ANDREJ ISAKOVIC
BURNE REAKCIJE

Škoti slave, Srbi u šoku: ‘Nisam mogao prepoznati svoje igrače!‘ Srpski mediji prozivaju suca, evo zašto

Kao što je to i inače slučaj, nakon raspucavanja jedanaesteraca jedni su na sedmom nebu, drugi tuguju
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. studeni 2020. 00:06

Škotska će biti suparnik Hrvatske na Europskom prvenstvu 22. lipnja 2021. u Glasgowu! Dobri rezultati u Ligi nacija dali su priliku Srbiji i Škotskoj da kroz dodatne kvalifikacije osiguraju plasman na europsku smotru. Škotska je bila bolja u većem dijelu oba poluvremena, no Srbija se na vrijeme probudila, izborila produžetke i na kraju tragično ispala na jedanaesterce.

- Velike čestitke Steveu Clarkeu i momčadi. Nakon 22 godine, škotska nogometna reprezentacija opet je na velikom natjecanju. Kakav poticaj za zemlju. Svaka čast – čestitala je škotska premijerka Nicola Sturgeon.

Škotsko 'hrabro srce' je teškom mukom izborilo plasman na Euro nakon 24 godine čekanja, Steve Clarke uspio je podići reprezentaciju s dna i otići do završnice velikog natjecanja na kojem će Škotska imati i ulogu domaćina. U ovom play-offu Škoti su obje utakmice riješili u svoju korist tek na jedanaesterce, ali tko te pita... Srbija je bila favorit, no nije pokazala da zaslužuje plasman u elitu, tako će najmanje 24 godine ostati u čekaonici... Vatreni će u skupini Eura igrati sa Škotskom, koju u dosadašnjih pet utakmica još nisu uspjeli pobijediti.

- Ovo je jednostavno čudesna večer. Za sve nas ovo je bila grozna godina i znali smo da bismo mogli nešto vratiti našoj zemlji. Skinuli smo veliki teret s leđa i sad možemo ići dalje – rekao je Ryan Christie, strijelac vodećeg pogotka u Beogradu.

image
ANDREJ ISAKOVIC

Prvo poluvrijeme na kišnoj Marakani nije ponudilo previše uzbuđenja. Srbija vrlo slaba, teško je spajala i tri dodavanja, dok je Škotska izašla visoko u presing predvođena neugodnim napadačem Dykesom koji je dobio mnoge duele.

Početkom nastavka Škoti su okrunili bolju igru pogotkom kojeg je Christie postigao s 18 metara pokraj zbunjene domaće obrane, lopta je išla u kut i bila neuhvatljiva za Rajkovića. S vremenom je Tumbaković morao preuzimati sve veći rizik, uveo je i Realovog napadača Luku Jovića, išlo se na brojne ubačaje i to se pokazalo pravim potezom. Upravo je Jović u 90. minuti glavom osigurao produžetke nakon ubačaja Mladenovića iz kornera, a srpskog je centarfora pritom iz vida ispustio McTominay.

image
ANDREJ ISAKOVIC

Potkraj drugog poluvremena Clarke je iz igre izveo Dykesa i McGinna, njihov se izostanak osjetio jer je Škotska ipak pala u igri. Nastavila je Srbija s napadima i u produžecima, Škoti su se u potpunosti orijentirali na obranu jer su im u takvom odnosu snaga jedanaesterci izgledali kao jedina realna šansa.

Najopasnije je u prvom produžetku zaprijetio Gudelj, ali je njegov sjajan udarac s 20 metara obranio Marshall. I u posljednjih 15 minuta bolja je bila Srbija, ali nije uspjela stvoriti stopostotnu priliku pa su o putniku na Euro odlučivali udarci s bijele točke. Svi su škotski igrači realizirali jedanaesterce, a za Srbiju je u petoj seriji tragičar ispao napadač Fulhama Aleksandar Mitrović. Tukao je u lijevi donji kut, ali je 35-godišnji vratar Derbyja David Marshall obranio i donio ogromnu radost Škotima koje u skupini osim Hrvatske i Češke čekaju i njihovi najveći suparnici – Englezi.

Srbija tuguje, a izbornik Ljubiša Tumbaković ovako je komentirao viđeno:

- Nisu nam priredili veliko iznenađenje svojom igrom, mi od početka nismo bili pravi. Nije bilo to ni dogovoreno, ni planirano, nisam mogao prepoznati svoje igrače. Ispada da su nas iznenadili, a nisu. Kad smo uspostavili igru to je i na terenu bilo malo drugačije, došli smo do rezultata koji nas je prebacio u nastavak, ali nismo imali ni snage, ni sreće. Penali su čista sreća. Škoti su i u prethodnom kolu dali svih pet i nije promašio nijedan – rekao je Tumbaković.

Inače, srpski mediji se nakon utakmice najviše bave španjolskim sucem Mateuom Lahozom. Naime, oni misle da se škotski vratar Marshall nepropisno kretao za vrijeme Mitrovićevog udarca prilikom posljednjeg jedanaesterca u raspucavanju. Lahoz je ostao bez reakcije na bunu cijele srpske klupe, obrana Marshalla je priznata i to je bio kraj raspucavanja.

Linker
06. svibanj 2024 08:03