Damjan Tadic / CROPIX
MODRA BUDUĆNOST

SJAJNA DINAMOVA GENERACIJA KOJA OZBILJNO KUCA NA VRATA PRVE MOMČADI Jedan je veliki talent već dobio šansu, a evo tko je sve na putu do zvijezda

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. svibanj 2019. 10:21

Dečki Igora Jovićevića jučer su igrali finale Premier League International Cupa protiv Bayerna. Sjajna mlada garnitura Dinama igrala je i u polufinalu Lige prvaka mladih i nesretno ispala od Chelsea. Sasvim je jasno da modra nogometna škola proizvodi supervrijedan nogometni materijal, igrače koji će, ako sve bude išlo normalnim tijekom, ako bude zdravlja i malo sreće, danas-sutra biti bitan faktor seniorskog nogometa, temelj Dinama, ali i reprezentacije.

Dvojica su već tu

Već sada u momčadi Nenada Bjelice igra razigrana i istinski kvalitetna mladost, u momčadi prvaka koji je nakon skoro 50 godina izborio europsko proljeće participiraju Dani Olmo, Ivan Šunjić, Nikola Moro, Lovro Majer, Amer Gojak... Mladi dečki, a već sad na putu koji ih vodi prema zvijezdama.

VIDEO: GNK Dinamo

A tko bi od onih koji su se jučer sučelili Bayernu mogao uskoro, možda već ovog ljeta, postati sastavni dio Bjeličine momčadi? Dvojica su već tu, Dinko Horkaš (20) i Antonio Marin (18) praktički su članovi prve momčadi, stalno treniraju sa seniorima. Ako netko možda slučajno ne zna, Horkaš je fenomenalan mladi vratar, junak Dinamova europskog puta u Ligi prvaka mladih i natjecanja u kojem su jučer igrali finale.

Zagreb, 190219.
Stadion Maksimir, igraliste Hitrec-Kacijan.
UEFA Youth League, juniori, utakmica GNK Dinamo - FC Lokomotiv Moskva.
Na fotografiji:  Dinko Horkas slavlje.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Traže ga već mnogi klubovi, prema pisanju njemačkih medija, posebno je uporan Schalke. Antonio Marin bogomdan je krilni napadač koji je ove sezone ubilježio već šest nastupa za Bjeličinu momčad u HNL-u. Dinamo je svojevremeno za njega odbio ponudu od 10 milijuna eura. Ne znamo što bi se trebalo dogoditi na Marin ne bude velika zvijezda Modrih i hrvatskog nogometa.

Zeljko Hajdinjak / CROPIX
CROPIX

Svi na pripremama

Još je jedan igrač iz jučerašnje garniture koja je igrala protiv Bayerna već debitirao kod Bjelice u HNL-u, riječ je o Marku Gjiri (19), defenzivnom veznom neslućenih mogućnosti. To je dečko ogromnih tjelesnih kapaciteta, pravi moderni veznjak kakvi su danas traženi. U stanju je pokriti cijeli teren, raditi na destrukciji protivničke igre, ali i na organizaciji igre vlastite momčadi; ne uspoređuju ga slučajno s Arijanom Ademijem.

Zagreb, 120319.
Igraliste Hitrec Kacian.
Utakmica osmine finala juniorske Lige prvaka izmedju GNK Dinamo Zagreb i Liverpool FC. 
Na fotografiji: Marko Gjira.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Foto: Marko Todorov / CROPIX

Mario Ćuže (20) špica je koja može igrati i na krilnim pozicijama, ali i povučenu špicu, riječ je o još jednom sjajnom talentu na kojeg će Bjelica sigurno računati. Dokazao se ove sezone kod Jovićevića. Isto tako, iznimnu kvalitetu pokazali su Bartol Franjić (19) i Josip Šutalo (19), dva vrhunska mlada stopera, s tim da Franjić može igrati i defenzivnog veznog. Pravi je napadački talent i Roko Baturina (18), momak koji napreduje velikim koracima. Svi su ti dečki već bili na pripremama sa seniorima Modrih, a što je jako bitno, svi su oni, kako ističu u Maksimiru, projekti kluba.

Tko će se od njih na početku sljedeće sezone priključiti momčadi Nenada Bjelice, znat ćemo na startu ljetnih priprema. Kad se kompletira kadar za iduću sezonu, kad se vidi tko eventualno odlazi, a tko dolazi, Bjelica će donijeti odluku.

Linker
03. svibanj 2024 16:23