RB Salzburg je upisao novu prvenstvenu pobjedu uoči uzvrata s Dinamom

 MATIJA DJANJESIC Cropix
UPISALI NOVA TRI BODA

Salzburg uoči uzvrata s Dinamom odmarao igrače, ali upisao pobjedu, Roko Šimić asistirao za prvi gol

Salzburg je prvi u prvenstvu s pet osvojenih bodova više od Sturma iz Graza
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. listopad 2022. 19:19

RHEINDORF ALTACH – RB SALZBURG 2:3 (Tibidi 57‘, Nuhiu 78‘/Wöber 52‘, Koita 59‘, Adamu 72‘)

ALTACH Stadion Cashpoint Arena. Sudac: Walter Altmann.

RHEINDORF ALTACH (5-4-1): Casali – Jurčec (od 69. Bukta), Strauss, Zwischenbrugger, Edokpolor, Jäger – Bischof (od 69. Tartarotti), Amankwah, Nimaga (od 90. Abdijanović), Tibidi – Nuhiu. TRENER: Miroslav Klose.

RB SALZBURG (4-3-1-2): Köhn – Van der Brempt, Piatkowski, Bernardo, Wöber – Diarra, Gourna-Douath (od 61. Sučić), Kjaergaard (od 46. Diambou) – Koita (od 61. Agyekum) – Adamu (od 80. Šeško), Šimić. TRENER: Matthias Jaissle.


RB Salzburg sačuvao je sve igrače za koje je trener Matthias Jaissle smatrao da to treba učiniti i svejedno pobijedio u utakmici 11. kola austrijske Bundeslige te s 26 bodova drži prvo mjesto na ljestvici. Svladali su Rheindorf Altach na gostovanju 3:2. Roko Šimić igrao je cijeli susret, a veznjak Luka Sučić ušao u 61. minuti.

Odluka se dogodila u drugom poluvremenu kad su gosti iz Salzburga dodali gas i zabili tri gola. Prvog je dao branič Maximilian Wöber u 52. minuti na asistenciju našeg Roka Šimića, potom je u 57. minuti izjednačio Tibidi, da bi samo dvije minute kasnije Koita zabio za 2:1. Treći pogodak za Bikove djelo je napadača Adamua u 72. minuti na asistenciju Wöbera, a konačnih 3:2 postavio je Nuhiu u 78. minuti.

Matthias Jaissle zna da se Dinamo odmara i priprema za utorak te je izveo momčad sa samo dvojicom igrača koji su krenuli protiv Modrih. Osim golmana Köhna u ekipi je bio jedino danski veznjak Kjaergaard kojeg je također rano povukao van. Sedmoricu nije ni poveo u Altach, a Luka Sučić i Benjamin Šeško su čekali šansu s klupe i dobili je u nastavku dvoboja. Dakle, nije računao na Dedića, Soleta, Pavlovića, Umlera, Seiwalda, Capalda i Okafora. Neki imaju i određenih poteškoća s ozljedama...

RB i Dinamo bore se za treće mjesto koje vodi dalje u Europsku ligu, ali nisu odbacili ni nade da će prezimiti u Ligi prvaka. Pogotovo Austrijanci koji imaju pet bodova, prvi su na tablici u skupini te su s Milanom i Chelseajem odigrali neodlučeno. Pred prvi susret s Dinamom mladi trener RB-a bio je odriješit da neće ništa kalkulirati, ali sada je promijenio strategiju. I to govori kakav nas važan boj čeka u utorak od 21 sat.

Roko Šimić, koji je dugo čekao takvu šansu jer rijetko igra, ušao je aktivno u utakmicu, već u šestoj minuti je zaprijetio, ali udarac je otišao kraj vrata. No, nije bilo prave igre u prvom dijelu, gosti su teško nalazili akcije, a domaćini bi odgovarali koliko su mogli, jednom je nastala gužva je li lopta prešla gol-crtu što bi bilo vodstvo Altacha, ali to se nije dogodilo, potvrdio je VAR. U završnici prvog poluvremena Šimić je dobio žuti karton zbog taktičkog prekršaja. Jaka kiša pratila je igrače, na startu susreta dogodio se prolom oblaka.

U nastavku se igralo daleko bolje, RB je pokazao raskoš talenta svojih igrača, ali Altach je bio uporan i nije mu dao da mirno privede susret kraju. U 52. minuti Šimić pokušava, ne prolazi, no njegova je lopta asistencija za kapetana Wöbera koji puca visoko, preko golmana Casalija za vodstvo gostiju. U 57. minuti, u drugoj opasnoj akciji nakon što su zapali u minus domaćini su poravnali. Tibidi je sam izašao pred golmana i sa sedam metara pucao kraj njega.

Međutim, igrači Altacha brzo su zaboravili Koitu pred golom, on ponovno dovodi goste u vodstvo. U 61. minuti ušao je Luka Sučić, igra se rasplamsala, Jan Jurčec je kod domaćina zamijenjen u 69. minuti, a u 72. Adamu je pogodio za 3:1. Krasna je bila lopta Wöbera s lijeve strane, ispred golmana pospremio ju je u mrežu. Nuhiu je lijepim šutom smanjio, ali domaćini nisu imali snage za preokret.

Šimić je promašio jednu veliku šansu, imao asistenciju i još dvaput pucao, no udarci su mu blokirani. Imao je 40 kontakata s loptom, pritom 61,1 posto točnih dodavanja. Kreirao je jednu prigodu i dodao dva ključna pasa u akcijama koje su dovele do prilika. Osvojio je četiri od četrnaest duela... Aktivan je bio i defenzivno, imao je dvije oduzete lopte, jedno presječeno dodavanje, dvaput je otklonio opasnost od vrata RB-a. Luka Sučić je za 29 minuta imao 18 kontakata s loptom, 75 posto točnih dodavanja, jedno ključno dodavanje, nije pucao po vratima... Presjekao je dvije akcije suparnika.

RB je dobio sve, i bodove, i sačuvao je prvu ekipu za Zagreb. Kod Rheindorf Altacha na desnom boku igrao je Jan Jurčec, koji je ovog ljeta stigao tamo iz hrvatskog drugoligaša Kustošije kod trenera Miroslava Klosea, nekadašnjeg proslavljenog centarfora njemačke reprezentacije. U zagrebačkom klubu igrao je krilo i dao osam golova u protekloj sezoni, u austrijskom je u defenzivnijoj ulozi. Na terenu je bio 69 minuta, imao po jednu otklonjenu opasnost, blokiran udarac i oduzetu loptu, dobio je šest od osam duela, imao i dva uspješna driblinga... Sandi Križman, 33-godišnji napadač, nije igrao za Altach zbog ozljede.

Linker
18. travanj 2024 03:24