PODRŽAO STOPERA

SLAVEN BILIĆ 'Zagrlio sam Lovrena još na terenu i kazao mu ‘glavu gore’

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 27. veljača 2015. 22:49

Slaven Bilić je u četvrtak navečer ostvario najveću pobjedu u svojoj klupskoj trenerskoj karijeri. Kao strateg Besiktasa i autsajder u 1/16 finala Europske lige izbacio je Liverpool, peterostrukog europskog i 18-erosrukog engleskog prvaka.

Nakon 120 minuta s produžecima na Olimopijskom stadionu bilo je 1-0, nakon 11-eraca 5-4. Prethodno je osvojio skupinu pobijedivši također sa 1-0 u Istanbulu Tottenham, izvukao mu se od Engleza samo Arsenal (0-0) u pretkolu Lige prvaka. Kao početnik s Hajdukom 2002. godne u hrvatskom je derbiju pobijedio Dinamo i izbacio ga iz utrke za naslovom prvaka koji je osvojio Zagreb, 2012. je na klupi Lokomotiva slavio u derbiju s najtrofejnijim ruskim klubom, Spartakom...

Međutim, 46-godišnjem Splićaninu nisu cilj pojedinačne pobjede, iako ove nad engleskim klubovima najviše odjekuju i perfektno popunjavaju CV i približavaju ga željenom karijernom cilju, klupi nekog premierligaša. Cilj su trofeji. Nakon poraza na Anfiledu (0-1), s istim rezultatom ‘crni orlovi’ su pali i kod Eskisehirspora prošle nedjelje te predali čelno mjesto na ljestvici turske Süperlige Galatasarayu, koji je bod ispred. Treći istanbulski velikan Fenerbahçe je, pak, samo bod iza, na trećem mjestu. Ni jedne ni druge Beskitas s hrvatskim stožerom, u kojem su još osim bivšeg hrvatskog izbornika pomoćni trener Nikola Jurčević, skaut i analitičar Edin Terzić te kondicijski stručnjak Miljenko Rak, još nije pobijedio, štoviše, ove sezone na Olimpijskom stadionu, svom privremenom domu, obje je izgubio. Imat će prigodu za revanš na njihovim terenima, kod Fenera 22. ožujka, kod Galate kolo prije kraja...

Domaćini u Ankari

- Turska liga je ipak prioritet, Europa nam dođe kao adrenalin, dodatni motiv. U ovom trenutku moramo misliti na Balikesir kojem smo ovaj put domaćini u Ankari u nedjelju, ali smo kažnjeni zatvaranjem dvaju od četiri tribine. Vraćaju nam se neki igrači, pokrpat ćemo se, kazao je Bilić, koji je već za petak ujutro zakazao trening. Po dogovoru, javio nam se dok je čekao ručak sa svojim najvjernijim prijateljem Sanjinom Ugarkovićem.

Navijači ‘crnih orlova’ u noći slavlja nisu dali klupskom autobusu da uđe u klupski trening centar dok ih ne pozdravi Bilić, pa Demba Ba, pa Arslan, strijelac za 1-0 i realizator petog 11-erca, a do kampa su se probijali kroz kolonu vozila kroz koja su virili navijači, pozavidjela bi na tom špaliru Turcima i naša Torcida. Osjećao se zacijelo i Bilić na trenutak kao da vodi svoj Hajduk.

Psihološki se otkočili

- Je, lijepo je sve to bilo, navijači su nam fantastični. Jako smo zadovoljni i povijesnom pobjedom i načinom na koji smo do nje došli. Jest da smo prošli na penale, ali od 1-0 do kraja produžetaka bili smo apsolutno bliže drugome golu nego oni izjednačenju. Liverpool nije bio samo favorit našeg sraza, nego i cijele Europske lige i to što smo ga eliminirali nije samo bitno za Besiktas, nego i cijeli turski nogomet, na što smo, naravno, ponosni - kazao je Bilić, koji ni u jednom trenutku nije želio sebe stavljati u prvi plan i reći “ovo je moja velika pobjeda”. Isticao je samo momčad, po svom običaju sve odgovore započinjao u prvom licu množine.

- Lovrena sam zagrlio jodmah na terenu, rekao mu glavu gore, a što ću drugo. Poslije konferencije za medije sam ga htio posjetiti u svlačionici, ali je već bio otišao u autobus, pa sam popričao samo s Brendanom Rodgersom. Rekao nam je, svaka čast, momci.

Nadvisio je oslabljeni Besiktas slavnog suparnika u svim elementima: točnost dodavanja 82,7 naspam 76,4 posto, opasne akcije 16-6, dobiveno 53,6 % duela, posjed 57:43 %, udarci na vrata 15-6, od 46. do 120. minute činilo se da dmaći imaju igrača više na travnjaku.

- I meni se činilo, teško je to objasniti. Htjeli smo mi i otpočetka igrati kao od 46. minute, ali očito nam je trebalo vremena da se psihološki otkočimo. U 1. poluvremenu je bilo gusto jer smo im ostavljali previše prostora i imali su nekoliko opasnih protunapada. Nedostajali su im neki važni vezisti za kreaciju i protok lopte, ali u napadu su imali sve klase koje smo morali dobro paziti. Sturridge i Sterling su jedni od najbržih na svijetu, plus Balotelli, morali smo biti gusti i sve ih dobro duplirati. U 2. dijelu smo kontrolirali utakmicu, čak i dominirali, borili se, stisli ih, držali ih na njihovoj polovici, daleko od naših vrata - kazao je Bilić i dodao:

- Rekao mi je Nikola da im moramo zabiti drugi u 90 minuta jer su grogirani, no osjećao sam da smo u transu, da pojačavamo gas, navijači su nas bodrili, bio sam siguran da ih možemo dotući i u produžecima.

Ba je htio pucati peti

Bivšem hrvatskom izborniku nije bilo teško izabrati prvu petoricu izvođača, za razliku od Beča 2008. kad su neki naši istaknuti reprezentativci odbili pucati, a neki pristali tek nakon ponovnog nagovaranja.

- Demba Ba je htio pucati peti, ali rekao sam ne, ti ćeš kao naš najbolji izvođač pucati prvi, važno nam je da prvog zabijemo. Potom su još šestorica, poput djece u školi, digla dva prsta i javili se da bi pucali, bilo je jasno da ne žele pobjeći od odgovornosti i znao sam da ćemo uspjeti. I pucali su svi briljantno. Možete vi sto puta vježbati i zabijati penale na treningu, ali ne možete dočarati situaciju biti ili ne biti pred 70.000 ljudi.

Ždrijeb 1/8 finala donio je Club Brugge, vodeći klub Belgije.

- Priznajem da su mi bili u skupini klubova koje sam želio, ali nema više slabih u ovoj fazi natjecanja - poručio je Bilić uoči ogleda s Michelom Preud’hommeom.

Linker
23. rujan 2024 07:21