POOL
EUROPSKA PREMIERLIGA

Samo za elitu! Pokreće se novo najjače nogometno natjecanje na svijetu? Evo kada bi sve moglo krenuti

Neki engleski klubovi već su ušli u razgovore za ulazak među 18 odabranih momčadi.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 20. listopad 2020. 19:02

Engleski mediji, napose Sky Sports koji je tu priču u utorak gurnuo u prvi plan, pišu o mogućnosti da se stvori novo najjače klupsko nogometno natjecanje na svijetu. Takozvana Europska Premier Liga mogla bi krenuti već 2022. godine, ali o toj se godini piše kao onoj u najranijem mogućem scenariju. No, o čemu se radi?

Novo natjecanje bilo bi pod ingerencijom FIFA-e, svjetske nogometne organizacije. Sastojalo bi se najvjerojatnije od 18 klubova iz pet najjačih europskih liga, takozvanih liga Petice. Igralo bi se u redovnim terminima sezone, sa završnim turnirom na kojem bi se proglasio, odnosno dobio pobjednik. Već se navodi da će vlasnici te lige biti klubovi koji će među sobom po sezoni podijeliti šest milijardi dolara nagradnog fonda.

Još je uvijek, glede Europske Premier Lige sve skupa u povojima, odnosno kako bi se reklo, na dugome štapu, ali već se vode razgovori s najjačim engleskim klubovima oko toga tko bi imao interesa zaigrati u novom natjecanju. Zanimljivo, Englezi bi dobili pet mjesta, pa bi netko iz reda velike šestorke engleskog nogometa trebao ostati bez svog mjesta u toj elitnoj skupini.

I dalje nije jasno kako bi se novo nadmetanje uklopilo u sadašnji već ionako poprilično natrpani kalendar u kojem većinu pozornosti zaokuplja UEFA-ina Liga prvaka. FIFA će sa svojom Europskom Premier Ligom u svakom slučaju nastojati oponirati svojoj kontinentalnoj federaciji.

Linker
20. travanj 2024 01:08