Mike Egerton/pa Images/profimedia
‘OSUĐUJEM NASILJE‘

Scene su potresle svijet sporta, bogati biznismen i prvi čovjek lige podnio ostavku: ‘Nemam vremena ni želje‘

Potez dolazi nakon niza mjera kojima je vlada pokušala odgovoriti na nasilje
Piše: HINAObjavljeno: 12. prosinac 2023. 16:13

Predsjednik Grčke nogometne lige i bogati brodovlasnik Vangélis Marinakis objavio je u utorak u pismu svoju ostavku, nakon niza nasilnih djela koja su potresla svijet sporta u Grčkoj.

"Nemam ni vremena ni želje nastaviti biti uključen u upravljanje ligom dok riječi određenih članova upravnog odbora nisu u skladu s njihovim postupcima", napisao je Evangelos Vangélis Marinakis, također predsjednik Olympiakosa iz Pireja, u pismu članovima upravnog odbora grčke lige.

Ovaj bogati 56-godišnji biznismen je i na čelu engleskog kluba Nottingham Forest.Vrlo utjecajan u Grčkoj, Vangélis Marinakis također je na čelu goleme medijske grupe koja posebno uključuje jedne od glavnih dnevnih novina u zemlji, Ta Nea, i televizijski kanal Mega.

Ova ostavka dolazi dan nakon niza mjera koje je usvojila konzervativna vlada kako bi pokušala odgovoriti na nasilje koje hara sportom i poglavito nogometom, kraljevskim sportom u Grčkoj.

Sve utakmice nogometnog prvenstva do 12. veljače igrat će se iza zatvorenih vrata, a na stadionima će biti pojačane mjere sigurnosti.

"Nedvosmisleno osuđujem sve oblike nasilja, kako u društvu tako i u nogometu", istaknuo je biznismen u svojoj ostavci, uvjeravajući da želi osloboditi grčki nogomet "od kriminalnih elemenata koji ga ubijaju".

Posljednja epizoda ovog nasilja bili su sukobi huligana na marginama odbojkaškog derbija u Ateni prošlog četvrtka, tijekom kojih je jedan policajac teško ozlijeđen raketom za pomoć koju je ispalio 18-godišnjak.

Potonji je u nedjelju uhićen i priveden.

Gospodin Marinakis je kritizirao "pojedine ljude" koji, po njemu, nisu pridonijeli borbi protiv ovog nasilja, ali nije bio precizniji.

“Pokušao sam stvoriti profesionalnu arbitražu i sve to uz suglasnost velike većine timova”, naznačio je dalje. “Ali također se čini da neki ljudi to ne žele promijeniti”, napisao je.

Sve utakmice grčkog prvenstva koje su bile na rasporedu ovog vikenda, računajući 14. kolo, odgođene su zbog štrajka sudaca koji su osudili ovo nasilje.

Linker
28. travanj 2024 01:38