MARIO LAPORTA/AFP
Ćiro o legendi

‘Shrvala me ova vijest, umro je najbolji igrač u povijesti! Ni Pelé, ni Messi, Maradona je bio najbolji‘

‘Za mnoge vječito pitanje, tko je najbolji... Pelé, Maradona, Messi... A za mene nema nikakve dvojbe‘
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji listObjavljeno: 25. studeni 2020. 21:18

"Trenera svih trenera" Ćiru Blaževića pogodila je iznenadna smrt "igrača svih igrača" Diega Maradone. Bivšeg hrvatskog izbornika vijest je zatekla na odmoru na našoj obali.

- Nemoguće, kako to?! Shrvala me ova vijest, umro je najbolji igrač u povijesti. To je za mnoge vječito pitanje, tko je najbolji svih vremena: Pelé, Maradona, Messi... Za mene nema nikakve dvojbe, "mali zeleni" najbolji je od svih. Messi bi tek trebao osvojiti nešto s reprezentacijom da bi se mogao mjeriti s Maradonom. Da, umro je najveći nogometaš svih vremena i sve bi nogometne zastave trebale biti spuštene na pola koplja. Svakome dođe vrijeme, kad-tad, no Diego je otišao prerano. Čuo sam da je nešto bio bolestan, eto, došao je na naplatu taj njegov kaotični i temperamentni životni stil.

Ćiro se prisjetio da se s Maradonom upoznao i sprijateljio u Novom Vinodolskom gdje su obojica sudjelovali na humanitarnom spektaklu na kojem se igrao hakl, ali i tenis.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

- Kod kuće mi visi naša zajednička slika iz te prilike, bili su tamo Zvone Boban, Goran Ivanišević... Maradona me tada osvojio svojom jednostavnošću i prisnošću. Što god tko o njemu mislio i rekao, on je jednostavno bio velikan u svakom smislu, kao čovjek i kao nogometaš. Jednostavan, nenametljiv, ni pred kim se nije pravio važan. A imao je jako puno razloga.

Da, Messi je došao tek poslije, Maradona je jedan jedini:

- U vrijeme kad se on pojavio, pola školaraca nije niti znalo gdje je Argentina. On je najveći promotor svoje zemlje, baš kao što su to jedno vrijeme u Hrvatskoj bili naši nogometaši. Otišao je kralj, jedan jedini i neponovljivi Maradona. Imao je čovjek stvarno puno trauma u životu, stvarno je prošao sve i svašta.

Ćiro je bio izbornik Švicarske, Hrvatske, Irana te Bosne i Hercegovine, no s Maradonom se sučelio samo u jednoj prijateljskoj utakmici, na Maksimiru 1994. godine kada su Vatreni s Gaučosima odigrali bez golova. Kad je veliki Diego bio izbornik Argentine (2008. - 2010.), i to mu je bio jedini pravi trenerski izazov, Ćiro je vodio BiH. Dok je Ćiro vodio Hrvatsku i na SP-u 1998. igrao s Argentinom (0-1), Maradona je već prestao igrati, a nije se prihvatio ozbiljnijeg trenerskog posla.

- Ne, nisam imao čast voditi neku momčad protiv njega, bilo dok je igrao ili trenirao. Reći ću samo da je u pravu bio onaj gospodin trener Maradonina Napolija koji je rekao da bi mu za onaj osvojeni naslov prvaka Italije cijeli život ujutro u krevet donosio kavu.

Linker
25. travanj 2024 23:54