Argentina's Lionel Messi is awarded the FIFA Ballon d'Or on January 10, 2011 at the Kongresshaus during the FIFA Ballon d'Or ceremony in Zurich. The three finalists for the 2011 Ballon d'Or are Spain's Xavi Hernandez, Spain's Andres Iniesta and Argentina's Lionel Messi who all play for Barcelona. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
 AFP
ZLATNA LOPTA

Rock magazin otkrio prevaru stoljeća: Umjesto Xaviju glasove pripisali Xabiju!

U finalu izbora za nagradu Zlatna lopta Messi je pobijedio svoje suigrače iz Barcelone Iniestu i Xavija, što je bilo iznenađenje za brojne stručnjake i ljubitelje nogometa
Piše: Dragan ZubovićObjavljeno: 28. siječanj 2011. 11:34

Francuski magazin Les Inrockuptibles, koji se inače bavi rock glazbom, kulturom i društvenim zbivanjima, optužio je Fifu i nogometni magazin F rance Football da nisu pravilno proveli izbor za Zlatnu loptu, koju je dobio Lionel Messi iz Barcelone, čime se u nogometnim krugovima nastavlja polemika oko te kontroverzne odluke.

Podsjetimo, u finalu izbora za nagradu Zlatna lopta Messi je pobijedio svoje suigrače iz Barcelone Iniestu i Xavija , što je bilo iznenađenje za brojne stručnjake i ljubitelje nogometa. Les Inrockuptibles međutim tvrdi da su rezultati glasovanja krivotvoreni i da je glasovanje bilo loše organizirano: ”Čak četvrtina glasača (izbornici i kapetani reprezentacija te novinari-dopisnici France Footballa) nije poslala svoje listiće na vrijeme, što je utjecalo na konačne rezultate”.

Drugi je veliki problem u tome što je kod zbrajanja glasova u tehničkoj službi FIFA-e došlo do miješanja imena igrača pa su umjesto Xaviju iz Barcelone glasove upisivali Xabiju iz Reala Madrida. Slično je, ali ne i isto.

“Neki glasovi namijenjeni Barceloninom igraču Xaviju (Xavier Hernandez) pripisani su Xabiju (Xabier Alonso) iz Reala Madrida, koji je završio na začuđujuće visokom 10. mjestu”, oštar je u svojoj optužbi francuski tjednik Les Inrockuptibles, koji s tim u vezi ističe još jednu zanimljivost: “Prema službenim podacima France Footballa i FIFA-e, kapetan kolumbijske reprezentacije Mario Yepes glasovao je za Xabija iz Reala, a Yepes je kazao novinarima da je glasovao za Xavija iz Barcelone”.

Priča djeluje nevjerojatno, a nakon njene objave još nema reakcija ni iz Fife ni iz France Footballa, koji izgleda pokušavaju zataškati slučaj. Zanimljivo da niti L’Equipe niti pariški dnevnik Le Parisien, također dnevnici medijske kuće Amaury, kojoj pripada i magazin France Football, nisu objavili niti slova o ovom slučaju, što je zaista znakovito. Izgleda da ovo nije medijska 'patka’ za jedan dan, jer da se radi o lažima, zasigurno bi već reagirala FIFA i njezin medijski partner France Football, koji su izgleda odlučili ići linijom manjeg otpora čekajući da se slegne prašina nakon kontroverznog izbora.

Linker
08. svibanj 2024 11:37