Belga via AFP
LEKO KRENUO S DVIJE POBJEDE

Sjećate li se Oscara, Arnautovića ili Lopesa? Sada ih trenira Hrvat: ‘Skroz smo promijenili način igre‘

Sjajno je u prvenstvu krenuo hrvatski strateg koji je u drugoj utakmici srušio i Slavena Bilića
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 30. travanj 2021. 19:15

Nije Ivan Leko mogao poželjeti bolji start u Kini. U prve dvije prvenstvene utakmice upisao je njegov Shanghai Port šest bodova, uz sjajnu 9:2 gol-razliku. S tim da je u drugoj pobijedio Beijing Guoan, momčad koju vodi Slaven Bilić i koja je jedan od kandidata za naslov prvaka.

- U prvoj utakmici bili smo jako uvjerljivi, na isti smo način otvorili i drugu. Vodili smo 2:0 već u 4. minuti, izgledalo je da ćemo opet lakoćom do tri boda, ali Bilićevi igrači smanjili su na 2:1, to ih je diglo, a moje spustilo, pa je do kraja utakmice bilo puno mučenja s naše strane. Na sreću, zabili smo u 81. minuti i taj treći gol, tako da smo sada puni samopouzdanja i očekujem da ćemo nastaviti rasti.

Tri mjeseca priprema

Puna tri mjeseca bili ste na pripremama, ali samo su utakmice te u kojima možete do kraja spoznati kakva je vrijednost kojeg igrača. Kako sada vidite svoju momčad?
- Možemo biti jako dobri, ali samo ako ćemo u svakoj utakmici energetski i s pristupom biti na pravoj razini. Igrački smo lošiji nego lani, jer smo ostali bez Hulka, koji je bio izrazito dominantan u utakmicama. Fali nam i Ante Majstorović kojeg smo doveli da nam drži obranu, ali je zbog puknuća križnih ligamenata koljena out do kraja sezone. Uglavnom, potpuno smo promijenili način igre. Više ne težimo individualnom pristupu, nego inzistiramo na momčadskoj igri u kojoj onda Oscar, Arnautović ili Ricardo Lopes svojom klasom rade razliku. No, prije svega smo momčad.

Vidimo da igrate 3-5-2, a u Kini je prava rijetkost vidjeti obranu s tri stopera?
- Istina je, i moji su navikli igrati 4-3-3, ali mislim da s ovih 3-5-2 možemo izvući više od igrača koje imam na dispoziciji. Puno radimo na automatizmu, ali i jako puno trčimo, posebno bez lopte i želimo na presingu, na kolektivnom trčanju, raditi razliku. Rekao bih da smo na dobrom putu.

Prije nekih mjesec i pol dana rekli ste nam da uživate na treninzima, da imate jako marljive i poslušne igrače?
- Tako je i sada, svaki trening je čisti užitak za mene kao trenera. Domaći igrači iznimno su sretni što rade puno i trude se jako brzo učiti, a stranci su ti koji ih svojim primjerom vode. Napravili smo doista veliki progres u našoj igri.

Velika razlika

Koliko su kineski igrači kvalitetni kada ih uspoređujete, primjerice, s Oscarom ili Arnautovićem?
- Razlika je dosta velika, tu moram biti realan. Slaven Bilić, primjerice, ima sedam kineskih reprezentativaca, ja ih imam tri, a jedan je od njih golman. Imam i samo četiri stranca kako sam ostao bez Majstorovića, ostali ih imaju i po šest. Inače, ne terenu ih smije biti najviše četiri, te jedan na klupi koji može ući samo ako zamijeni stranca. No, kroz momčadsku igru, puno trke, dižemo sve naše igrače i to ide u dobrom smjeru.

Kinesko prvenstvo je podijeljeno u dvije skupine po osam klubova, a skupine su smještene u svojevrsnim balonima. Kako to izgleda?
- Svaka momčad ima svoj teren i svoj hotel. Tu smo bez obitelji, ne smijemo izlaziti izvan kompleksa, ali viđamo ostale momčadi na treninzima, a postoje i neki zajednički kafići u kojima možete popiti piće i popričati. Tako da se sa Slavenom Bilićem često srećem. Na samim utakmicama bude i 20 do 30 tisuća gledatelja, jer u Kini korone praktički nema, ali mjere su i dalje stroge. U “balonu” smo u ovoj prvoj rundi do 16. svibnja i do tada ćemo odigrati još pet utakmica. nakon toga je reprezentativna stanka, pa se u balon vraćamo odigrati još sedam utakmica između 23. lipnja i 5. kolovoza. Onda je opet stanka, pa slijedi drugi dio prvenstva u kojem ćemo igrati protiv momčadi iz drugog “balona”. Uglavnom, odigrat ćemo svih 30 kola.
Toliko od Ivana Leke. Nismo ni sumnjali da će vijesti iz Kine biti pozitivne.

Linker
19. rujan 2022 18:26