Ilustracija

 CONOR MCCCAUGHLEY Anadolu Agency Via Afp
POTRES NA OTOKU

Skandal obavijen misterijem: ‘Uhićen sportaš visokog profila! Glavna je veza između policije i kriminalaca...‘

‘Uz njega su privedeni i članovi irske garde u sklopu antikorupcijske istrage‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 01. veljača 2023. 23:22

U Irskoj je uhićen "sportaš visokog profila" pod sumnjom da je proslijedio policijske informacije kriminalnoj skupini s kojom je navodno povezan. Pouzdani izvor, piše Independent, kazao je da su u ponedjeljak uhićeni poznati sportaš i članovi garde (naziv za irsku policiju) u sklopu istrage koju provodi antikorupcijska jedinica ‘An Garda Siochana‘.

O kome je riječ? To nije poznato široj javnosti, identitet nije podijeljen najvjerojatnije zbog tajnosti istrage i slučaja, ali navedeno je da je u pitanju osoba u 40-im godinama sa sjedištem u irskoj provinciji Leinster.

Poznati sportaš uhićen je u ponedjeljak pod sumnjom da je proslijedio policijske informacije kriminalnoj skupini s kojom je navodno povezan. U ponedjeljak je ispitan u postaji Naas Garda u okrugu Kildare na istoku Irske te je zasad pušten bez optužbe.

- Ovo je istraga o korupciji unutar garde (policije) u kojoj je glavni čimbenik povezanost sportaša s međunarodnom organiziranom kriminalnom bandom - kazao je neimenovani izvor za Independent.

Dakle, sumnja se da su korumpirani članovi irske policije prosljeđivali određene informacije sportašu, da bi ih on prenosio u kriminalni milje. Istraga koju provodi antikorupcijska jedinica traje već neko vrijeme, a 20. siječnja u sklopu iste uhićen je jedan od policajaca sa sjedištem u glavnom gradu Dublinu zbog navodnog otkrivanja policijskih informacijama trećim osobama.

Izvještaji kažu da je isti policajac već bio suspendiran s dužnosti jer su se prije sedam mjeseci pojavile informacije o njegovu sudjelovanju u koruptivnim radnjama.

Antikorupcijska jedinica ‘An Garda Siochana‘, koja se bavi ovim slučajem, osnovana je 2021. godine nakon izvješća koje upozorava na mogućnost policije da ilegalno koristi svoju moć. Prvotni planovi podrazumijevali su osnivanje ove postrojbe do kraja 2019. godine da bi se istražilo moguće ‘curenje‘ policijskih obavještajnih podataka kriminalcima i zlouporaba droga.

Linker
03. svibanj 2024 23:14