MADRID, SPAIN - MAY 13: A dejected Gareth Bale of Real Madrid reacts following his team's exit from the competition during the UEFA Champions League Semi Final, second leg match between Real Madrid and Juventus at Estadio Santiago Bernabeu on May 13, 2015 in Madrid, Spain. (Photo by Alex Livesey/Getty Images)
 Alex Livesey / 2015 Getty Images
'FIJASKO STOLJEĆA'

Sezona iz noćne more: Uložili 135 mil. eura za pojačanja, a nisu osvojili baš ništa!

Real je po transfermarktu ove sezone imao momčad vrijedniju čak stotinjak milijuna više od Barce
Piše: Frane VulasObjavljeno: 18. svibanj 2015. 19:37

Najskuplja momčad na svijetu i branitelj naslova prvaka Europe Real Madrid ostao je u završnici sezone bez trofeja. Eliminacijom u polufinalu Lige prvaka od Juventusa kraljevski klub je svrgnut s europskog trona, a nakon što su već ranije u sezoni eliminirani iz Kupa kralja te nakon što je Barcelona kolo prije kraja osigurala naslov prvaka Španjolske, za Real je ovo postala sezona iz noćne more.

Nije slutilo na to kada su Madriđani tijekom sezone podizali trofeje osvajača europskog Superkupa, odnosno Svjetskog klupskog prvaka, ali u ključnom dijelu sezone bijeli brod je potonuo. Dok u redovima najvećeg rivala Barcelone slave finale Lige prvaka, a pobjedom kod Atletico Madrida već u nedjelju mogu osigurati i naslov prvaka Španjolske, u Realu se sprema velika čistka. Koja bi trebala početi odlaskom trenera Carla Ancelottija, pa potom nastaviti brojnim promjenama u svlačionici.

Najuspješniji europski klub priznaje samo trofeje. Talijanski stručnjak bio je na velikom udaru i prošle sezone, ali je osvajanjem “decime”, desetog naslova prvaka Europe, “kupio” novu sezonu. Međutim, unatoč više od 135 milijuna eura potrošenih kroz sezonu u pojačanja momčadi koja je već bila prvak Europe, Madriđani nisu uspjeli obraniti naslov, no niti osvojiti ijedan od dva domaća trofeja.

Dolaskom ljetos najveće zvijezde Svjetsko prvenstva u Brazilu Kolubijca Jamesa Rodrigueza u transferu teškom čak 80 milijuna eura Real je dobio u svlačionici i četvrtog igrača iz top 10 najskupljih igrača svijeta po transfermarktu (Ronaldo, Bale, James, Modrić), a stigao je i svjetski prvak Toni Kroos iz Bayerna. Samo taj transfer Jamesa vrijedi kao desetak godišnjih proračuna cijelog Hajduka!

Međutim, najskuplja momčad svijeta teška po transfermarktu ukupno 710,8 milijuna eura, čak stotinjak milijuna više od prvog pratitelja Barcelone, kraj sezone dočekat će bez podizanja kante. Što je španjolska “Marca” nazvala “Fijasko stoljeća”.

Uz Ancelottija već dugo je na izlaznim vratima i Gareth Bale koji nikako u kontinuitetu ne uspijeva opravdati titulu najskupljeg transfera svih vremena, prvog stomilijunskog. S druge strane Velšanin se navodno stalno sporednim putevima buni kako mu neki suigrači ne dodaju balun. A Realov balun je baš izdušio. Toliko da se opet spominje i odlazak Ronalda.

Dok unatoč tome što je Barcelona veliki favorit nije nimalo sigurno da će pored Juventusa osvojiti Ligu prvaka, dok traju dvojbe i pošalice hoće li Barcin Suarez opet ugristi Chiellinija (kao na SP-u) ili se pak prije susreta rukovati s Evrom (kao dok su igrali za Liverpool odnosno Manchester United), sigurno je okladiti se kako će neke nove zvijezde ovog ljeta stići među “kraljeve”, a brojne će morati potražiti nove klubove.

135,5 mil. eura za pojačanja Reala u ovoj sezoni

James Rodriguez (Monaco) 80 milijuna eura

Toni Kroos (Bayern) 30 milijuna eura

Lucas Silva (Cruzeiro) 13 milijuna eura

Keylor Navas (Levante) 10 milijuna eura

Chicharito (Man. United) 2,5 milijuna eura (posudba)

Najskuplje momčadi svijeta

1. Real Madrid 710,8

2. Barcelona 591,5

3. Bayern 551,38

4. Chelsea 487

5. Manchester United 425

10. Juventus 318,7

Čak četiri igrača Reala na listi deset najskupljih na svijetu

1. Lionel Messi (Barcelona) 120

1. Cristiano Ronaldo (Real) 120

3. Neymar (Barcelona) 80

3. Gareth Bale (Real Madrid) 80

5. Angel Di Maria (Man. United) 65

6. James Rodriguez (R. Madrid) 60

6. Eden Hazard (Chelsea) 60

6. Luis Suarez (Barcelona) 60

9. Thomas Müller (Bayern) 55

10. Luka Modrić (Real Madrid) 55

Izvor www.transfermarkt.de (iznosi u milijunima eura)

Linker
21. rujan 2024 23:38