CROPIX
KRIZA U BiH

Safeta Sušića je najviše pogodio slogan 'Ako si ti trener, onda je Ekrem pjevač!'

Kako igramo? Ne igramo ništa, sve je to nemoć, jad i čemer - očajni su navijači naših susjeda
Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 18. studeni 2014. 18:20

Izvršni odbor NS BiH na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici smijenio je izbornika A-reprezentacije Safeta Sušića zbog katastrofalnih rezultata u kvalifikacijama za EP 2016.

Sastančilo se u hotelu Crystal na Ilidži od 16 sati, nakon što se ekspedicija vratila s posve promašenog radnog izleta u Izrael.

Grozan je taj niz podbačaja BH-internacionalaca: prvo ih je u Zenici šokirao Cipar pobjedom 2:1, onda su u Walesu odigrali 0:0 pa na Bilinom polju propustili svladati Belgijance (1:1) da bi preksinoć u Izraelu inkasirali tri razočaravajuća gola. Što znači da Safet Sušić i team od 12 mogućih imaju tek dva boda.

- Neću svojevoljno odstupiti, još smo u igri za francusku završnicu jer je na lageru 18 bodova! - izjavio je izbornik jučer na aerodromu Butmir, čim su sletjeli stradalnici iz Haife.

Malo je reći da je u Svetoj Zemlji bilo turobno. I na terenu bez Džeke, Ibiševića, Vršajevića, Sušića, od 47. minute bez isključenog Šunjića, od 61. i bez Malog princa Miralema Pjanića kojeg je oborila želučana viroza. Na tribini s do ogorčenosti razočaranim navijačima. Oni najglasniji i najbrojniji, pripadnici skupine BH-Fanaticos, razvukli su dva transparenta: ‘Idi, idi neznalico!’ namijenjen šefu selekcije kojeg su psihički dotukli sloganom ‘Ako si ti trener,onda je Ekrem pjevač!’ Naime Ekrem Jevrić, sudionik reality showa Farma srbijanske televizije, simpatično-smiješni svat kome raja po forumima piše i ovako: ‘Užas, moja baba 7.000 puta bolje pjeva od ovog Ekrema...’

Fanaticosi su dali maha vlastitoj srdžbi:

- Kako igramo? Ne igramo ništa, sve je to nemoć, jad i čemer. Srce nam se pocijepalo od tuge i sramote. Zato poručujemo: ili mi ili Safet. Ili mir ili rat!

Medijski komentatori bruje:

- Kakvih 18 bodova, tko će ih osvojiti...?

Dok se čekala izvanredna sjednica Izvršnog odbora NS BiH u hotelu Crystal na Ilidži portali su prezentirali različite zaključke i prijedloge za SS-nasljednika. Neki, poput Mirsada Baljića i Fuada Muzurovića, nisu bili ni za kakvo tumbanje na čelu stožera. Mehmed Baždarević zaključio je pak da je za učinak uvijek zaslužan ili kriv trener. Favoritima za novog bossa slovili su Duško Bajević kojeg forsiraju srpski zastupnici, Robert Prosinečki koji je po volji hrvatskima te dakako Vahid Halilhodžić koga Srbi ne žele vidjeti ‘ni nacrtanoga’ odnosno Ivičin sin Amar Osim, notorni Faruk Hadžibegić i spomenuti Baždarević kao aduti muslimanske strane.

U Crystalu su nogometnim vrhovnicima pristup branili zaštitari. Skupilo se 14 članova IO-a, jedan (bošnjački) je suspendiran. Jasno da se poštuje kvota sukladno razmještaju krvnih zrnaca: šestorica Bošnjaka minus taj koga ne smije biti, petorica Srba, četvorica Hrvata. Pa drž’ i ne daj. Za smjenu je trebalo najmanje 12 glasova.

Predsjednik Elvedin Dino Begić te suradnici i suparnici vagali su trenerske mane/vrline najboljeg nogometaša BiH svih vremena. On je rekao svoje i nakon dva sata otišao sa sastanka. Lošu vijest dočekao je u stanu u elitnom naselju Breka. Na dužnosti je bio gotovo pet godina, te u 49 utakmica ostvario 23 pobjede, 9 remija i 17 poraza.

- Ostavku nisam želio podnijeti jer sam smatrao da imamo prilike za plasman na Europsko prvenstvo. Za loše rezultate smo odgvorni svi, kao što smo i za plasman na Mundijal bili zaslužni svi. Istina, naše šanse su minimalne nakon dva osvojena boda iz četiri susreta, no ipak postoje. Odluka je donesena, reprezentaciji želim sve najbolje i nadam se da ćemo igrati na Europskom prvenstvu. Svom nasljednjiku također želim mnogo sreće - kazao je Sušić nakon što je saznao za smjenu s mjesta izbornika Bosne i Hercegovine.

Linker
28. travanj 2024 14:57