Guelor Kanga
 LUKAS KABON Anadolu Agency Via Afp
PRIJETI MU TEŠKA KAZNA

Skandal u Beogradu: Poznati igrač Crvene zvezde raskrinkan, ima i lažno ime i čak 5 godina više!?

Dokaže li se da je lažirao isprave, mogao bi biti drakonski kažnjen, ali i izbačen s Kupa nacija.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 27. travanj 2021. 15:17

Poznate su mnoge priče o "namještanju" godina afričkih nogometaša, mahom kako bi mogli nastupati za mlade reprezentacije i tako pomoći svojim momčadima na internacionalnoj razini. Nešto je rjeđi slučaj Josepha Minale kojeg su već dok je imao 17 godina optuživali da ima 42. Ali, primjer tada Lazijevog nogometaša možda nije uvijek netočan.

Srpski mediji tako danas prenose priču iz Afrike, negdje na relaciji Gabon - DR Kongo. Naime, nogometaš Crvene zvezde i gabonski reprezentativac Guelor Kanga optužen je da je lažirao svoj rodni list i domovnicu.

Navodno, Guelor Kanga zove se Kiaku-Kiaku Kianga i rođen je pet godina ranije no što je poznato, i to u Kinshasi, prijestolnici DR Konga. U "pravom" rodnom listu stoji da je rođen 5. listopada 1985. godine, dok nama poznati podaci vele da je njegov datum rođenja 1. rujan 1990.

Iz Konga optužuju Kangu da je lažirao rodni list i domovnicu u trenutku kad je prelazio u Gabon uzevši njihovo državljanstvo kako bi igrao za gabonsku reprezentaciju za koju je u karijeri dosad nastupio 47 puta i zabio dva pogotka. Kanga je navodno, promijenio identitet na nagovor trenera, kada je došao u redove jednog gabonskog drugoligaša zbog većeg broja stranaca no što je po propozicijama dopušteno.

Kongo je dakle, pred afričkom nogometnom konfederacijom (CAF) uložio žalbu na Kangin slučaj, a dokaže li se da je nogometaš Zvezde i zaista lažirao papire, bit će izbačen s afričkog Kupa nacija, ali i vjerojatno drakonski sankcioniran. Kangin ugovor s beogradskim klubom traje do lipnja 2023. godine.

Linker
14. travanj 2024 07:57