TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
ZAGREPČANI SU JAČI

‘Samo bi tri igrača Legije mogla igrati u Dinamu, a on je jedan od njih, želio sam ga dovesti i u Hajduk‘

Negdašnji sportski direktor Legije i Hajduka, nekoć i šef omladinske škole Dinama
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. kolovoz 2021. 18:10

Teško je naći boljeg sugovornika za ono što slijedi hrvatskim klubovima ovog tjedna u europskim dvobojima. Ivan Kepčija odnedavno je vanjski suradnik škotskog Hiberniana za pitanje dovođenja igrača, a baš negdje prije toga spominjao se i kao kandidat za novog sportskog direktora Rijeke. Baš je tu funkciju obavljao u varšavskoj Legiji, dok je prije toga u Dinamu bio zamjenik šefa omladinske škole. Mnogi ga najviše pamte po ulozi sportskog direktora u Hajduku, no tu smo priču ostavili za neku drugu priliku, to je jedna zasebna i široka tema.

Važna uloga

Uhvatili smo Kepčiju na putu s mora prema Zagrebu, naravno, u četvrtak će biti na Rujevici, pratit će utakmicu Rijeke i Hiberniana.
- Ne bih, zbog dogovora s ljudima iz kluba, pričao o samoj utakmici, o Rijeci. Ali, mogu vam reći da sam u Hibernian došao kao čovjek koji će imati ulogu u dovođenju igrača, došao sam da bih svojim iskustvom i relacijama klubu otvorio vrata nekih drugih tržišta, izvan Škotske, jer i to je smjer kojim Hibernian želi ići. Svakodnevno sam u kontaktu s ljudima iz raznih klubova, već sam radio i za Midtjylland i Brentford, na liniji sam s nekim klubovima u Engleskoj. Primjerice, neki klubovi žele našeg igrača, mi bismo iz nekog drugog kluba možda doveli nekoga na posudbu. Hibernian nije klub koji može skupo platiti igrača, a ja poznajem lige diljem Europe, naravno, i kod nas, te mogu ljudima u klubu donijeti informacije i približiti ih nekim igračima - priča nam Kepčija, govoreći dalje o škotskom klubu i klupskim planovima.
- Hibernian je prošlu sezonu završio treći, bio u finalu Kupa i to je neki okvir kojem želimo težiti. Znamo svi da su Rangersi i Celtic ispred ostalih, nama su glavni suparnici Aberdeen i Hearts, znači tu smo, u Top 5, sa željom da što češće budemo više na ljestvici, pa ako se dogodi neka loša sezona Rangersa i Celtica da im zaprijetimo. Zato je i klub odlučio da malo proširimo tržište, da pokušamo dovesti i igrače iz drugih europskih zemalja, ne samo iz Škotske. Pokušat ćemo najviše, najbolje što je moguće.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Znači, kad bismo to “preračunali” u hrvatske okvire, Hibernian želi biti nešto poput Rijeke. Stabilan klub, uvijek u borbi za Europu ili u Europi, a ako se ukaže prilika kao one sezone kad je Dinamo bio slab, pokušati i napasti trofej. Nego, priča se da je lijevi bek Josh Doig vrlo blizu transfera u Englesku, po nekim informacijama u pitanju je Nottingham Forest.

Hoće li on igrati na Rujevici?
- Razgovara se o Doigu, istina je, ali vidjet ćemo što će biti, mislim da će igrati ako ga trener stavi u momčad, ne bi do četvrtka trebalo ništa biti riješeno. Znate, Hibernianu se ne žuri, budžet kluba je stabilan...

Dodatak u blagajni

Nije mu “pod mus” prodavati?
- Ne, novac od prodaje zapravo je dodatak u blagajni, novac koji se može dalje reinvestirati u pojačanja, a nije nešto od čega klub preživljava, kao što je slučaj u Hrvatskoj, gdje naši klubovi moraju prodati igrače za 10, 15, 20 milijuna eura da bi zatvorili godinu. Tako da, ne bude li ponuda zadovoljila klub, Doig će normalno ostati, tek mu je 19 godina, nikamo mu se ne žuri, može otići i iduće godine, još uvijek će biti mlad.

Kako vidi današnju Legiju, mnogi u Poljskoj reći će da je to slabija momčad nego što je bila prije, pa i u njegovo doba u sezoni 2017./18. jer klub nije doveo neka zvučna pojačanja?
- Ne bih se složio s tim zaključkom, meni ova Legia izgleda bolje nego tada. Prvo, ova momčad ostala je na okupu, isti je i trener, a kako sam vidio lani je Legia prilično uvjerljivo prošla kroz prvenstvo. Drugo, dok sam ja bio tamo, momčad je bila u prosjeku stara preko 28 godina, bilo je čak 11 igrača kojima je na ljeto istjecao ugovor, trebalo je sve graditi ispočetka, praktički novu momčad. Legia je sad momčad koja napreduje, koja je sve bolja, a to što nekima izgleda slabijom, to je do navijačkih očekivanja, koja su u Poljskoj izuzetno visoka, često i nerealna.

Teško za usporedbu

Radili su tamošnji mediji zadnjih dana razne usporedbe s Dinamom i, između ostalog, da bi pokazali koliko je Dinamo ispred Legije trenutno, istaknuli su da njihova mlada, 22-godišnja zvijezda Bartosz Slisz tek postaje važan igrač Legije, dok njegov vršnjak Luka Ivanušec već ima iza sebe puno jakih europskih utakmica, igrao je na Euru, u Ligi prvaka...
- Ma, dobro, teško je to uspoređivati. Dinamo 10-15 godina razvija mlade igrače, radi visoke transfere, dovodi mlade igrače iz drugih klubova. Recimo, Legia je tog Slisza platila 1,5 milijuna eura, a 2017. godine, kad sam ja bio tamo, gornji limit bio nam je 400 tisuća eura odštete i to je bila - borba. Tek tada je Legia počela graditi kamp za omladinsku školu, tek je tada krenula tim putem, naravno da je po tom pitanju u zaostatku za Dinamom. Međutim, po mojem mišljenju, Legia je sve bolja iz godine u godinu.
Dojam je ipak da je Dinamo igrački bolji, da bi u Varšavi trebao pronaći put do pobjede?
- Da se još malo vratim na tu priču kako se Legia nije pojačala... Pa, stigao je nedavno Azerbajdžanac Emreli, koji je i u Zagrebu pokazao kako može biti opasan. Recimo, on je igrač razine Dinama, a ja sam ga htio dovesti i u Hajduk, dok sam bio tamo, nismo se na kraju dogovorili, a predložio sam ga svojevremeno i Midtjyllandu. Da, Dinamo je igrački kvalitetniji, recimo ovako, u Dinamu bi mogla igrati trojica igrača Legije, Emreli, Luquinhas i Juranović. Ne kažem da bi svi oni uvjerljivo bili u prvih 11, ali bi konkurirali, dok na svim ostalim pozicijama Dinamo imao kvalitetnije igrače od Legijinih, a puno bi igrača s Dinamove klupe moglo igrati u momčadi poljskog prvaka. To je, otprilike, kvalitativna razlika, no, kao što znamo, ne mora ona uvijek presuditi u ovakvim dvobojima... - kazao je Kepčija.

MICHNIEWICZ Želimo prolaz u 90 minuta, ali vježbali smo i jedanaesterce

Ne postoji jedna stvar koja je ključ eliminacije Dinama, najavio je dan prije utakmice Legijin trener Czeslaw Michniewicz dodavši:
- Ovdje je čitav niz stvari vezanih za napad i obranu, koje će odlučiti. Poznajemo protivnike, ali smo također spremni za neko njihovo iznenađenje. Nije bilo mnogo vremena za neka poboljšanja, uspjeli smo uvježbati neke varijante, ali ne onoliko puta koliko bismo željeli.
Kaže da Legia neće igrati na remi i čekati produžetke i penale za rješenje susreta.
- Želimo riješiti utakmicu u regularnom vremenu. Nije bilo utakmice protiv Zagłębieja i mogli smo se lako oporaviti. Za opće dobro poljskog nogometa donesena je najbolja odluka. Inače, na kraju treninga u ponedjeljak vježbali smo i nekoliko kaznenih udaraca, igrači moraju biti spremni za razne varijante, uključujući i ovu - poručio je Legijin trener. (tn)

Presudno? Psiha

Što bi onda moglo biti presudno?
- Rekao bih, psiha, tko će biti mentalno stabilniji, bolji. Kažem, Legia ima taj pritisak publike, ako Poljaci brzo povedu, e, onda je Dinamo u problemu, tada će Legia igrati disciplinirano, neće gubiti glavu, Dinamo će je teško probiti. Međutim, ako ne krene kako je Legia zamislila, ako dugo bude 0:0 ili Dinamo povede, tada domaćinima taj pritisak i očekivanja postaju teret, tada bi Dinamo bio u prednosti. Nemaju Modri razloga srljati, mislim da neće srljati niti Legia, trebaju biti strpljivi i paziti da Legia prva ne zabije. Tu bi mogao biti ključ ove utakmice - kazao je Kepčija.

Linker
02. svibanj 2024 03:51