HAROLD CUNNINGHAM Afp
TKO JE ZA KOGA GLASAO

Ronalda izostavio i Luka Modrić, ali i izbornik Portugala!? Pogledajte kako su glasali Dalić i ekipa

FIFA je i ove godine podijelila nagradu najboljima na svijetu, a glasali su i hrvatski predstavnici
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 18. siječanj 2022. 14:16

Robert Lewandowski je drugu godinu zaredom bio bolji od Lionela Messija u izboru za FIFA-inu nagradu The Best namijenjenu najboljem nogometašu svijeta. Uvijek je u takvim izborima zanimljivo zaviriti iza kulisa i vidjeti kako su svoje glasove raspodijelili pojedinci.

U izboru za The Best glasovali su izbornici i kapetani nogometnih reprezentacija te novinari iz svake države, kao i navijači. Glasovi kapetana i izbornika činili su 25 % ukupnog broja glasova, Lewandowski je od njih dobio više nego dvostruko glasova od Messija, Salah je na kraju bio treći.

Messi i Cristiano Ronaldo nastavili su tradiciju te su izbjegli dodijeliti glasove jedan drugome. To se već na neki način podrazumijeva, jer Ronaldo je za Messija glasovao samo 2020. godine, dok je Messi dao svoj glas Ronaldu 2018. i 2019. Ova FIFA-ina nagrada postoji od 2016. godine.

Zanimljiv je ovaj put bio i Messijev izbor u odnosu na pobjednika. Argentinac, naime, nije među tri igrača kojima je dodijelio svoje glasove uvrstio Roberta Lewandowskog...

Poljski je napadač na prvo mjesto stavio veznjaka Italije i Chelseaja Jorginha, na drugo Messija, a na treće Ronalda. Argentinski je kapetan kao svoj prvi odabir naveo Brazilca Neymara, dok je na drugo mjesto stavio Kyliana Mbappea. Tako je Messi podržao svoje suigrače iz Paris Saint-Germaina, dok je njegov treći izbor bio napadač Reala Karim Benzema.

Ronaldo je na ovogodišnjoj svečanosti dobio posebnu nagradu za najboljeg reprezentativnog strijelca svih vremena, a svoje je glasove dao Lewandowskom, Kanteu i Jorginhu.

Mohamed Salah bio je treći u poretku na za najboljeg igrača. Napadač Liverpoola i Egipta stavio je na prvo mjesto Jorginha, na drugo Messija, a na treće Lewandowskog.

Argentinski je izbornik Lionel Scaloni na prvo mjesto stavio imenjaka Messija, dok je izbornik Portugala Fernando Santos u svom izboru izostavio Ronalda. Glasovao je za Kantea, Jorginha i Lewandowskog.

Jorginho je bio prvi izbor engleskog izbornika Garetha Southgatea, dok je engleski kapetan Harry Kane Lewandowskog stavio ispred Messija i Kantea. Francuski izbornik Didier Deschamps podržao je sunarodnjake Benzemu, Mbappea i Kantea, a izbornik Nizozemske Louis van Gaal Kantea, De Bruynea i Salaha...

U izboru su sudjelovali i hrvatski predstavnici. Tako je kapetan Vatrenih Luka Modrić na prvo mjesto stavio suigrača iz Reala Benzemu, na drugo Jorginha, a na treće Lewandowskog. Hrvatski izbornik Zlatko Dalić birao je pak Messija, Lewandowskog i Jorginha. Novinar Sportskih novosti Robert Matteoni odlučio se za Jorginha, Lewandowskog i Messija.

Najboljim je trenerom proglašen Thomas Tuchel. Menadžera Chelseaja na prvo je mjesto stavio Modrić, koji je svoje glasove dodijelio i Manciniju te na treće mjestu Guardioli. Dalić je birao Mancinija, Tuchela i Guardiolu, a Matteoni je glasovao za Mancinija, Tuchela i Guardiolu.

Nagrada za najboljeg vratara pripala je Chelseajevom Edouardu Mendyju kojeg je Modrić također stavio na prvo mjesto, ispred Donnarumme i Alissona. Dalićev izbor bili su Donnarumma, Schmeichel i Mendy, a Matteonijev Donnarumma, Mendy i Schmeichel.

Izbornik Indije Igor Štimac glasovao je za Benzemu, Salaha i Jorginha. Iranski izbornik Dragan Skočić odabrao je Lewandowskog, Messija i Jorginha. Omanski izbornik Branko Ivanković odlučio se za Lewandowskog, Salaha i Haalanda, dok je izbornik Zambije Aljoša Asanović glasovao za Messija, Benzemu i Salaha.

Linker
16. travanj 2024 20:07