METLAS/BETAPHOTO/SIPA PRESS/PROFIMEDIA Metlas/betaphoto/Sipa Press/Profimedia
OPASAN SUPARNIK

Sjetite se samo kako je bilo prošle sezone protiv Milana: ‘Ovo je najjača Zvezda u zadnjih 30 godina‘

Karizmatični trener Dejan Stanković vodio je ‘crvene-bele‘ 60 puta i izgubio samo pet dvoboja
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 02. kolovoz 2021. 19:55

Liju se kanistri napalma s druge strane granice, otkad je ždrijeb potencijalno spojio Dinamo i Zvezdu. Naravno, tabloidniji portali već najavljuju "povijesni okršaj protiv Hrvata", u kojem "možemo pokazati gdje im je mjesto", no, u biti, taj se narativ nažalost može očekivati s obje strane, kada i ako Dinamo i Crvena Zvezda prođu Legiju, odnosno Sheriff. Jer, najlakše je klikove prodavati na potpirivanju mržnje i niskim strastima...

Ono mnogo bitnije zalazi u jedino ključno za eventualni prolaz, a to je sportski segment. Koji u Beogradu, tvrde upućeni, doista buja posljednjih godina, pogotovo otkad je klupu preuzeo karizmatični, ali očito i vrlo talentirani trener Dejan Stanković. Od veljače 2020., naime, do danas 42-godišnjak je na klupi "crveno-belih" upisao 70 utakmica, i pritom doživio samo pet (!) poraza, uz čak 55 pobjeda i razliku pogodaka 180-48, što jasno pokazuje vrijednost beogradskog kluba.

- Iskreno, ovo je možda i najbolja momčad unazad 30 godina - uvjerava i kolega iz Mozzartsporta i kroničar Zvezde Darjan Nedeljković, koji ističe da je momčad slabije ušla u sezonu, ali ih je "otčepila" pobjeda protiv Kairata (5-0), čime je nadoknađen minus iz prve utakmice (1-2).

- Da postane najbolja momčad u posljednjih 30 godina, nedostaje pravi napadač - dodaje Nedeljković, ističući dovođenje Dragovića (stoper stigao iz Bayera), ali i određene gubitke u odlascima stopera Milunovića te napadača Falcinellija.

Okosnicu Stankovićeve kompozicije čine vratar Borjan, ujedno i kapetan, potom, dakle, Dragović i Degenek na mjestu stopera, Kanga i Falco u veznom redu, a posebnu opasnost nose krila u vidu Kataija i Ivanića, a sve njih Stanković redovito postavlja u formaciju 4-2-3-1.

Crvena Zvezda je u posljednjih nekoliko godina, na pogon (i) vlasti, uspjela izaći iz crne rupe u koju je zapala i iz koje ju je svojedobno pokušao izvući i Robert Prosinečki, a kao na kakvoj beogradskoj nogometnoj vagi, sada je njenim rastom u gotovo isti ambis zapao Partizan. Lani je u konkurenciji Hoffenheima, Genta i Slovana Zvezda prošla skupinu EL sa samo jednim porazom (Hoffenheim 0-2), da bi u 1/16 finala nakon dvije dramatične utakmice ispala od MIlana zbog gola u gostima (u Beogradu 2-2, u Milanu 1-1), gdje je umalo kreirala senzaciju.

Upravo to dokazuje da je Crvena zvezda, ne zbog povijesno-ideološko-navijačkih elemenata, silno neugodna momčad, koju Transfermarkt procjenjuje na 64,15 milijuna eura, što dodatno poziva na oprez. Istina, Dinamo vrijedi dvostruko više, ali Stanković je silno gladan uspjeha i definitivno ima gard pobjednika.

- Vidjelo se nakon Kairata koliko im je ta pobjeda krenula, a Stanković će sigurno taj moment iskoristiti za dodatno podizanje energije i psihe u lovu na Ligu prvaka - uvjerava nas Nedeljković.

Beograd, jasno, već bruji o derbiju svih derbija, stadion Rajko Mitić može prema epidemiološkim mjerama u Srbiji primiti 50% kapaciteta (26.500), a ne bismo se čudili kada bi se ta mjera uoči eventualnog sudara sa Zagrepčanima možda i dodatno razmotrila. No, otom-potom, sigurno je samo jedno: sportski Beograd uvjeren je da nas u slučaju prolaza obje momčadi čeka spektakl.

Linker
16. travanj 2024 19:12