JONATHAN NACKSTRAND Afp
VELIKE ODLUKE

‘Skalpel‘ izbornika Dalića! Igrači koji su potrošili kredite Petković i Rebić, ali i još jedan čovjek

Najbolja vijest Eura glasi: Mateo Kovačić napokon se otarasio etikete vječnog talenta
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 01. srpanj 2021. 08:14

Dirljiv muški zagrljaj Luke Modrića i Zlatka Dalića na kraju utakmice sa Škotskom (3-1), nešto najbliže “kravati” kojom je Kruno Jurčić onom zgodom zamalo ugušio Josea Mourinha, trebao nam je posvjedočiti koliko je čvrsta osovina koja na okupu drži svlačionicu hrvatske svlačionice. U utorak nakon Škotske savezništvo je djelovalo snažnije nego ikad ranije, ali samo tjedan dana poslijje, nakon onog rašomona od utakmice sa Španjolskom, u tom odnosu mogli smo prepoznati prve pukotine.

“Moram se odmoriti i dobro razmisliti što dalje”, odgovorit će Modrić na pitanje namjerava li voditi nacionalnu momčad na SP-u 2022 u Kataru. “Razgovarat ću s Modrićem i sve dobro izanalizirati”, dodat će Dalić kojem je u interesu zadržati najboljeg hrvatskog nogometaša u kvalifikacijama, a zatim i na završnom turniru u studenom sljedeće godine. Ovdje imamo mali problem: Modrić će tada imati 37 i izvjesno je da više neće igrati za Real Madrid.

image
JONATHAN NACKSTRAND Afp

S kapetanom ili bez njega na čelu posade, Zlatka Dalića u narednih godinu i pol mandata čeka još jedno tranzicijsko razdoblje. Naravno, pod uvjetom da ne izgubi strpljenje i sam ubaci ručnik u ring pred sve snažnijim naletima oporbe koja zaziva njegovu abdikaciju. Prvu tranziciju izborniku je olakšala skupina senatora koja se vlastitom voljom povukla prije tri godine (Mandžukić, Ćorluka, Subašić, potom i Strinić te Rakitić). U drugom pokušaju mogao bi se naći na iskušenju da sam uzme skalpel u ruke. Prostora za “strukturne reforme” ima u svim dijelovima momčadi.

Obrana

S Livakovićem je Dalić na duge staze riješio pitanje prvog vratara, ali “jedinica” je zapravo jedina pozicija pored koje danas ne treba stavljati upitnik. Dva standardna beka izbornik je praktično eliminirao tijekom turnira. Usljied maratonske borbe s ozljedama Vrsaljko više nije onaj adut iz Rusije i Juranović ga je istisnuo s terena, a Barišić je čudnim spletom okolnosti ostao u sjeni Joška Gvardiola, mladića koji će dogodine igrati Bundesligu, a otprije posjeduje sve predispozicije da bezbolno utrči na mjesto stopera “vatrenih”. U sličnom je položaju Ćaleta-Car, koji odavno nije zelen igrač i ima solidan međunarodni rejting čim se u jednom trenutku našao na radaru Liverpoola. U rujnu će navršiti 25 i za reprezentaciju je upisao već 16 nastupa. Ako se opredijeli za ovaj tandem, Dalić će nužno degradirati Lovrena i Vidu koji polako zamiču sjeverno od tridesetih. Ovaj Euro obojica su odigrali solidno, ali kada podvučete crtu, već duže vrijeme zapovijedaju obranom koja svaku utakmicu dočeka s najmanje jednom loptom u mreži.

image
STUART FRANKLIN Afp

Vezni red

Najbolja vijest Eura glasi: s navršenih 27 godina Mateo Kovačić napokon se otarasio etikete vječnog talenta, spreman je preuzeti štafetu iz Modrićevih ruku i sljedećih pet godina voditi reprezentaciju. Tko će mu sekundirati? Marcelo Brozović (28) je u punoj igračkoj zrelosti, iako je ovaj turnir odigrao samo za šesticu, ali Milan Badelj će prepustiti mjesto nekom mlađem. Ovisno o kompoziciji momčadi, Daliću neće nedostajati rješenja. Ima već etablirane asove u figurama Vlašića i Pašalića, diskretne “plutajuće mine”, igrača koji ima izbrušen osjećaj za gol. U redu priliku čekaju Luka Ivanušec i Lovro Majer, a u defanzivnijim i organizacijskim zadaćama na sredini igrališta od pomoći može biti i Nikola Moro.

image
ROBERT PERRY Afp

Napad

Kada govori o igračima koji su potrošili kredite, Dalić u prvom redu misli na napadače. Bruno Petković je odigrao debelo ispod razine na koju nas je navikao u Dinamovu dresu, Ante Rebić djelovao je kao jeftina kopija opasnog Milanova krila, a Andrej Kramarić je, premda klasa i naš najbolji strijelac, u ovom okruženju strano tijelo, igrač izvan pozicije. Ante Budimir i Mislav Oršić posjeduju potencijal da se umiješaju u borbu za dresove i postanu prvi partneri Ivana Perišića.

Linker
23. srpanj 2024 20:01