Roman Abramovič

 Pa Images/alamy/alamy/profimedia
PROCURILI DOKUMENTI

Roman Abramovič tajno financirao poznati klub. Imali proračun 14 milijuna eura, on uložio najmanje 117

Ruski je oligarh u to doba već bio vlasnik Chelseaja, a potajno je financirao drugi europski sastav
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. ožujak 2023. 18:04

Roman Abramovič potajno je financirao preuzimanje nizozemskog prvoligaša Vitesse iz Arnhema i financirao ga godinama tijekom razdoblja kada je također bio vlasnik Chelseaja, pokazuju procurjeli dokumenti do kojeg se dočepao londonski dnevnik The Guardian.

Dvije istrage Nizozemskog nogometnog saveza nisu uspjele (naravno) otkriti nikakve financijske veze između Abramoviča i Vitessea, te su zaključile da ruski oligarh nije imao menadžerski utjecaj na Vitesse. I Vitesse pod tadašnjim vlasnicima, i Chelsea pod Abramovičem, opetovano su poricali da je ruski oligarh upleten u financiranje nizozemskog kluba.

Financijske informacije izašle su na vidjelo u dosjeima ciparskog offshore pružatelja usluga MeritServusa. Čini se da dokumenti, koje su pregledali novinari The Guardiana i Ured za istraživačko novinarstvo, prvi put otkrivaju najmanje 117 milijuna eura tajnog financiranja Abramoviča za preuzimanje Vitessea, koje je teklo kroz niz tvrtki registriranih u nejasnim offshore porezne oaze.

Sumnjalo se na veze s Chelseajem u doba preuzimanja 2010. godine, a koje je vodio bivši gruzijski nogometaš Merab Jordania. Iako je Abramoviča opisao kao svog prijatelja na inauguralnoj konferenciji za novinare, Jordania je zanijekao da je oligarh upleten.

Sumnje u povezanost nastavile su se nakon preuzimanja Jordanije, jer je Chelsea koristio Vitesse, kao partnerski klub, u kojem su bili igrači koji još nisu spremni za zahtjeve engleskog Premiershipa. Mnogi igrači Chelseaja otišli su u Vitesse na posudbu tijekom 2010-ih, uključujući srbijanskog reprezentativca Nemanju Matića, ali i trenutačnu zvijezdu Chelseaja i engleske vrste, Masona Mounta, koji je igrao za Vitesse u sezoni 2017./18.

Daljnja pitanja postavljena su nakon što je Jordania otišao 2013., a drugi Abramovičev suradnik, ruski poduzetnik (tako se to veli) Aleksander Čigirinski preuzeo klub. Vitesse i Jordania otkrili su u tom trenutku da je Čigirinski već bio financijski uključen u klub, od preuzimanja 2010. godine.

U travnju 2014. Jordania je tvrdio da je Chelsea umiješan, ljuteći se da je Vitesse spriječen ojačati svoju momčad u pokušaju osvajanja naslova prvaka Nizozemske i ulaska Ligu prvaka jer, kako je to tada govorio Gruzijac, "London to nije želio". Kasnije je povukao komentare i još uvijek tvrdi da u optužbama nije bilo istine.

Godine 2017. The Guardian je izvijestio da su Abramovičevi suradnici iz Chelsea ureda bili uključeni u preuzimanje Vitessea. U to vrijeme Chelsea je odbio komentirati, istaknuvši samo:

- Uživamo u bliskoj suradnji s Vitesse Arnhemom, kao i s drugim klubovima.

Pravila UEFA-e, Europskog nogometnog saveza su jasna po ovakvim pitanjima, te se zahtijeva da klubovi koji igraju jedan protiv drugoga budu u neovisnom vlasništvu "kako bi se osigurao integritet natjecanja", te da "nijedan pojedinac ili pravna osoba ne smije imati nadzor ili utjecaj na više od jednog kluba koji sudjeluje u UEFA-inom klupskom natjecanju".

Čini se da je sada procurila gomila dokumenata koja pokazuje da je Abramovič financirao Vitesseovu potrošnju nizom zajmova u vrijednosti od najmanje 117 milijuna eura do kraja 2015. To je bila ogromna investicija za Vitesse, čiji je ukupni promet u sezoni 2014./15. bio 14 milijuna eura.

Podsjetimo, Roman Abramovič je kupio Chelsea 2003. nakon što je na sumnjiv način postao ruski naftni i plinski milijarder, uloživši 2 milijarde funta u klub. Abramovič je prošle godine bio primoran prodati Chelsea nakon što je bio pod sankcijama nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Linker
30. svibanj 2023 08:33