Ante Budimir sa španjolskim braničem Pauom Torresom
 JONATHAN NACKSTRAND Afp
TOLIKO JE DOBAR

Sin legende Vatrenih je rješenje za Dalića? ‘Mi smo već dobili novog Mandžu, a jednog imamo i u HNL-u!‘

‘Da, Oršiću će cijena skočiti u nebo, ali jednom će Vatrenom nakon ovog Eura jako pasti.‘
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 30. lipanj 2021. 16:57

Vrijeme sumiranja dojmova i dalje traje. Vrijeme analiza, mišljenja, temeljito strukturiranih rečenica o igri hrvatske nogometne reprezentacije na za nju završenom Europskom prvenstvu. Poraz od Španjolske nakon 120 minuta velike borbe u Kopenhagenu dodatno smo secirali u našem SuperSportske EURO Podcastu. Učinili smo to uz pomoć našeg stalnog gosta, nogometnog trenera Marka Loze, ali i Davorina Olivarija, novinara Sportskih novosti.

Rebićeve kopačke i Gvardiolovo osvježenje trudili smo se, makar na početku rasprave, ostaviti po strani. Priznati moramo, negdje oko 15. minute, kada smo već posvetili dužnu pažnju samim elementima igre, vratili smo se na pitanje svih pitanja... Zašto se i kako dogodilo da primimo ta dva pogotka iz naših očitih pogrešaka, odnosno nepromišljenjih poteza?

- Meni je to totalno nezrelo, pogotovo na takvoj razini. Reprezentacija i Liga prvaka su razine na kojima se to ne smije događati. Mi imamo totalno krivi razvoj nogometaša kroz škole nogometa. Slabo se radi na fokusu igrača na ono što se događa u utakmici. Vidljivo je da je Gvardiol u nekim situacijama totalno ugašen. Naravno, on je odličan igrač i taktički i tehnički, ali - fokus! To je segment koji HR-igrač mora bolje odraditi u početku svog razvoja - rekao je Lozo.

Rebićev je pak problem malo drugačije naravi...

- Totalno neshvatljivo mi je ovo s kopačkama. Cijelo prvenstvo nije bio dobar. Ozljeda iz Milana je ostavila traga, psihološki nije bio dobar. Dalić ga je nastojao javnim kritiziranjem podignuti. Tako je nastupao i prije Svjetskog prvenstva, to je dalo efekta. Tada smo imali rezultat koji je dizao homogenost...

image
Marko Lozo, Patrik Mršnik i Davorin Olivari
HANZA MEDIA

Kakva je bila igra u Kopenhagenu?

- Nismo na početku imali balans, imali smo problema u tranziciji. Po meni, u organizaciji smo trebali nastupati kao u drugom poluvremenu, što je rekao i Modrić... Ne pressing, ali da - kompaktnost, kako bi poremetili španjolske veznjake. Naša igra je postala bolja ulaskom Budimira, Pašalića i Oršića, a ne ulaskom Kramarića. Dalić je rekao da Kramarić neće nikada igrati prvu špicu, a onda ga je na poluvremenu stavio baš na to mjesto. Emocija iz Rusije ga je povela, kasnije je i sam priznao da je pogriješio...

Pogodio je, ako ništa drugo, barem s Budimirom...

Ma jasno! Mi smo stalno tražili novog Mandžukića, a dobili smo ga upravo u njemu. Svi oni koji malo detaljnije gledaju i prate nogomet vide kako se on kreće... Stalno napada stopere, napada iza leđa, traži dubinu i prostor za Pašalića i Oršića, to se pokazalo uspješnim. Rebić nije taj, Rebić nije novi Mandžukić. Tu se fulalo, trebalo se dati više prilike Oršiću i Budimiru, a pogotovo Pašaliću - kaže Lozo.

Vidi li naš gost u dogledno vrijeme neku novu reprezentativnu devetku, nekog "killera" takvog tipa...

- Naravno, Budimir je sada taj, tu je mali Roko Šimić koji će to biti, nastavi li se razvijati na ovakav način. Istina, tek mu je 17 godina, ali kad pričamo o tipu igrača - on je taj.

Olivari se nadovezao s igračem kojeg prati kroz Dinamo - Mislavom Oršićem. Ali prije toga, izrekao je neka mišljenja o Daliću.

- On neće mijenjati neke svoje stavove, na koncu, na onome prije Rusije je i izgrađena čitava ova priča na bazi te njegove emocije. Ne možemo sada očekivati da će sada odjednom biti hladne glave, da će matematički izračunavati tko treba igrati... Oršić? Teško mi je govoriti o tržištu. Sigurno je da su ga sada podcrtali, ali tržište zna čudno reagirati na neke igrače. Za njega će, poslije ove male minutaže i toga što je dvaput bio na tribini, cijena jako skočiti, više od bilo kojeg hrvatskog igrača na Euru.

Lozo dodaje:

- Istina je da si je Oršić pomogao protiv Španjolske, ali on si je podigao cijenu u utakmicama protiv Tottenhama i Atalante. Meni je bilo neshvatljivo da je toliko podcjenjen, kao i Gavranović u Švicarskoj. Rasti će cijena i Ivanušecu koji je sada tu, ali moram reći da u kontra-smjeru ide Brekalo. On ne pokazuje dozu napretka, treba rasti, a to se sada ne događa. Očekujem transfer Juranovića u neku ligu koja je jača od Poljske - kaže Lozo.

Straha za budućnost nema, slažu se naši gosti... Dalić može ostati, ali...

- Nismo mi tu da o tome odlučujemo, ali ako su i izbornik i igrači za to da se nastavi dalje, onda nek se nastavi. Previše je Dalić toga dobrog napravio nakon Rusije da bi ga se sada, iza ovoga smjenjivalo. Bolje bi bilo da nastavi, ali samo uz neke korekcije. Koje su to točno? Nema emocija, nego logičnih stvari, a igra... Sve više reprezentacija igra s trojicom odostraga, a mi bi to teško mogli. Imamo to s Gvardiolom, ali mi kroz odgoj u školama rijetko igramo s trojicom... Bilo bi tu dosta problematično, naši zadnji vezni ne zatvaraju koridore... To se ne može preko noći, tako da ne vidim da ćemo tako igrati... - za kraj će Lozo.

SuperSportske Podcast #45 s Markom Lozom i Davorinom Olivarijem pogledajte u nastavku:

Linker
19. travanj 2024 23:36