Hoće li Edin Džeko i ostale zvijezde BiH odbiti nastup protiv  Rusije?

 MIGUEL MEDINA Afp
KONTROVERZNA ODLUKA

Savez BiH šokirao navijače, ali i Europu: Prihvatili poziv Rusije da odigraju prijateljsku utakmicu

Ova odluka izazvala je lavinu reakcija u BiH. Većina je u šoku, prijeti se i bojkotom reprezentacije
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 09. rujan 2022. 21:51

Čelnici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine šokantno su prihvatili poziv Ruske nogometne federacije da odigraju prijateljsku utakmicu. Utakmica bi se trebala odigrati u studenom, u vrijeme SP-a u Kataru.

Čelnici BiH saveza kontaktirali su UEFA-u s pitanjem čeka li ih možda suspenzija jer igraju protiv reprezentacije koju je UEFA - zajedno s FIFA-om - suspendirala. UEFA je brzo odgovorila da nema ništa protiv takve utakmice, jer se ona neće odigrati u UEFA-inom službenom terminu. I neće biti službena.

Ova odluka izazvala je lavinu reakcija u BiH. Većina je ljudi u šoku, a i očekuje se da će zvijezde reprezentacije odbiti put na Istok. Revoltirani su i navijači, koji na društvenim mrežama na sve načine vrijeđaju čelnike Saveza, jer ovu odluku drže isključivo kao miješanje politike u sport. I kao podršku agresoru Rusiji u ratu s Ukrajinom.

Inače, ljude iz Nogometnog saveza BiH predvodi Vico Zeljković, bratić člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji otvoreno zagovara podršku Rusiji. Ono što javnost u BiH dodatno pogađa je činjenica da je i predstavnik Bošnjaka i Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo Fuad Čolpa dao podršku toj utakmici.

Reprezentacija BiH za 14 dana reprezentacija igra najvažniju utakmicu u skupini Lige nacije protiv Crne Gore. Pobjeda donosi prvo mjesto u skupini. Hoće li ova drastična politička odluka narušiti atmosferu u svlačionici Zmajeva?

Jedna od najvećih zvijezda Atalante i ukrajinski reprezentativac Ruslan Malinovskij komentirao je na mrežama odluku BiH da prihvati poziv Rusije. Naravno da je u šoku. I gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić osudila je odluku Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine te ga pozvala da odmah opozove odluku. I mnogi su na njezinoj strani... Mnogi prijete bojkotom reprezentacije, ali i raspuštanjem Saveza.

Linker
01. lipanj 2023 05:52