PAUL ELLIS/AFP/PROFIMEDIA
DETALJI IZ PROŠLOSTI

‘Ronaldo i ja svaku smo noć išli u McDonald‘s i jeli ostatke... Trebao bi mi dati jednu svoju Zlatnu loptu‘

Sada tvrdi da je slavni Portugalac izjavio: ‘Ako misliš da sam dobar, pričekaj da vidiš Fábija Paíma‘
Piše: SNObjavljeno: 20. listopad 2023. 12:29

Cristiano Ronaldo zadnje mjesece svoje blistave karijere provodi u Saudijskoj Arabiji, potpisao je spektakularan ugovor od oko 200 milijuna eura po sezoni i omogućeno mu je sve što može poželjeti. Portugalski napadač ugovorom je vezan na dvije sezone, što znači da će po isteku imati oko 40 godina i pozamašnu svotu novca.

Mnogo se već pisalo o njegovim skromnim počecima i odrastanju na portugalskom otoku Madeiri. No, sada se pojavila još jedna priča koju je sa svijetom odlučio podijeliti Fábio Paím, njegov omladinski suigrač u akademiji Sporting de Portugal. Bile su to teške godine u kojima se dječak Cristiano borio da bi preživio. Društvo mu je tada pravio Paím, jedan od dječaka koji se također istaknuo u lisabonskom klubu, iako je tri godine mlađi od Ronalda.

- Kada smo igrali za Sporting i boravili u akademiji, živjeli smo na stadionu. Noću smo išli u McDonald‘s po hamburgere koje više nitko nije htio i koji nisu bili dobri za prodaju. Tu smo svaku večer dolazili po hamburgere, jeli smo ostatke koji su bili za bacanje. U Sportingu su to znali. Nije to bilo vrijeme kao što je danas - rekao je Paím u intervjuu za The Sun.

- Bili smo prijatelji. Ne mogu reći da smo bili najbolji prijatelji, ali bili smo prijatelji. Provodio bih odmore s njim. Jedan je bio u Brazilu, bio je to moj prvi put u Brazilu, prije Europskog prvenstva 2004. Bio je to Cristianov prvi europski turnir s reprezentacijom Portugala, a prije toga smo otišli na odmor. Kad sam upoznao Cristiana imao sam osam godina, bio sam nov u Sportingu i otišli smo na turnir na Madeiru. Bilo nam je lijepo zajedno, stvarno lijepo. Nogomet nam tada nije bio toliko ozbiljan. Mogli smo uživati ​​kao djeca. Ronalda se uvijek sjećam kao velikog radnika, stvarno predanog i nekoga tko je želio biti najbolji. Uvijek je bio takav, ljutit kad bi izgubio. Taj ga je trud doveo ovdje gdje je sada - objasnio je.

image

Cristiano Ronaldo

ELVIS BARUKCIC Afp

- Danas on recimo više ni ne mora igrati, ali jednostavno želi biti najbolji. Stekao je sve što je mogao, a to je rezultat onog truda kad smo bili djeca. Nije ni znao da će doći ovdje gdje je sada. Vjerovao sam da će biti netko u nogometu, dobar igrač, ali na razini koju je dosegao? U tom trenutku to nisam vjerovao - priznao je Paím.

Ronaldo je napustio Sporting da bi se pridružio momčadi Alexa Fergusona u Manchesteru 2003. godine. Jedna od rečenica koja će ostati upamćena bila je:

- Ako misliš da sam dobar, pričekaj da vidiš Fábija Paíma.

Umirovljeni Paím promijenio je velik broj europskih klubova. Nakon stasanja u Sportingu otišao je na posudbu u Chelsea u sezoni 2008.-2009. Nakon što je proputovao svijet i karijeru priveo kraju u poljskoj ligi, 2021. se povukao iz profesionalnog nogometa.

- Žalim zbog nekih odluka koje sam donio, ali poznavajući sebe, bilo je nemoguće biti na Cristianovoj razini. Ali da, u tom sam trenutku bio bolji od njega. Trebao bi mi dati jednu od svojih Zlatnih lopti! - s gorkim osmijehom dodaje.

Linker
17. svibanj 2024 22:31