Mario Mandžukić i Paul Pogba iz zajedničkih dana u Juventusu

 MARCO ROSI/LAPRESSE/PROFIMEDIA
Neslavna epizoda

‘Sjetite se što je napravio Mandžukić‘: Zbog nogometnog superstara spominje se i potez legendarnog Vatrenog

Prošlog je ljeta dočekan uz lovorike i zvukove fanfara, ali je od tada na terenu proveo samo 35 minuta
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 17. ožujak 2023. 15:37

Oprez, lomljivo. Rukovati s oprezom. Riječi su to s naljepnice koju često viđamo na poštanskim paketima i kutijama ispunjenima predmetima izrađenima od stakla ili drugih osjetljivih materijala. S obzirom na ozljede koje su Paula Pogbu zadesile nakon povratka u Juventus, čini se da bi slična etiketa solidno pristajala i na njegovu dresu. Francuski veznjak prošlog je ljeta dočekan u Torinu uz lovorike i zvukove fanfara, ali je od tada za talijanski klub upisao samo dva nastupa i na terenu proveo samo - 35 minuta. Sukladno tome, oduševljenje navijača "bianconera" drastično je splasnulo, a 30-godišnjak je umjesto uloge mesije dobio status kardinalno promašene klupske investicije.

Francuski superstar je, tijekom svog prvog boravka u regiji Pijemont, s Juventusom osvojio četiri Scudetta i dva talijanska kupa, te igrao finale Lige prvaka (2015. protiv Barcelone). Slovio je tih dana za jednog od najboljih veznjaka svijeta, a sve ono što je isporučio u crno-bijelom dresu omogućilo mu je, početkom kolovoza 2016., transfer u Manchester United za tada rekordnih 105 milijuna eura. U dresu "crvenih vragova", međutim, nije ispunio visoka očekivanja i ponovio svoja talijanska izdanja. Tijekom šest godina u Manchesteru, upisao je 233 nastupa, postigao 39 pogodaka i upisao 53 asistencije, te osvojio Europsku ligu i dva EFL Kupa.

Propala prilika

S obzirom na astronomski iznos za koji je doveden, njegova bilanca ipak nije zadovoljila apetite klupskih čelnika, kojima spomen Pogbina imena vjerojatno i dandanas izaziva gorčinu u ustima. O tome koliko su bili zadovoljni njegovim izvedbama i angažmanom vjerojatno najbolje govori činjenica da su ga prošlog ljeta, po isteku ugovora, pustili da ode iz kluba kao slobodan igrač.

image
MARCO BERTORELLO Afp

Takav rasplet događaja s oduševljenjem su dočekali u Juventusu. S obzirom na to da je talijanski velikan prethodnu sezonu završio na četvrtoj poziciji, bez ijednog osvojenog trofeja, u Torinu se intenzivno kovao plan povratka na stare, pobjedničke, staze, čiju bi realizaciju na terenu trebao predvoditi upravo Pogba, uz pomoć ostalih klupskih akvizicija Chiese, Bremera, Kostića, Milika i Di Maríje.

Pogba se tako, početkom srpnja 2022., nakon šest godina vratio u Torino, a njegov dolazak izazvao je apsolutnu euforiju među Juventusovim navijačima. Društvenim mrežama tada su kružile snimke ekstatičnog dočeka, a vjerojatno najupečatljivija je ona nastala uoči Francuzova liječničkog pregleda. Tada su ga, naime, pred klupskom klinikom dočekale stotine razdraganih fanova skandirajući njegovo ime, a on je, u maniri najvećih holivudskih zvijezda, izašao iz automobila i mahao okupljenima. Policijske snage krajnjim su naporima zadržavale razgaljenu masu koja je svim silama željela doći do svog idola.

Malo pomalo, međutim, navijačka je pjesma utihnula, a početno oduševljenje pretvorilo se u ogromno razočaranje.

- Nakon što se požalio na bolove u desnom koljenu, Pogba je podvrgnut pregledu koji je otkrio leziju bočnog meniskusa - objavio je Juventus u službenom priopćenju krajem srpnja prošle godine, a nedugo nakon toga francuski je reprezentativac podvrgnut i operativnom zahvatu zbog kojeg je propustio cijeli prvi dio tekuće sezone, kao što je ispao i iz kombinacija francuskog izbornika Didiera Deschampsa za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Krajem veljače se vratio u pogon te nastupio u ligaškim utakmicama protiv Torina i Rome. U oba susreta ušao je s klupe i pritom na terenu proveo ukupno 35 minuta, da bi se potom našao u fokusu talijanskih i europskih medija, ali ne zbog svojih igara nego zbog - nediscipline. Francuz je, naime, zakasnio na trening i tako prekršio klupski pravilnik, zbog čega ga je Allegri kaznio udaljavanjem iz prve momčadi uoči dvoboja Europske lige s Freiburgom. Samo pet dana nakon spomenutog prekršaja, stigla je informacija o novoj Pogbinoj ozljedi. Tijekom vježbanja izvođenja slobodnih udaraca ozlijedio je aduktor, a prema prvim procjenama s travnjaka će izbivati najmanje tri tjedna.

image

Paul Pogba

FILIPPO MONTEFORTE Afp

Bijes i frustracija

Navedeni slijed događaja izazvao je među brojnim navijačima frustracije i bijes, osobito ako u vidu imamo da Pogbina godišnja plaća u torinskom klubu iznosi osam milijuna eura godišnje. Kad bismo taj iznos podijelili s vremenom koje je proveo na terenu, došli bismo do zaključka da je Juventus francuskom veznjaku za svaku minutu provedenu na travnjaku platio 228.571 euro.

- Jasno je da je Pogbin dolazak bio promašaj, i to ne samo financijski. Budući da je odigrao mizernih 35 minuta ove sezone, mogao se barem odreći bonusa u svom ugovoru, kao što je klub već tražio od njega - napisao je Nino Minoliti, novinar Gazzette Dello Sport u svom tekstu posvećenom Pogbi, pa povukao paralele s nekim primjerima iz prošlosti među koje je uvrstio i onaj legendarnog hrvatskog napadača:

Časna gesta

- Ne traži se od njega da se odrekne plaće, kao što je to napravio Redondo kada je iz Reala došao u Milan, a potom se odmah teško ozlijedio. Ne traži se od Pogbe niti da igra za minimalnu plaću, kao što je to učinio Tommasi u Romi kada se vratio nakon duge pauze. Ne mora se odreći niti mjesečne plaće od 250.000 eura, kao što je, ne tako davno, napravio Mandžukić u Milanu. Ali znak, potez ili časna gesta bili bi poželjni i - dopustite mi - očekivani. Prošlost se time ne bi promijenila, ali budućnost bi. Može napraviti malu kompenzaciju klubu koji ga je dočekao. Ljudi bi ga cijenili, a Paul bi osjetio olakšanje. Neka razmisli, ima vremena".

S obzirom na Pogbinu pohlepu, koju je demonstrirao i u dokumentarnoj seriji "Pogmentary", gdje je u jednom trenutku Manchesterovu ponudu koja je uključivala mjesečnu plaću od 300.000 eura okarakterizirao riječju "ništa", teško je vjerovati da će postupiti onako kako Minoliti priželjkuje.

U cijeloj priči ne treba zaboraviti niti situaciju u kojoj se Juventus ovih dana nalazi. Aktualna sezona, koja je trebala biti pobjednička, na koncu je ispala vrlo turbulentna, pa i mučna. Pored neuvjerljivih igara, talijanski gigant se našao i u velikim problemima sa zakonom zbog financijskih malverzacija, a što je rezultiralo masovnim ostavkama klupskih čelnika, sudskim procesima i, najzad, oduzimanjem 15 bodova. Juve se, tako, trenutačno nalazi na sedmoj poziciji talijanskog prvenstva, a kad bismo njegovu kampanju u 2022./2023. trebali prikazati u dvije fotografije, jedna bi prikazivala posramljenog, sada već bivšeg klupskog predsjednika Andreu Agnellija, a druga - ozlijeđenog Paula Pogbu.

Linker
24. travanj 2024 02:12