DANIJEL SOLDO Cropix
FUTSAL

Sjajna Hrvatska samo bod do mjesta u play-offu za SP: Mavrovićevi izabranici uvjerljivo svladali Njemačku

Sve utakmice posljednjeg 6. kola igraju se sljedeće srijede, a Hrvatska sve drži u svojim rukama
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 15. prosinac 2023. 22:36

U četvrtak se Hrvatska oprostila od nade u osvajanje prvog mjesta u kvalifikacijskoj skupini C i direktnog plasmana na Svjetsko prvenstvo u futsalu 2024. u Uzbekistanu, budući da je pobjedom protiv Slovačke to učinila Francuska, no petak je donio ljepše vijesti. U sjajnom ozračju prepune dvorane Vijuš u Slavonskom Brodu, momci izbornika Marinka Mavrovića ugostili su Njemačku i uvjerljivim 4:0 trijumfom osigurali drugu poziciju kolo prije kraja natjecanja te, praktički, plasman u dodatne kvalifikacije za SP koje se igraju od 8. do 17. travnja sljedeće godine.

image
DANIJEL SOLDO Cropix

U ždrijeb koji je na rasporedu 25. siječnja idu najbolje četiri od pet drugoplasiranih reprezentacija u skupinama elitne runde, a njihov trenutačni redoslijed izgleda ovako: 1. Ukrajina 10 bodova (+18, gostuje kod Poljske), 2. Hrvatska 9 bodova (+8, gostuje kod Slovačke), 3. Finska 9 bodova (+6, domaćin Armeniji), 4. Italija 7 bodova (0, domaćin Španjolskoj), 5. Nizozemska 6 bodova (+1, domaćin Azerbajdžanu).

Dakle, uoči posljednje utakmice koju Hrvatska igra 20. prosinca u Levicama kod Slovačke, Mavrovićeva družina je u dobitnoj poziciji. Bilo bi ružno i tužno kada bi Hrvatska ostala bez tog play-offa, sasvim sigurno da bi ga izborila i da upiše poraz, ali da izbjegne bilo kakve komplikacije i neželjeni rasplet, u Slovačkoj treba barem bod. Sve utakmice posljednjeg 6. kola igraju se sljedeće srijede, a Hrvatska sve drži u svojim rukama. Iz Europe su SP zasad osigurali Francuska, Kazahstan, Portugal i Španjolska, čekaju se još tri putnika.

image
DANIJEL SOLDO Cropix

Bašković s čistom mrežom

Od samog starta Hrvatska je zavladala parketom i u vodstvo uz malo sreće došla već u 3. minuti. Lijepo su kombinirali Kristijan Postružin i Luka Perić, koji je tukao sa šest metara, a lopta se odbila i od Gabriela Oliveire i od Suada Aka te završila u mreži. Pritiskala je Hrvatska, ali nije bila ubojita i u 11. minuti Ak je imao idealnu priliku za izjednačenje. Pobjegao je Marku Kuraji, prošao i vratara Filipa Baškovića te onda promašio nemoguće, nebranjena vrata. U 14. je Bašković spasio, ovoga puta pogriješio je David Mataja, izgubio loptu i Oliveira je izašao sam na hrvatskog vratara, koji je ovoga puta bio neprelazna prepreka.

image
DANIJEL SOLDO Cropix

Perić je mogao povećati hrvatsku prednost u pretposljednjoj minuti prvog dijela, Niko Vukmir je ukrao loptu, proigrao Perića, koji je tukao malo pokraj vrata. No ubrzo je ipak Hrvatska zabila drugi. Kontra Hrvatske nakon slobodnog udarca gostiju, Franco Jelovčić je proigrao Kristiana Čekola, vratar Philipp Pless izašao s vrata i blokirao udarac, a lopta se odbila do Antonija Sekulića, igrača rođenog u Slavonskom Brodu, koji je je hladnokrvno s centra prebacio istrčalog čuvara mreže. Izvrsni Bašković na vratima, dvojica raspoloženih strijelaca i Hrvatska je mirnija otišla na odmor.

Na startu nastavka Luis Rodriguez pogodio je vratnicu, a odmah potom, deset sekundi kasnije, priča je bila završena. Perić je ostavio petom za Postružina, koji je naciljao bliži kut vrata i pogodio za 3:0. Četvrta kapitulacija gostiju dogodila se u 31. minuti, lukavac Toni Jelavić pronašao je iz auta Vukmira, autora novog hrvatskog pogotka. Bašković je zadržao mrežu netaknutom i Hrvatska je proslavila pobjedu.

Linker
03. svibanj 2024 15:37