MATIJA DJANJESIC/CROPIX
OPREZ, NIJE GOTOVO!

‘Sjetite se Hajduka, imali su 2:0, pa na kraju senzacionalno izgubili! Ali, nama se to neće dogoditi...‘

‘Bio je ovo odličan hrvatski klupski tjedan! Nadam se da ćemo svi proći, Osijeku će biti najteže‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 24. srpanj 2021. 12:06

Negdje oko dva sata ujutro u petak, nogometaši Rijeke vratili su se s Malte. Malo su odspavali i u prijepodnevnim su satima već bili na Rujevici, trener Goran Tomić zakazao je uobičajeni regeneracijski trening. Zadovoljstvo je bilo opipljivo, Rijeka se vratila s 2:0 (0:0) pobjedom protiv Gzire Uniteda i širom je otvorila vrata plasmana u 3. kvalifikacijsko kolo Konferencijske lige.

Na Malti je Tomić upisao svoju prvu europsku pobjedu! U trećem pokušaju, lani je, naime, s Lokomotivom pretrpio dva poraza u kvalifikacijama za Ligu prvaka (Rapid, 0:1) i Europsku ligu (Malmö, 0:5), sad je napokon osjetio i slast pobjede...

- Osjećaj je odličan! Uvijek je lijepo pobjeđivati, protiv bilo koga da se igra. U europskim se utakmicama nikoga i nikada ne smije podcijeniti, nisu to laki dvoboji i uvijek ću se sjećati Malte. Vrijedna je to pobjeda, napravili smo veliki korak prema plasmanu u daljnje natjecanje. No, nije sve bilo baš onako kako smo zamislili, igrali smo ispod željene razine, glavni razlog tome svakako su teški uvjeti u kojima smo igrali. Na kraju je sve ipak dobro završilo, iako možemo kudikamo bolje igrati, a istaknuo bih svakako da drugu uzastopnu utakmicu nismo primili pogodak - kaže Tomić.

Na što najviše mislite kad spominjete teške uvjete?

- Na vrućinu i loš teren, to su nam bili najveći neprijatelji. Taj je teren bio stvarno užasan, igralo se na umjetnoj travi, bila je izrazito suha, golema je to razlika u odnosu na travnate podloge na kojima igramo u Hrvatskoj. Domaćin je polio tu travu sat vremena prije utakmice, bilo je to kao da je uopće nije zalio vodom, jer je na velikoj vrućini sve brzo isparilo i trava se osušila. Na toj je sporoj podlozi bilo užasno teško igrati protiv suparnika koji se orijentirao na čvrste duele, ali rekao sam igračima uoči dvoboja da nećemo tražiti nikakve alibije i da moramo upisati pobjedu na bilo koji način. To se na kraju i dogodilo, pa me veseli što smo utakmicu odradili dovoljno kvalitetno da ostvarimo konkretnu prednost uoči uzvrata – govori Tomić.

Nema lakih

Točno je, tih je 2:0 još kako opipljiva prednost. Ali, imao je Hajduk prije dvije godine identičan rezultat s Malte, pa je na Poljudu senzacionalno poražen 1:3 protiv Gzire Uniteda i ispao! Oprez je, dakle, neophodan...

- Apsolutno! Rekao sam, nema lakih suparnika i moramo biti na visokoj razini. Šteta je što nismo na Malti postigli još neki pogodak, imali smo u prvom dijelu tri-četiri situacije koje smo morali bolje riješiti i ranije “otvoriti” Gziru. Ali, dobro je i ovako, bit ćemo oprezni, nećemo prokockati ovu prednost – rekao je Tomić i istaknuo:

- Posebno me veseli što su igrači koji su ušli s klupe (Bušnja, Obregon, Vuk, op. a.) podigli ritam, dali su novu energiju i dodatni impuls. Bušnja je bio strijelac, Obregon je asistirao Ampemu, praktički su riješili utakmicu. I to je to, to je poanta cijele priče – ne čine momčad samo onih 11 koji toga dana počnu utakmicu, nego su svi jednakopravni dio sastava i kad dobiju priliku tijekom utakmice moraju dati sve od sebe da je iskoriste, da unaprijede našu igru i donesu kvalitativni pomak. To su na posljednje dvije utakmice igrači koji su ušli s klupe i napravili.

image
Goran Tomić
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Je li vas još nešto, osim neiskorištenih prilika, činilo nezadovoljnim?

- Morali smo biti agresivniji, protiv suparnika kakav je Gzira, koja je igrala stalno na rubu prekršaja, moraš biti čvršći i agresivniji, moraš “pokazati zube”! K tome, prodali smo olako nekoliko lopti i to se ne smije događati – kaže Tomić.

Nema vremena za odmor i uživanje u slatkoj pobjedi. Do četvrtka i uzvrata s Gzirom, naime, na Rujevici morate odraditi i prvenstveni okršaj s Istrom, u nedjelju je na rasporedu “derbi a la Učka”...

- Morat ćemo biti mudri i pametni, ulazimo u ritam od dvije utakmice tjedno. Bit će stoga rotacija u sastavu, vidjet ćemo tko je umoran, je li netko načet nekom ozljedom... Imamo dovoljno kvalitetnih igrača za ovaj ritam utakmica i rotirat ćemo po potrebi. Neće tu biti nekih velikih iznenađenja, a onih 11 koji istrče toga dana, bit će sigurno najbolja postava koju toga trenutka imamo! Neće, dakle, biti nikakvih eksperimenata, niti nekakvih isprobavanja.

Kako komentirate rezultate hrvatskih klubova u Europi tijekom tjedna?

- Bio je to odličan hrvatski klupski tjedan! Iskreno se nadam da ćemo svi proći dalje, svi imamo povoljan rezultat nakon prvih dvoboja. Osijeku će sigurno biti najteže, ali vjerujem da će u Gradskom vrtu pasti poljski Pogon, te da će Osječani izboriti plasman u daljnje natjecanje. To je iznimno važno za hrvatski nogomet, treba skupljati bodove kojima će se uvećati koeficijent - kaže Tomić.

Linker
24. travanj 2024 12:53