Srdan Vrancic
DEJAN SAVIĆEVIĆ

‘Sjećam se te žestoke svađe, Boban mi nije prevodio psovke. Osim? Oprostio sam mu, a onda je spomenuo Arkana‘

‘To je najveća glupost koju sam čuo i ne mogu si oprostiti što sam poslušao molbu da sjednemo na večeru‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 24. veljača 2023. 18:33

Predsjednik crnogorskog nogometnog Saveza, 1990-ih jedna od najvećih zvijezda europskog nogometa, svojedobno nije imao najbolji odnos s Ivicom Osimom. Naravno, zbog statusa kojeg je imao u reprezentaciji Jugoslavije uoči i za vrijeme Svjetskog prvenstva 1990., a u kojoj je prednost imao Safet Sušić.

- Sušića smatram najboljim igračem s ovih prostora. Ali ja sam u tom trenutku bio bolji od njega. Na Svjetskom prvenstvu u Italiji, on je imao 35 godina, a ja 24. Osimu sam oprostio i pokajao se zbog toga. Nakon finala Lige prvaka u Ateni 1994. sjeli smo na večeru, poklonio sam i dres njegovom sinu i uspostavili smo koliko-toliko korektan odnos. A onda mi se smučio kada je Osim izjavio kako ga je Arkan pritiskao da me forsira u reprezentaciji. To je najveća glupost koju sam čuo u životu i ne mogu sebi oprostiti što sam poslušao molbu da sjednem s njim na večeru - kazao je za Mondo.rs Dejan Savićević.

image

Dejan Savićević

DUJE KLARIC/CROPIX

Inače, reprezentacija tadašnje Jugoslavije je na SP-u 1990. ispala u četvrtfinalu od tada još uvijek aktualnih svjetskih prvaka Argentinaca nakon kaznenih udaraca i to nakon što je od 30. minute igrala s igračem manje. Desetka na leđima bila je zaštitni znak Savićevića (svojedobno je čak i Roberto Baggio po dolasku u Milan morao uzeti broj 18), ali Savićević je na SP-u u Italiji iznenadio izborom broja.

- Stojković je nosio desetku, Sušić osmicu, meni su nudili neke druge brojeve, ali ja sam odabrao 19. Taj broj je na SP-u u Španjolskoj 1982. godine nosio Vaha Halilhodžić koji mi je bio uzor na početku karijere - otkrio je Savićević.

Inače, slavni crnogorski nogometaš birao je najboljih 11 s kojima je tijekom karijere dijelio svlačionicu. Uz Mijatovića, Mihajlovića, Stojkovića, Jugovića, Weaha, Rossija, Panuccija, Sušića, Maldinija i Baresija u svojoj idealnoj momčadi naveo je i legendarnog hrvatskog kapetana Zvonimira Bobana. Podijelio je i jednu anegdotu iz vremena dok su igrali u Milanu.

- Za Bobana me veže puno lijepih uspomena. On je u Italiju došao godinu dana prije mene i puno mi pomogao nakon što sam tek potpisao za Milan. Prevodio mi je dok nisam naučio talijanski jezik. Sjećam se jedne žestoke svađe s Fabiom Capellom. Pozvao nas je prije treninga na centar terena i rekao Bobanu da me pita jesam li razgovarao za jedne talijanske novine. Rekao sam "si", a onda je Capello počeo vikati odakle mi pravo, da to ne može tako… Rekao sam Bobanu: "Zvone, pitaj ga ima li mi nešto konkretno za reći jer ovo me ne zanima?". Odmahnuo sam rukom, okrenuo se i otišao. Naravno, bila je tu i bujica psovki koje mi Zvone nije ni smio prevesti. Capello će mene preodgajati u 26 godini... Bilo bi previše - ispričao je Savićević.

image

Dejan Savićević iz dana u Milanu

BILDBYRAN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Linker
19. travanj 2024 03:06