FRANK AUGSTEIN/AFP/PROFIMEDIA
EUROCAST #4

‘S tim tandemom Dalić je najviše promašio. Bili su izgubljeni, nisu igrali na svojim pozicijama‘

U novom izdanju Eurocasta razgovarali smo s bivšim Vatrenim o utakmici Hrvatske i Engleske
Piše: SNObjavljeno: 14. lipanj 2021. 08:18

Nadali smo se da će Hrvatska doći do pobjede na otvaranju Europskog prvenstva protiv Engleske, ali su igrači Garetha Southgatea bili konkretniji od izabranika Zlatka Dalića te pobijedili s minimalnih 1:0. To je potaknulo nova pitanja o 'Vatrenima' u kojima smo porazgovarali u novom izdanju Eurocasta.

Za vrijeme Europskog prvenstva svakog dana u 9 sati na web stranicama Sportskih novosti i našem YouTube kanalu emitiramo specijalni podcast posvećen Euru. Danas nam je gost bio bivši nogometni reprezentativac i aktualni trener Stjepan Tomas s kojim smo prošli sve najvažnije stvari oko jučerašnjeg dana na Euru, ali i najavili današnja događanja.

Naravno, u glavnom fokusu bila je utakmica Hrvatske i Engleske. Razgovarali smo o tome je li Dalić pogriješio s postavom; tko je bio najbolji, a tko najgori u postavi Vatrenih; je li netko pogriješio kod primljenog gola; ali i je li ovo ipak bila najbolja utakmica Hrvatske u posljednjih godinu dana. Također smo komentirati i igru Southgateove momčadi i koji su njeni dometi na Euru.

Pažnju smo posvetiti i preostalim jučerašnjim utakmicama te najaviti današnje.


"Nisam zadovoljan ni rezultatom ni igrom. Mogli smo i bolje. Možda smo trebali igrati u drugom sistemu, možda i malo hrabrije. Moramo puno bolje, u svim fazama, svim segmentima igre. Kad imamo loptu moramo imati glavu i rep, ideje, automatizme", rekao je u uvodu Stjepan Tomas.

Dvojac koji nije igrao na svojim pozicijama

"Mislim da je Dalić najviše promašio s tandemom Kramarić-Rebić. Kramarića je stavio na desno krilo iako je on tijekom utakmice znao ulaziti u sredinu. Djelovao je potpuno izgubljeno, za mene on uopće nije igrao utakmicu. O ne zna igrati tu poziciju ni u obrani, ni u napadu. On ne može pobjeći u nekoj polukontri jer nije takav igrač i nema takve navike. Rebić je pak bio izgubljen u napadu, on nije centarfor. Obojica su igrali na pozicijama koje nisu njihove. To je za mene bilo dva igrača manje", komentar je bio glavnog urednika Sportskih novosti Roberta Šole.

Je li netko pogriješio kod pogotka ili je presudila individualna kvaliteta Engleza?

"Sigurno individualna kvaliteta i lančane pogreške kod nas. Ostavili smo previše prostora. Tamo je i Brozović kao zadnji vezni napravio jednu kraću pauzu kad se vraćao. I obrana je bila malo otvorenija", smatra Tomas.

Je li Dalić zakasnio s izmjenama?

"Nije lako imati tu svoju intuiciju. Misliš si, 'evo sad će krenuti...' I onda možda zakasniš", započeo je Tomas.

Čemu čekanje nakon što smo primili gol?

"Vjerojatno se nije konzultirao sa suradnicima i malo je kasnio. Ali on je to tako vidio. Mi ovako sa strane tako razmišljamo dok gledamo to preko ekrana, ali nije to na terenu tako lagano", dodao je.

"Ono što treba Daliću priznati - mi nismo momčadski izgledali loše u obrambenoj fazi. Englezi su nam napravili samo dvije šanse u 90 minuta, a to je dobar rezultat protiv takvih igrača", nadovezao se Šola.

"Morali smo puno više napraviti u fazi napada", dodao je Tomas.

Čitatelji SN-a su najbolje ocijenili Modrića i Livakovića

"Livaković je ulijevao sigurnost i jako se dobro postavljao na sve udarce. Bio je siguran, a Luka je doktorski sve te lopte distribuirao. Kovačić je bio dobar, ali mogao je puno više, pogotovo prema naprijed. Falilo je to zabijanje, traženje dubina. Ulaskom Vlašića i Pašalića smo dobili tu energiju."

image
Raspored utakmica na Euru u ponedjeljak
SN

Linker
18. travanj 2024 22:55