getty images
BiH

Safet Sušić pred otkazom

Piše: HinaObjavljeno: 17. studeni 2014. 12:44

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine i njen izbornik Safet Sušić u ponedjeljak su izloženi pravom medijskom linču nakon teškog poraza u utakmici s reprezentacijom Izraela odigranoj u nedjelju u sklopu kvalifikacija za europsko prvenstvo u nogometu 2016. godine.

"Katastrofa" je jedina riječ kojom je sarajevski "Dnevni avaz" na naslovnici izvjestio o porazu bosanskohercegovačkih nogometaša rezultatom od 3:0 dok nad opširnim izvješćem iz Haife gdje je igrana utakmica stoji naslov "Poniženje u izraelskom grotlu".

"Oslobođenje" je pak već na naslovnici svu krivnju svalilo na izbornika.

"Sušiću, odlazi ako imaš obraza", poručje ovaj list izborniku čija je pozicija poljuljana već nakon starta u kvalifikacijama za nogometno prvenstvo u Francuskoj kada su njegovi izabranici na domaćem terenu neočekivano poraženi rezultatom 1:2 od Cipra.

Uz nerješni rezultat nakon utammice s Walesom Sušić je ipak uspio preživjeti prvi val kritika no nakon katastrofe u Izraelu one su se vratile uz još veću žestinu.

U prvim komentarima mediji u BiH ističu kako sam poraz možda ne bi bio tako bolan da cijeli tim kojega je Sušić sastavio nije djelovao potpuno raštimano i nemotivirano što je potvrdio i kapetan Asmir Begović.

"Ovo je sramota. Nismo igrali s Njemačkom. Može se izgubiti ali ne na ovakav način", kazao je ogorčeni Begović dodajući kako je krivnja kako na igračima tako i na izbornikau ali i na Nogometnom savezu BiH.

Svjestan svoje odgovornosti Sušić je potvrdio kako očejuje da će ponovo na dvenom redu biti rasprava o njegovoj ostavci.

"Kada sam produžavao ugovor (sa NS BiH) dobro sam razmislio. I sada ću uzeti vremena da dobro razmislim. Vjerojatno ćete ubrzo saznati moju odluku", kazao je Sušić bosanskohercegovačkim novinarima.

Pravdao se kako je u postojećom okolnostima učinio najviše što je mogao te kako ga prati nesreća zbog ozljeda i odlaska igrača na koje je ranije računao.

Nakon poraza u Haifi nogometna reprezentacija BiH nalazi se na pretposljednjem mjestu u kvalifikacijskoj skupini "B" s tek dva osvojena boda dok prvoplasirani Izrael ima devet, a drugi Wales osam bodova.

S takvim postignućem BiH ima samo teoretske šanse za plasman na prvenstvo u Francuskoj i to kroz doigravanje no malo tko vjeruje kako bi se to moglo dogoditi.

Sušićev sadašnji ugovor s Nogometnim savezom BiH sadrži klauzulu koja određuje da njegov status izbornika izravno ovisi o plasmanu na EP u Fancuskoj pa ga se s tog mjesta ne može otjerati sve dok za to postoje i najmanji izgledi.

Prema dostupnim informacijama Sušićeva izbornička plaća bez bonusa utvrđena je na razini od za bosanskohercegovačke prilike astronomskih 25 tisuća eura.

Linker
11. svibanj 2024 16:52