PAUL ELLIS Afp
POVRATAK KUĆI?

Ronaldu se ovo u karijeri još nikada nije dogodilo! Ovo bi mogao biti jedini izlaz iz drame u kojoj se našao

Postoji jedan epilog koji zvuči kao romantična ideja, ali i sve realnija opcija za Portugalca
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 26. kolovoz 2022. 19:34

Cristiano Ronaldo (37) neupitno proživljava najteže dane u svojoj veličanstvenoj karijeri. Skoro pa svaki dan u eter izlaze imena klubova koji ga ne žele imati u svojim redovima. Bayern, Chelsea, Inter, Milan, Atletico Madrid, čak i Marseille... Može li niže od toga?

U Manchester Unitedu spominje se samo po lošem, ali ne pričamo o narušenim odnosima. Ne radi se više o njemu i kamo ide, nego o tome što će klub učiniti s njim. Erik ten Hag doduše još uvijek ohrabrujuće govori o ulozi koju Ronaldo može igrati, jer trener ne želi potkopavati njegovu igraču veličinu i karizmu koju ipak uživa u svlačionici, ali Ronaldo je sada na neistraženom teritoriju.

S obzirom na to da United sljedeću domaću utakmicu igra protiv Arsenala 4. rujna, dakle nakon prijelaznog roka, možda je već odigrao svoju posljednju utakmicu na Old Traffordu. Bude li tako tako zadnju neće pamtiti po dobrom. Devetominutno pojavljivanje u ulozi igrača s klupe - uključujući pet minuta dodatnog vremena - s jednim udarcem izvan Izvan okvira gola. I ništa više. Njegov je ulazak u taj derbi s Liverpoolom dobio veliku pozornost, kao što je uvijek i slučaj kad je Ronaldo u blizini, ali kako je odlazio s terena, pozornost je bila usmjerena drugdje - na mlađu, živahniju momčad Manchester Uniteda, koja je pobijedila Liverpool prvi put od 2018. Onu koja je, dojam je svih, zakoračila u budućnost bez Ronalda.

image
PAUL ELLIS Afp

Ranije ovog ljeta, kada je Ronaldo jasno stavio do znanja da su ambicije već od onog što mu pruža United, bez sumnje je zamišljao kako će ga u redu čekati brojni veliki klubovi, ali i kako će ga United očajnički moliti da ostane. Međutim, nije išlo baš tako. Njegov agent Mendes uzalud je obišao pola Europe tražeći klub koji bi prihvatio Ronalda. I kompletan paket koji dolazi s njim. Jer kad dobiješ Ronalda nisi dobio samo još uvijek vrsnog strijelca. Dobio si veliku zvijezdu, dobio si i strahovito skup ugovor, ali i ego koji ne podnosi malo toga što izlazi iz njegovih pogleda na nogomet i na život. Dobar je Ronaldo i danas igrač, jako dobar, ali više nije toliko dobar da bi si netko priuštio "kompletan paket". Preveliki je to rizik.

image
PAUL ELLIS Afp

Prvi put u njegovoj karijeri klub za koji igra izgleda uvjerljivo bolje bez njega na terenu. Manchester United protiv Liverpoola bio je puno bolji od bilo koje verzije momčadi viđene posljednjih mjeseci, a Ronaldo nije bio na terenu. Jednako tako, on više nije uzoran profesionalac, on si postavlja standarde koji su samo njegovi. Preskakanje klupske turneje - čak i iz osobnih razloga - te nedovoljno pripremljenost za početak sezone, to nije Ronaldo kakvog poznajemo. Ronaldo je cijeli igrački vijek bio fanatičan radnik. Prednjačio je kao najbolji i najmarljiviji igrač, najspremniji u momčadi, prvi na trening, posljednji u svlačionici. Patrice Evra jednom je prihvatio poziv na ručak u Ronaldovoj kući i otkrio da njegov motiv nije bilo druženje za ručkom, već partner za fitness. U ponudi na stolu bila su samo bezalkoholna pića, a hrana je bila koncipirana kao "gorivo" za trening.

Gledajući Ten Hagov United u punom poletu u ponedjeljak protiv Liverpoola, s brzom i pokretljivom prednjom trojicom napadača koji su stalno visoko pritiskali suparničku obranu, bilo je jasno Ronaldo to više ne može činiti. Ronaldo više nije igrač za početnih 11 Manchester Uniteda. Barem ne onakvog kakvog smo vidjeli protiv Liverpoola, a taj je United napokon bio impresivan i napokon je razgalio srca godinama razočaranih navijača.

image
DAVE THOMPSON/PA IMAGES/PROFIMEDIA Dave Thompson/Pa Images/Profimedia

Uz sve to postoji i slijepa ulica zvana Liga prvaka. Ronaldo nije igrač za Europsku ligu, to nije liga u kojoj će uživati. I ne trudi se sakriti da je tako. Unatoč svemu, Erik ten Hag inzistira na tome da Ronaldo ima budućnost u Unitedu, ali pitanje je koliko doista vjeruje u to što govori. Ten Hag je ustrajao na tome da bi se Ronaldo mogao pojaviti u udarnoj postavi, ali podvukao je da vidi Ronalda kao igrača sposobnog da igra presing. Međutim, za sada postoji malo dokaza za takav stav. I zbog toga nema ni kupaca koji bi stali u red za njegovo dovođenje.

Povratak u matični Sporting? Portugalski mediji sinoć su se jako raspisali o toj temi. Zvuči kao romantična ideja, ali i sve realnija opcija. Ronaldo nikome neće spustiti svoju astronomsku plaću, jer bi to bio njegov igrački poraz, ali kad se vraćaš kući, onda spuštanje plaće nije poraz, nego čin velikodušnosti, domoljublja i iskazivanja pripadnosti i zahvale klub u kojem si stvoren kao igrač. To Ronaldu može biti prihvatljivo, to je u stvari sjajna priča za njegov PR. Plus što Sporting igra Ligu prvaka, a i u Portugalu bi se moga nazabijati golova do mile volje. A svi se broje, kao da ih zabija i u Premier ligi.

image
IAN STEPHEN/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Ian Stephen/prosports/Shutterstock Editorial/Profimedia

Kako god, ovo nije bilo ljeto kakvo je Ronaldo planirao, otuda i njegova povučenost u razgovorima na tu temu. Kaže da će otkriti istinu o svojim osjećajima i svemu što se događalo kada prijelazni rok završi. Strpjet ćemo se još tih nekoliko dana.

Slika koju govori na terenu za sada nije dobra. Ona koju smo vidjeli protiv Liverpoola govorila je tisuću riječi. United je blistao, a Ronaldo je sjedio na klupi...

Linker
16. travanj 2024 19:41