BARCELONA, SPAIN - MARCH 22: Carlo Ancelotti head coach of Real Madrid CF shouts during the La Liga match between FC Barcelona and Real Madrid CF at Camp Nou on March 22, 2015 in Barcelona, Spain. (Photo by David Ramos/Getty Images)
 David Ramos / 2015 Getty Images
TRENERSKI MERCATO

Sindrom Lige prvaka: Posljednjih pet trenera osvajača snašla ista sudbina

Jedina stvar oko koje Ancelotti trenutno brine je vlastito zdravlje (čeka ga operacija kralježnice), jer stručnjaku koji je osvojio tri Lige prvaka ponuda neće manjkati
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 26. svibanj 2015. 23:34

Iznenadni otkaz Carlu Ancelottiju u Real Madridu, osim što je oslobodio vjerojatno najizazovniji posao u nogometnom svijetu, pokrenuo je tektonske promjene na trenerskom tržištu.

U rubrikama koje se bave transferima od jučer fluktuiraju barem četiri zvučna trenerska imena, među njima i bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić, kojega mnogi već vide u Premiershipu. Osim Ancelottija i Bilića, slobodni strijelac je i Jürgen Klopp, a uskoro će im se, barem nakratko, pridružit i Rafael Benítez.

Jedina stvar oko koje Ancelotti trenutno brine je vlastito zdravlje (čeka ga operacija kralježnice), jer stručnjaku koji je osvojio tri Lige prvaka ponuda neće manjkati. Prva se nametnula sama od sebe: povratak u Milan s kojim je između 2001. i 2009. dvaput bio na vrhu Europe i osvojio još šest trofeja.

Odmor od stresa

“Rossoneri” su već dvije sezone u rezultatskoj krizi i nedavno su trebali dobiti novog suvlasnika, ali posao s Tajlanđaninom Beejom Taechaubolom izjalovio se jer se ispostavilo da Bee ne samo što nije milijarder, nego uopće nema novca za kupnju Milanovih dionica. Jedini bog i batina, dakle, ostaje “ Papi” Berlusconi, koji je jučer izjavio da želi vratiti Ancelottija i time potvrdio odlazak sadašnjeg trenera Filippa Inzaghija.

- Stupili smo u kontakt s Ancelottijem, ali imamo još četiri alternative: jednog trenera iz inozemstva i trojicu iz Italije. Nadamo se da će se Carlo vratiti. I direktor Galliani i ja smo optimistični - rekao je Berlusconi.

Istovremeno se priprema teren za transfer u drugom smjeru, iz Serie A u Primeru. Prelazak Napolijeva menadžera Rafaela Beníteza na klupu Reala je “99 posto siguran”, ocijenio je Ancelottijev menadžer Ernesto Bronzetti.

- Gotovo sam siguran da Benítez dolazi u Madrid. Što se tiče Ancelottija, bio je svjestan da bi mogao dobiti otkaz ako ne osvoji nijedan trofej. Njegova je namjera zasad se odmoriti - kaže Bronzetti.

Ancelottijev odlazak iz Reala uklapa se u “sindrom Lige prvaka”. U proteklih pet navrata, treneri-osvajači ovog natjecanja napuštali su klub u roku od godine dana: prvo Mourinho (Inter), a potom Guardiola (Barcelona), Di Matteo (Chelsea), Heynckes (Bayern) i sada Ancelotti.

Odmora od trenerskih opterećenja zaželio se i Jürgen Klopp, sudeći prema informacijama Bilda. Nakon sedam godina u Borussiji, 47-godišnji stručnjak planira se povući na šest mjeseci, nakon čega će potražiti novi posao. Na pitanje vidi li se u bližoj budućnosti u Bayernu, Klopp je odgovorio potvrdno:

- Bayern? Naravno. Nogometni sam trener i želim raditi, ali u ovom bi mi trenutku to bilo malo prenaporno.

Favorit za kladionice

Slaven Bilić u nedjelju će odraditi posljednju utakmicu na klupi Besiktasa, kod kuće protiv Gençlerbirligija, i ne namjerava uzimati “studijsku godinu”. Gotovo da i nema otočkog medija koji ga nije naveo kao kandidata za klupu West Hama. Bilić je uvjerljivo najveći favorit na kladionicama (1.57), a London Evening Standard piše da su mu glavni protukandidati Marcelo Bielsa (Marseille) i Unai Emery (Sevilla).

Isti list saznaje da “čekićari” neće žuriti nakon odlaska Sama Allardycea.

“Ime novog trenera bit će poznato za dva ili tri tjedna”, citiraju izvor iz klupske uprave

Linker
21. rujan 2024 21:34