U Rusiji od Hrvata igraju Nikola Moro, Dejan Lovren, Filip Uremović...

 MIKE KIREEV Nurphoto Via Afp
PREKRŠENA PRAVILA

Ruska nogometna liga isključena iz europskog udruženja, ali to igračima neće pomoći da jednostrano raskinu ugovore

Sva ugovorna pitanja su precizirana u relevantnim propisima FIFA-e i UEFA-e
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 05. ožujak 2022. 08:35

Ruska nogometna liga (RPL) isključena je iz Udruge europskih profesionalnih liga (AEFL). Mnogi su tu vijest protumačili tako da će sada svaki stranac ima priliku raskinuti ugovor s ruskim klubom, bez ikakvih sankcija i odštete. Samo što to nije sasvim točno.

Prvo, sva ugovorna pitanja su precizirana u relevantnim propisima FIFA-e i UEFA-e, a postoje i pravila za odnos između igrača i kluba. Čak ni Međunarodna federacija profesionalnih nogometnih udruga (FIFPRO) nema takve ovlasti. Ona se može boriti za prava nogometaša, nešto zahtijevati i nešto pozivati, pružajući im, primjerice, pravnu podršku, ali odluke o ugovorima su u nadležnosti nadležnih tijela.

Štoviše, ugovore između igrača i klubova ne može do kraja regulirati AEFL, iako ima odbor za transfere i agente igrača. No općenito, udruga surađuje s UEFA-om na temelju memoranduma potpisanog 2005. godine, a dobiva četiri mjesta u Strateškom vijeću UEFA-e za profesionalni nogomet.

AEFL zastupa lige po pitanjima iz njihovog područja interesa, pomaže u kontaktima između članova udruge, štiti interese liga, pomaže u razmjeni informacija i drugim pitanjima. Na primjer, organizira izložbe, seminare i konferencije te provodi tečajeve. Ali ne donosi odluke koje su obvezujuće. Štoviše, u slučaju RPL-a nema odluka, osim isključenja liga iz AEFL -a. Zapravo, to je formalnost koja nema materijalni značaj.

Mnogi do danas nisu ni čuli za udrugu i teško da će čuti u budućnosti - do mogućeg povratka ruskih ligaša u organizaciju. No, opet, sve odluke donose FIFA ili UEFA, koje su suspendirale sve ruske momčadi na raznim turnirima, a klubove iz europskih natjecanja.

Rusi će osporiti obje odluke u jednoj tužbi te zahtijevati vraćanje svih muških i ženskih reprezentacija Rusije na sve turnire i utakmice koje im pripadaju. Kako bi se osigurala mogućnost sudjelovanja ruskih momčadi u sljedećim zakazanim utakmicama, Rusi će inzistirati na ubrzanom postupku za razmatranje slučaja. Ako FIFA i UEFA odbiju takav postupak, postavit će se zahtjev za uvođenje privremenih mjera u obliku suspenzije odluka FIFA-e i UEFA-e, kao i natjecanja u kojima su trebale sudjelovati ruske momčadi.

Rusi smatraju da FIFA i UEFA, kada su odlučivale o suspenziji ruskih momčadi, nisu imale zakonsku osnovu. Osim toga, odluka o povlačenju reprezentacije iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. donesena je pod pritiskom izravnih suparnika u doigravanju, čime je prekršeno načelo sporta i pravila fair playa.

Ruski nogometni savez također nije dobio pravo da iznese svoj stav, čime je prekršeno temeljno pravo na obranu. Osim toga, pri donošenju odluka FIFA i UEFA nisu uzele u obzir druge moguće opcije djelovanja osim potpunog isključenja iz natjecanja sudionika iz Rusije.

Linker
19. svibanj 2024 06:42