Alexander Dyukov, predsjednik ruskog Saveza

 Peter Kovalev/Tass/Profimedia
VELIKA PREKRETNICA

Rusi planiraju žestoko udariti po UEFA-i, uskoro donose odluku koja bi mogla uzdrmati nogometni svijet

‘To je mogućnost koju bismo trebali razmotriti‘, rekao je Alexander Dyukov
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 24. prosinac 2022. 11:34

Predsjednik ruskog nogometnog saveza Alexander Dyukov najavio je da će 27. prosinca u utorak biti donesena odluka o eventualnom izlasku Rusije iz UEFA-e i prelasku u AFC, odnosno Azijsku nogometnu konfederaciju.

“Prije nekoliko mjeseci smatrao sam takvu opciju preuranjenom i nisam pomišljao o tome, ali sada je to mogućnost koju bismo trebali razmotriti”, rekao je Dyukov krajem studenog ove godine.

UEFA je zbog napada na Ukrajinu suspendirala Rusiju. Kao rezultat toga, eliminirani su iz doigravanja za Svjetsko prvenstvo 2022. i nisu bili uključeni u ždrijeb za Europsko prvenstvo 2024. Također, ženska reprezentacija ne može se kvalificirati za Svjetsko prvenstvo 2023., a s turnira su izbačene i juniorke. Rusiji je također zabranjeno kandidirati se za domaćinstvo Europskog nogometnog prvenstva 2028. i 2032. godine. Njihova reprezentacija neće igrati ni u sljedećem izdanju Lige nacija. Na ljeto je UEFA ruskim klubovima zabranila sudjelovanje u natjecanjima poput Lige prvaka, Europske i Konferencijske lige.

Kako bi se ublažili odnosi, između UEFA-e i Rusije trebali su se voditi razgovori o organizaciji turnira u svibnju 2023. za kad je planiran međunarodni UEFA-in razvojni turnir za mlade reprezentacije u Volgogradu. UEFA, unatoč trenutnoj situaciji, ne želi izgubiti članstvo Rusije u svojoj organizaciji. Zalaže se za varijantu u kojoj će se nakon smirivanja geopolitičke situacije ruski nogomet početi reintegrirati u europski. Za UEFA-u će gubitak takve države biti veliki udarac imidžu, čak i u sadašnjoj situaciji - objavio je ruski portal Championat.

"Ova će odluka sigurno utjecati na to kako će se ruski nogomet razvijati u sljedećih deset godina. Počeli smo razgovarati o tome, ali smo se složili da se prvo moraju analizirati svi mogući scenariji i njihove posljedice. O tome ćemo nastaviti raspravu sljedećeg utorka i tada ćemo donijeti konačnu odluku. Imamo priliku vratiti se službenim natjecnjima, a prelazak u AFC daje nam takvu priliku", zaključio je predsjednik saveza.

Linker
26. travanj 2024 09:34