MARIN FRANOV Cropix
BLIZU PRVOG BUBNJA

Sjajna vijest za Vatrene uoči ždrijeba za Svjetsko prvenstvo. Pobjeda nad Poljskom popravila im izglede

Uefa je, sukladno proširenom formatu nadolazećeg SP-a, promjene povukla i na kvalifikacijskom nivou
Piše: Vito TomasObjavljeno: 09. rujan 2024. 13:37

Nakon nekoliko teških mjeseci, čini se da se stvari oko reprezentacije polako počinju vraćati u svoju ‘normalu‘. Nesigurnost u kvalifikacijama za Euro, pa i sam nastup na smotri u Njemačkoj, privremeno su ‘zatamnili‘ uvijek visoki optimizam hrvatskih navijača, međutim sjajan rujanski ciklus Lige nacija, koji je, doduše, završen tek polovičnim učinkom, no u kojem je prezentirana igra i temelji na kojima bi se reprezentacija trebala graditi u nadolazećim godinama, ponovno su izmamili osmijeh navijačima.

Tako nakon pobjede protiv Poljske, koja je vanserijskim pogotkom Luke Modrića pala na Opus Areni, stižu nove dobre vijesti. Hrvatska će, naime, prema računici popularne analitičke stranice Football Meets Data, u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. gotovo pa sa stopostotnom sigurnošću krenuti iz prvog pota. Šanse da se to ne dogodi su mizerne, tek nekih 0.4 posto. Vatreni na toj ljestvici trenutačno drže deveto mjesto, od 12 koliko ih osigurava prva skupina.

Najveća će se borba voditi upravo oko tog 12. mjesta, koje trenutno drže Austrijanci, a za vratom im pušu upravo Poljaci, ali i Mađari te Srbi. Datum ždrijeba za kvalifikacije, koje će započeti 21. ožujka iduće godine, a službeno završiti 31. ožujka 2026., još nije definiran, no očekuje se da će to biti u prosincu, kada završi razigravanje po skupinama Lige nacija.

Neće to biti klasične kvalifikacije za mundijal, one kakve smo do sada naviknuli gledati, s obzirom da je Uefa, sukladno proširenom formatu SP-a i 16 umjesto dosadašnjih 13 europskih reprezentacija koje će osigurati plasman, određene promjene povukla i na kvalifikacijskom nivou. Kvalifikacije će, naime, činiti dvanaest skupina s četiri ili pet reprezentacija.

Pobjednik svake skupine plasirat će se na Svjetsko prvenstvo, dok će preostalih dvanaest drugoplasiranih, kao i četiri reprezentacije koje će u Ligi nacija osvojiti svoje skupine, a u kvalifikacijama neće završiti na jednom od prva dva mjesta u skupini, ići u razigravanje kroz četiri ‘mini turnira‘ koja će nositi posljednje četiri ulaznice za mundijal koji se za manje od dvije godine održava u Kanadi, Meksiku i SAD-u.

Linker
10. rujan 2024 05:34