Mohammed bin Salman

 HO Afp
PRANJE IMIDŽA

Saudijski princ progovorio o optužbama: ‘Nije me briga! Ako će mi sport povećati BDP, nastavljamo dalje‘

‘Imam 1% rasta BDP-a od sporta i ciljam na još 1,5%. Mi ćemo tih 1,5% dobiti‘, kaže bin Salman
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. rujan 2023. 11:59

Čak i oni koji inače ne prate nogometna zbivanja vjerojatno su čuli za ogromna ulaganja koja su ove godine pokrenuli klubovi iz Saudijske Arabije. Brojne velike zvijezde za ogromne iznose stigle su u tu azijsku državu, a sve zahvaljujući sredstvima Javnog investicijskog fonda Saudijske Arabije (PIF).

Isti je find prošle godine vodio i preuzimanje engleskog premierligaša Newcastle Uniteda. Nisu svi oduševljeni saudijskim ‘petrodolarima‘, mnogi Arabiju optužuju da ulaže u sport i visokoprofilne sportske događaje kako bi poboljšala svoju međunarodnu reputaciju.

U razgovoru za Fox News navedene je optužbe komentirao Mohammed bin Salman, princ prijestolonasljednik Saudijske Arabije.

- Nije me briga za to. Ako će sportsko ispiranje [sportswashing] povećati moj BDP za 1%, onda ćemo nastaviti raditi sportsko ispiranje. Imam 1% rasta BDP-a od sporta i ciljam na još 1,5%. Nazovite to kako želite, mi ćemo dobiti tih 1,5% - poručio je Bin Salman.

Aktivisti za ljudska prava kažu da saudijska vlada koristi sport kako bi odvratila pozornost od drugih pitanja, no tamošnje vlasti odbacuju te optužbe i tvrde kako je ulaganje u sport ključni dio strategije ‘Vizija 2030‘.

Arabiju kritiziraju zbog kršenja ljudskih prava. Između ostalog, 81 muškarac je pogubljen u jednom danu prošle godine. Zatim su tu kršenje prava žena, kriminalizacija homoseksualizma, ograničavanja slobode govora, te rat u Jemenu.

Saudijska Arabija u prosincu će biti domaćin Svjetskog klupskog prvenstva po prvi puta, a očekuje se da će se kandidirati za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030. ili 2034. godine.

Osim u nogomet, Saudijci ulažu i u boks, golf, Formulu 1, tenis...

Linker
11. svibanj 2024 21:20