LUDO PRVENSTVO

Show u BiH, ovo je najbizarnija liga u Europi! Huligani ‘kroje‘ raspored, više od polovice nema svoj stadion...

Srećom, na programu su osim susreta ovog vikenda još dva kola. Onda je na redu Svjetsko prvenstvo
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 05. studeni 2022. 10:53

Ovog vikenda igraju se utakmice 17. kola Premijer lige BiH. No, još se prepričava hercegovački derbi odigran prošle nedjelje na Pecari između Širokog Brijega i Zrinjskog pred više od 6.000 gledatelja. Spektakularni susret završen je bez pobjednika (1:1), no nitko nije napustio tribine nezadovoljan.

Ovaj vikend mostarski ljubitelji nogometa trebali su svjedočiti još jednom gradskom derbiju između Veleža i Zrinjskog. Velež je trebao biti domaćin. Ne u Mostaru nego u - Gabeli. Zbog postavljanja hibridnog travnjaka na Areni Rođeni u Vrapčićima, Velež je jesenas sve domaće susrete igrao na stadionu GOŠK-a "Perica Pavlović" u Gabeli. No, radovi su se otegnuli u nedogled i Velež će tek na proljeće biti domaćin.

Čudna je ta priča o postavljanju hibridnih travnjaka u BiH. Pokrenuo je sve Nogometni savez BiH uz pomoć UEFA-e i suglasnost i sudjelovanje lokalnih zajednica. Radovi su povjereni jednoj grčkoj kompaniji. Rokovi su probijani prvo danima, pa tjednima, a evo i mjesecima. Kad bi se činilo da je sve kraju, javljali su se problemi zbog "neravne podloge", zbog "tankog sloja zemlje" ili zbog kvara na strojevima ili iglama za šivanje zelene podloge.

U prvoj fazi postavljanja hibridnih travnjaka izbor je pao na stadion Borca u Banjoj Luci, Slobode i Tuzla Cityja Tušanj u Tuzli, Koševo u Sarajevu i Veležov stadion u Vrapčićima. Jedino se na svoj stadion prije tjedan dana na utakmici protiv Slobode vratio Borac. Bivši predsjednik Borca i sestrić lidera entiteta Republike Srpske Milorada Dodika, aktualni je predsjednik Nogometnog saveza BiH. Bio je izložen velikim kritikama zbog kašnjenja radova, no on najavljuje nastavak moderniziranja stadiona.

U drugoj fazi, već na proljeće na red bi došli stadioni Pecara u Širokom Brijegu, pod Bijelim Brijegom u Mostaru, Police u Trebinju i Mokri dolac u Posušju. Tada će zamjenske stadione morati pronaći Široki Brijeg, Zrinjski, Leotar i Posušje.

Jesenas su zbog više sile "domaće" utakmice igrali Borac u Novom Gradu, Sloboda u Banovićima, Tuzla City u Srebreniku, Sarajevo u Zenici i Velež u Gabeli. Ni dva nova premijerligaša, Igman iz Konjica i Sloga Meridian iz Doboja nemaju odgovarajuće stadione za prvi stupanj natjecanja, pa Igman domaću susrete igra na stadionu Mladosti u Doboju pokraj Kaknja, a Sloga na stadionu "Dr. Milan Jelić" u Modriči. Sedam od 12 klubova ne igra na svojim stadionima ni u svojim gradovima!?

Kako je riječ uglavnom o drugoligaškom stadionima, NS BiH odlučio je da domaćini na neutralnim stadionima ne mogu primati gostujuće gledatelje. I upravo zato nema ovaj vikenda mostarskog derbija. Naime, u Gabeli nije moguće spriječiti pohod navijača Zrinjskog na utakmicu s Veležom. Nitko ne može jamčiti da neće doći do obračuna navijačkih skupina Red Armyja i Ultrasa.

Neće biti ni sarajevskog derbija koji su trebali igrati Željezničar i Sarajevo. Iako je stadion Bilino polje u Zenici stadion Treće kategorije prema Uefinim standardima (a takvi su u BiH samo još Pecara i Grbavica), a na njemu igra i reprezentacija BiH, zenička policija nije mogla zajamčiti sigurnost na Čelikovu stadionu navijačima Sarajeva i Željezničara.

Ovi drugi ne bi ni smjeli doći na utakmicu, ali tko će spriječiti moguće sukobe? Velež i Sarajevo tražili su stoga odgodu za proljeće, kad se bude moglo igrati u Vrapčićima i na Koševu. Uz sigurnosne prilike upotrijebili su i frazu "nogomet se igra za gledatelje" ili "derbiji bez gledatelja i nisu derbiji". Derbiji na domaćem terenu dobra su i financijska zakrpa.

I dok je Zrinjskom odgoda zbog nagomilanih utakmica dobro došla, poruke iz Željezničara govore da Plavima s Grbavice nije drago što je derbi odgođen za proljeće. Željezničar ove jeseni igra dobro unatoč financijskim problemima, dok Sarajevu ne "cvjetaju ruže". Trener Feđa Dudić smijenjen je nakon ispadanja od trećeligaša Čelika iz kupa, a tko zna tko će Sarajeva voditi na proljeće i kakvu će momčad imati Sarajevo.

Uostalom, Sarajevo, javna je tajna, najbolje plaća igrače u BiH, a eliminirao ga je Edin Durmiš, momak koji prijepodne sjedi u školskoj klupi Srednje strojarske škole, a uvečer zabija Sarajlijama, kako guštaju navijači Čelika. Što bi se dogodilo da odgodu utakmica zatraže pred kraj jeseni Sloboda, koja je neočekivano lampaš, Tuzla City ili koji drugi klub teško je kazati.

Još je teže reći koliko je liga regularna ako samo pet klubova od dvanaest igra domaće susrete na svojim stadionima, a preostalih sedam na neutralnom terenu. Kad se tome dodaju "bezbrojne" odgode utakmica klubova koji su igrali pretkola europskih kupova (Zrinjski, Velež, Tuzla City i Borac) ne trebaju iznenaditi čudni rezultati ove jeseni.

Srećom, na programu su osim susreta ovog vikenda još dva kola. Onda je na redu Svjetsko prvenstvo u Kataru na kojemu reprezentacije BiH neće biti iako je napravila dobar rezultat u Ligi nacija pod vodstvom izbornika Ivajla Peteva. No, svoje navijače imat će u BiH i zapadni i istočni susjedi. Hrvatska i Srbija će na svjetsku smotru. BiH je bila samo jednom, 2014. u Brazilu pod vodstvom Safeta Sušića, kojeg mnogi prizivlju i sada, jer Ivajlu Petevu ugovor ističe početkom iduće godine.

Unatoč dobrim rezultatima i pomlađivanju reprezentacije omražen je u široj javnosti, baš kao i predsjednik Saveza Vico Zeljković pod čijim je vodstvom počelo liječenje rak - rane tamošnjeg nogometa, zastarjele infrastrukture, te najavio uvođenje VAR-a.

Zašto je to tako razumiju samo ljudi koji žive i tri desetljeća poslije rata u nacionalno podijeljenoj zemlji i u kojoj se ni nogomet ne može izdići iz političkih gibanja ili bolje reći s europskog dna.

Linker
11. svibanj 2024 04:40