promijeniti baš preko noći. Najprije trebamo napraviti pravi koncept razvoja naših mladih igrača, treba sve dobro teorijski posložiti, a onda i primijeniti u praksi. Temeljni cilj postojanja naše omladinske škole mora biti da mladi igrač jednoga dana zaigra na Rujevici, u prvoj momčadi Rijeke. A onda će sve drugo doći samo po sebi - kaže Palikuća.

'U Njemačkoj je lakše raditi jer je manji pritisak zbog financija'


Došli ste iz njemačkog nogometa - možete li usporediti način rada u Njemačkoj i u Hrvatskoj?

- Gledajte, nogomet i biznis u svakom dijelu svijeta imaju iste zakonitosti. Naravno da postoje razlike, u Njemačkoj je drukčije raditi, jer je manji pritisak zbog financija, budući da postoje zajamčena primanja i klub normalno egzistira. Ovdje osjećam dodatni, pozitivni pritisak, jer financije nisu zajamčene, nego se moraju ostvariti, primjerice, prodajom igrača, kako bi se moglo dalje investirati u pojačanja. Ili u infrastrukturu, u što je Rijeka mnogo uložila posljednjih godina. A istodobno se ulaže i u momčad, imperativ je biti u vrhu hrvatskog nogometa i od samog sam dolaska prihvatio tu filozofiju. U svakom se klubu rade investicijski planovi, u nekima su veći, u nekima manji, sve ovisi o financijama koje su vam na raspoložbi.

Linker
18. travanj 2024 22:58