Senijad Ibričić

 ANTONIO BALIC Cropix
SUCI POD PRITISKOM

Skandal zatresao BiH, zbog ovoga će pasti teške kazne: Evo kako je došlo do kaotičnog prekida

Na potezu je Nogometni savez BiH koji mora reagirati žurno i u skladu s propisima
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 13. ožujak 2024. 21:42

Uzvratna utakmica četvrtfinala Kupa BiH između Sarajeva i Borca na Koševu nije privedena kraju. U 2. minuti sudačke nadoknade (od ukupno pet minuta) sportski direktor Sarajeva Senijad Ibričić, inače bivši reprezentativac BiH i nekadašnji nogometaš Hajduka koji je igračku karijeru završio u slovenskim Domžalama i trener Sarajeva Simon Rožman koji je nekoć vodio i Rijeku povukli su momčad s terena. I svi ostali s klupe Sarajeva ušli su u teren i verbalno napali glavnog suca utakmice Matea Musu iz Čitluka. S tribine je ušao u teren i glavni gazda sarajevskog kluba Ismar Mirvić i podržao povlačenje igrača Sarajeva s terena. Igrači Borca nekoliko minuta su ostali na terenu, pozdravili svoje navijače i povukli se s travnjaka.

Okidač za odluku vodstva Sarajeva bio je jedan dosuđeni prekršaj kapetana Sarajeva Đuričkovića u napadu. Borac je u tom trenutku imao 2:1 prednost i minute su ga dijelile do slavlja na Koševu. Poslije ovakve odluke vodstva Sarajeva jasno je da će Borac u polufinale. U jednoj rastrganoj igri s puno prekršaja, više od 40, gosti iz Banje Luke koji su vodeća momčad u prvenstvu s čak 12 bodova prednosti ispred Zrinjskog Borac j poveo europogotkom još juniora Stefana Marčetića u 23. minuti. Tim rezultatom otišlo je na odmor. Sarajevo je u nastavku krenulo življe, a u 55. minuti sudac Mateo Musa dosudio je jedanaesterac za Sarajevo nakon prekršaja Kolumbijca Herrere na Mustafić na samom rubu šesnaesterca. Hamza Ćataković pogodio je za 1:1. No, radost Sarajlija kratko je trajala. Pet minuta kasnije nakon ubačaja Vukovića mladi Marčetić glavom je poslao loptu u mrežu nemoćnog Lovre Rogića i donio 2:1 prednost Borcu. Samo koju minutu kasnije Brazilac Rena Oliveira rukom je po licu udario suparnika i opravdano dobio crveni karton. U međuvremenu je još jedan od trenera Sarajeva isključen, bilo je puno prekida. Rožman je poludio kad je četvrti sudac Luka Bilbija pokazao da će sudački dodatak biti samo pet minuta. Očekivao je bar dvostruko više. No, samo koju minutu kasnije zajedno s Ibričićem bio je vinovnik povlačenja momčadi s terena, što se do sada nije događalo u elitnom natjecanju bez obzira na velike primjedbe na suđenje.

image
ANTONIO BALIC Cropix

Ako se budu primjenjivali nogometni propisu Sarajevo čeka žestoka kazna, a i aktere koji su povukli momčad s terena. Valja podsjetiti, Sarajevo, koje prema medijima u BiH ima daleko najveći proračun u Premijer ligi BiH, a zato je zaslužan poduzetnik u SAD-u Ismar Mirvić koji je omogućio Ibričiću i Rožmanu da poslože vrlo skupu momčad. Najavljivala je borba za naslov. No, već na proljetnom startu Široki Brijeg je na Koševu očitao lekciju Sarajevo i pobijedio ga 3:1. Nakon toga i "lampaš" Zvijezda-09 u Ugljeviku pobijedila je Sarajlije. U gradskom derbiju Željezničar je s 3:0 deklasirao Rožmanovu momčad. To je izazvalo bijes navijača koji su hitno tražili odlazak Rožmana i Ibričića. Ibričićeva izjava:

- Sarajevo je za sve ostale klubove u BiH Real Madrid - postala je predmet šprdnje na društvenim mrežama.

I onda prošle na praznom Koševu Sarajevo je gubilo 0:2 od Igmana iz Konjica koji se bori za ostanak, ali je uspjelo u završnici doći do 2:2. Požalio se Rožman da je jedanaesterac za Igman izmišljen. Publike nije bilo na terenu jer je Sarajevo kažnjeno s 20 tisuća KM novčane kazne, jednu utakmicu igranja bez publike i dvije utakmice bez publike na istočnoj tribini zbog napada dijela navijača na igrače Širokog Brijega poslije 3:1 njihove pobjede na Koševu. Uoči uzvrata s Borcem, došlo je do velikog preokreta. Ibričić i Rožman dobili su podršku vodstva kluba unatoč lošim rezultatima. Čak su ih i navijači koji su ih dojučer napadali stali na njihovu stranu. No, nije to donijelo rezultat. Iako je u Banjoj Luci u prvoj utakmici Sarajevo dobro odigrali i imalo aktivan 0:0 rezultat, na Koševu je opet bilo nemoćno. Utakmica je neslavno završila, a prekid nisu izazvali navijači, neko oni koji bi trebali smiriti strasti.

- Slika govori više od svake riječi, zamolio bih vas bez pitanja. Ne razumijem na koji način se spremiti. Hvala vam na strpljenju. Sve ste vidjeli s kime igramo i s kim se borimo. Hvala vam na pozornosti, nisam u stanju pričati - kazao je Rožman na konferenciji okupljenim novinarima. Staloženi trener Borca Vinko Marinović, koji je nekoć vodio i Sarajevo nije ni došao na pressicu.

Na potezu je Nogometni savez BiH koji mora reagirati žurno i u skladu s propisima. Sucima nije lako jer su uvijek pred pravim linčom. S druge strane ne mogu ni ispraviti svoje pogreške kao njihove kolege u susjedstvu koje korigira VAR. A VAR je u BiH još uvijek samo misaona imenica. Predsjednik saveza Vico Zeljković najavio ga je u idućoj sezoni. To je samo mali koračić da se nogomet u BiH usmjeri prema Europi. Drugi je poboljšanje infrastrukture na kojemu se već radi. U suprotnom, ostat će u balkanskoj kaljuži u kojoj je za sve nevolje netko drugi kriv.

Linker
21. ožujak 2024 09:28