RB SALZBURG
VELIKI TRANSFER

Sin legende Vatrenih i tinejdžer od četiri milijuna eura: ‘Najveća želja mi je odjenuti hrvatski dres‘

Sada je i službeno: nadareni 17-godišnjak potpisao je četverogodišnji ugovor s Red Bull Salzburgom
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 17. srpanj 2021. 21:08

Sve je trebalo biti okončano u petak, no ipak se završetak posla prolongirao za jedan dan, pa je tako nadareni Lokomotivin tinejdžer, 17-godišnji Roko Šimić, u subotu popodne potpisao četverogodišnji ugovor s Red Bull Salzburgom. Dosadašnji napadač Lokosa, naime, u petak je obavio liječničke preglede u Salzburgu, sve je očekivano prošlo bez problema i trebao je odmah potpisati ugovor. Ali...

Budući da je Roko maloljetan, oba su roditelja također morala staviti svoje potpise na ugovornu obvezu s austrijskim prvakom! A u Salzburgu je s mladim Šimićem bio samo tata Dario (45), naš bivši proslavljeni reprezentativac, dok je mama Jelena ostala u Zagrebu. I po povratku tate i sina u Zagreb, mama je potpisala ugovore (ipak se nije moglo ništa realizirati bez majčina pristanka!), sve je potom skenirano i poslano u Salzburg, pa je austrijski klub završetak transfera objavio na svojoj službenoj web stranici u subotu.

Čelnici Lokomotive i RB Salzburga također su u subotu parafirali ugovor i sve je bilo zgotovljeno - Šimić je preselio u Austriju! Klub s Kajzerice inkasirat će na ime odštete oko četiri milijuna eura, a ima pravo i na deset posto od budućeg Rokova transfera iz Red Bull Salzburga u neki drugi klub. To je ujedno i rekordni izlazni transfer u Lokomotivinoj povijesti..

Šokantan obrat

Brigu o karijeri svoga sina vodi tata Dario, a posrednik u ovom transferu bio je menadžer Alen Augustinčić. Jasno je da prezime Šimić još kako odjekuje u nogometnom svijetu i lakše se otvaraju teška vrata inozemnih klubova, ali na kraju priče, sve ostaje na Roku i njegovu talentu i znanju. Tako je i bilo, Austrijanci su prepoznali veliki talent i nisu ga željeli prepustiti drugima, iako su zanimanje za Šimića pokazali još Milan, Torino, Verona, Anderlecht...

- Sve se ovo dogodilo šokantno brzo. Vratio sam se, naime, s Lokomotivom s priprema u Nizozemskoj i očekivao sam da ću ostati do zime na Kajzerici jer je tako bilo nedavno dogovoreno. Ali, sve se odjednom, preko noći, promijenilo, RB Salzburg je inzistirao da odmah dođem i svi su raniji planovi pali u vodu. Miješale su mi se emocije, bio sam sretan zbog transfera, ali istodobno i tužan što odmah napuštam svoj klub. Rastanak je bio emotivan, na Kajzerici su mi ostali suigrači i prijatelji, stvarno mi je bilo teško i u jednom trenutku nisam mogao zaustaviti suze. Uvijek ću biti zahvalan Lokosima, tu sam dobio prvu šansu i uvijek je klub stajao iza mene. I kad je bilo dobro, ali i kad baš i nije išlo kako treba – rekao nam je Roko Šimić nakon potpisa ugovora.

image
RB SALZBURG

Potom je nastavio...

- Sjajno sam dočekan u Salzburgu, primio nas je izvršni direktor Stephan Reiter i odmah se vidjelo da sam došao u veliki, izvrsno organiziran klub. Sve je ovo bilo veliko iskustvo za mene, pregled kod liječnika i fizioterapeuta trajao je oko dva sata, posve sam zdrav i nakon tih sam pregleda potpisao ugovor. Osjećam se stvarno fantastično, ovo je moj prvi inozemni, veliki ugovor, veliki korak u karijeri i nadam se da ću svojim igrama potvrditi da sam zasluženo došao ovdje - kaže Šimić.

Selidba u Liefering

Kako sad stvari stoje, mladi će napadač svoju austrijsku pustolovinu početi u drugoligašu Lieferingu, klubu iz predgrađa Salzburga, u kojem RB Salzburg razvija svoje nadarene igrače. No, svaki je nogometaš na dvojnoj registraciji u Lieferingu, pa je tako moguće da u svakom trenutku bude povučen natrag u RB Salzburg.

Jeste li prije godinu dana mogli pomisliti da će vam se karijera ovako razvijati i da će vas mnogi željeti?

- Ne, nisam uopće razmišljao o tome, sve su mi misli bile usmjerene prema Lokomotivi. Bio sam sretan kad sam lani, s nepunih 16 godina, potpisao prvi profesionalni ugovor, a tata Dario stalno mi je govorio da je nogometna karijera slična igranju video-igrica: sad si na prvoj razini, pa na drugoj, itd... Nema, dakle, preskakanja razvojnih etapa, potrebno je strpljenje u tom postupnom napredovanju. Stoga se nisam nimalo opterećivao, vjerovao sam tati i to se pokazalo ispravnim. Sad sam zakoračio stepenicu više i vjerujem da ću u Austriji još napredovati.

Je li vam igračko sazrijevanje otežala situacija u kojoj je Lokomotiva bila prošle sezone? Svaka je proljetna utakmica, naime, bila kvalifikacijska za ostanak, a većina je napadačkog tereta bila na vama, neiskusnom tinejdžeru?

- Možda je sve to ubrzalo moje napredovanje, sigurno sam sad znatno bolji igrač nego što sam bio prije godinu dana. Borio sam se na svakoj utakmici koliko sam mogao i pokušao sam odagnati taj imperativ pobjeda koji je stalno bio iznad nas. Dao sam doista sve od sebe i na kraju smo ostvarili cilj. Sazrio sam i kao osoba, drukčije gledam na neke potankosti i ne opterećujem se nevažnim stvarima. Shvatio sam kako je najvažnije posvetiti se isključivo treninzima i utakmicama, uvijek moram dati sve od sebe i onda će se to i vratiti.

image
RB SALZBURG

Kad ćete preseliti u Salzburg?

- U ponedjeljak. Najprije će tata biti sa mnom neko vrijeme kako bih se priviknuo na nove uvjete. Izabrat ćemo stan u kojem ću živjeti, a već smo se u obitelji dogovorili da će uvijek netko biti sa mnom, nikad neću biti sam. Nedostajat će mi Zagreb, obitelj i prijatelji, ali nije Salzburg daleko i očekujem da će me posjećivati.

Koliko će vam nedostajati suigrač iz Lokomotive, Lukas Kačavenda? I on je proljetos igrački “eksplodirao”, bili ste sjajan napadački tandem...

- Nismo samo suigrači i prijatelji, nego smo povezani i kumstvom! Lukasu sam, naime, krizmani kum i strahovito će mi nedostajati. Kad sam odlazio, rekao sam mu nek’ nastavi ovako dobro igrati i nek’ se priprema za inozemni transfer, sličan mome. Uvjeren sam da će ubrzo i on dobiti lijepu ponudu, a tko zna, možda nam se nogometne staze opet ukrižaju, pa iznova zaigramo u istom dresu. Uglavnom, u juniorskim smo danima i Lukas i ja sanjali o ovakvom slijedu karijere kakav se sad meni dogodio, a siguran sam da će i on uskoro krenuti mojim stopama.

Sad ste napravili prvi veliki korak u karijeri. Što je sljedeće?

- Vidjet ćemo. Najvažnije je da se dobro predstavim u novom klubu, da počnem igrati. Naravno da mi je velika želja odjenuti hrvatski nacionalni dres, ali svjestan sam da moram još mnogo toga napraviti kako bih ostvario tu, najveću želju. No, pun sam samopouzdanja, vjerujem da će i taj moj san postati stvarnost - kaže Roko Šimić.

MILAN MARTINOVIĆ

Da nije korone, transfer bi bio 'težak' i dvostruko više

Hrvatski menadžer Milan Martinović, koji nije bio uključen u ovaj transfer, ali je predobro upoznat sa stanjem na nogometnom tržištu, podvukao je sljedeće...

- Korona je posve poremetila nogometno tržište, transferi su rjeđi i manji nego u normalno vrijeme. I da nije bilo ove korone, usuđujem se reći da bi odlazak “malog” Šimića u Salzburg bio “težak” i dvostruko više - kaže Martinović.

Linker
14. svibanj 2022 03:07