Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
TU MOŽE POKAZATI TALENT

SIN LEGENDARNOG HAJDUKOVOG NAPADAČA NADA SE POVRATKU U DINAMO 'Nije bilo lako otići, vidim da sam napravio pravi potez, ovdje mi kažu da sam kralj...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 07. ožujak 2020. 13:35

Do zadnjeg dana prijelaznog roka Roko Baturina bio je igrač Dinama, očekivalo se da će možda na proljeće dobiti i koju minutu za prvu momčad. A onda odjednom - otišao je na posudbu u NK Bravo. Slovenski klub s dna Prve lige, nije to Baturinu vjerojatno bilo ni u peti, ambicije su mu sigurno bile veće. Međutim, već dva dana nakon što je došao, zabio je pogodak, u četiri utakmice za novi klub zabio je tri gola i upisao asistenciju, a Bravo je osvojilo čak osam bodova (dvije pobjede i dva remija) i uhvatilo je priključak, sad zaostaje tek bod za sedmim i osmim mjestom, samo dva za šestim... Što reći nego - bravo Baturina!

- Sve je odmah krenulo jako dobro, sad mi svi ovdje govore da sam kralj, ha, ha. Ali ja znam da moram tako i nastaviti, da je ovo tek početak - javio se u petak iza podneva Baturina, dan uoči dvoboja s Mariborom, koji će dati sve za tri boda, jer još se nada naslovu prvaka.

Dakle, kako je uopće došlo do odlaska u Bravo, u klub za koji su mnogi ranije jedva i čuli?

Osjećaj je super

- Pričao sam s trenerom Bjelicom i pomoćnikom Bulom o tome što bi za mene bilo najbolje, rekli su mi i oni da bi bilo najbolje kad bih otišao negdje gdje ću igrati. Postojala je ta opcija NK Bravo, trener Dejan Grabič zvao me već ranije, gledao me na pripremama dok sam bio u Dinamu, rekao da mu baš nedostaje takav igrač i da bi želio da da dođem. Pristao sam, odlučio da želim u Sloveniju i tako sam prelomio u zadnjim trenucima prijelaznog roka.

Dobro, sigurno nije bilo lako otići iz Dinama u momčad koja se u Sloveniji bori za ostanak. Jer, uvijek je to rizik. Da bi bio dobar za Dinamo, mora se pokazati u slabijem klubu, a tamo napadač ne ovisi samo o sebi, već i o momčadi. Što je momčad slabija to je i napadaču teže.

- To je sve istina, jasno da nije lako otići iz komoditeta Dinama na dno slovenske lige, nikad ne znaš što sa sobom nosi takva odluka. Međutim, sad vidim da je to bio odličan potez, brzo sam se prilagodio i počeo zabijati. Osjećam se super, odgovara mi liga, igram u špici, što i jest moja najbolja i najdraža pozicija.

Redovito se čuje s trenerom Bjelicom i mnogima u Maksimiru.

Zagreb, 231018.
Stadion Maksimir, igraliste Hitrec-Kacijan.
UEFA Youth League 2018/2019, kadeti, utakmica GNK Dinamo - FC Viitorul Constanta.
Na fotografiji:   Roko Baturina, Marius Leca.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Čestitke Bjelice

- Naravno, Bjelica zove i čestita na pogocima, kao i suigrači, treneri... Svima je drago što mi ovdje tako dobro krenulo.

Je li možda razočaran što u Maksimiru dosad nije dobio priliku? Bio je već u kadru prve momčadi, debitirao, prošao pripreme, ali neku ozbiljniju šansu dosad nije dočekao?

- Razočaran nisam, premda je jasno da svaki igrač želi igrati i misli da treba dobiti šansu. Međutim, u trenutku kad je u Dinamu Bruno Petković, hrvatski reprezentativac, pa onda i Mario Gavranović, švicarski reprezentativac, tada je teško očekivati neku veliku minutažu. Zato sam odlučio otići tamo gdje ću igrati, svjestan svih opasnosti koje posudba može donijeti, ali, kažem, sad ne sumnjam da sam dobro odlučio. Uvijek sam vjerovao u sebe, sad imam još više samopouzdanja i na meni je samo da nastavim dobro raditi, kao i dosad, uvjeren sam da ću napredovati.

Kakva je slovenska liga u usporedbi, recimo, s Drugom HNL u kojoj je najviše igrao?

- Bolja je slovenska liga od Druge HNL, tereni su kvalitetniji, a i izjednačenija je nego Prva HNL. Olimpija i Maribor jesu ispred ostalih, ali ovdje svatko svakoga može pobijediti, neizvjesnije su utakmice. Ako me pitate tko je bolji, Olimpija ili Maribor, nisam još ni jedne ni druge dovoljno gledao da bih mogao procijeniti. Meni je možda Olimpija malo draža, zbog Cekicija i Menala, mojih suigrača i prijatelja iz Dinama.

Otac je potpora

Otac Mate bio je sjajan napadač, ali i on je dugo čekao priliku dok nije zaigrao za Hajduk. Morao je puno toga zabiti u Šibeniku i Zagrebu da bi ga u Hajduku ‘doživjeli’. Što on kaže na sinov odluku da ode na posudbu u NK Bravo?

- On mi je bio potpora i odmah mi je rekao da je to dobra odluka i da odem u klub u kojem ću igrati. Sad dolazi na svaku utakmicu, nije Zagreb daleko.

Ambicije i ciljevi kluba nisu se promijenili, treba ostati u ligi. A koje ambicije ima Roko Baturina?

- Nastaviti ovako, pomoći klubu da ostane u ligi. A na ljeto se vratiti u Dinamo, zaslužiti odlazak na pripreme i tamo se pokušati izboriti za mjesto u prvoj momčadi. To mi je plan, želja, nametnuti se u Dinamu.

Linker
24. travanj 2024 23:15