Robinho, arhivska fotografija
 REUTERS
'NOVI PELE'

SLAVNI BRAZILAC NA DNU Trebao je biti sve ono što je danas Neymar, a s 33 godine postao je osuđeni silovatelj! Kako i zašto je propao Robinho?!

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 27. studeni 2017. 09:02

Iako mu je tek 25, u Neymarovoj autobiografiji ima se što pročitati. Pa se tako, između redaka o pohlepnom ocu i luksuznom životu, može saznati tko mu je bio idol...

- Kada sam vidio da ga predstavljaju pred punim stadionom, bio sam šokiran! Toliko sam ga puta gledao na televiziji, upijao njegove pokrete te ih pokušao ponoviti na utakmici, a nikad nisam mislio da ćemo zaigrati skupa.

Neymar je, naime, imao 13 godina kada se idol iz osnovnoškolskih dana prodao iz njegova Santosa u Madrid. Nažalost, Robson de Souza, jednostavnije Robinho, ostat će upamćen kao jedan od najvećih propalih talenata. Ako ne i najveći! Karijera koja je počela s ‘ima jedan mali, mogao bi biti novi Pele’, imala je dobru putanju, a sada ide k otužnom kraju. S potraćenim talentom i - zatvorskom kaznom u trajanju od devet godina.

Naime, Robinho i prijatelji su 2013. godine, kada je Milan još uzaludno mislio da je u njemu ostalo nešto nogometa, u noćnom klubu seksualno napastvovali 22-godišnju Albanku. Kazneno djelo silovanja, ali kvalificiranog (težeg) oblika. Zašto? Bilo ih je šest. A ona sama. I očito nije rekla da može... Po talijanskom pravu ima pravo na čak dvije žalbe, stoga presuda još nije pravomoćna, a tko zna hoće li i kada uopće biti. Također, ako postane izvršna, upitno je hoće li Robinho iza rešetaka, jer Brazil ne izručuje svoje državljane...

To su političko-pravosudne zavrzlame, neovisne o onome u što se pretvorio Neymarov idol i nekadašnji nasljednik Figove ‘desetke’ na Bernabeuu.

U Brazilu se svake godine u omladinskom kategorijama ‘rodi’ barem jedan ‘novi Pele’. Čim je brz, sklon driblingu i vicu, Brazilci su ga skloni dignuti u nebesa. Međutim, ‘pravi’ Pele je 1999. postao trener kadeta Santosa, gdje se nalazio 15-godišnjak. Robinho je odrastao u Parque Bitaru, jednom od najsiromašnijih dijelova Sao Vicentea, otac mu je bio vodoinstalater, majka čistačica, pa je bilo - ili lopta ili droga i delikvencija. Uspio se u mladosti othrvati životnim porivima, ali... Nikada se nije uspio othrvati porivima Santosa u sebi.

Sa 18 godina je s Diegom (Werder, Juventus, Wolfsburg, Atletico...) vratio naslov prvaka u klupske vitrine te izluđivao protivničke bekove, 2004. je zabio 21 pogodak u 36 utakmica i bilo je jasno da se neće dugo zadržati u domovini, ne nakon što su mu oteli majku Marinu, pa je pustili nakon plaćene otkupnine. Florentino Perez nije mogao dopustiti da mu nova velika zvijezda promakne.

Otišao zbog Ronalda

U Realu je bio - vrlo dobar. Treći strijelac iza Raula i Van Nistelrooyja, drugi asistent iza Gutija te jedini uz Casillasa u najboljih deset u Ballon D’Or poretku. Međutim, novi predsjednik Ramon Calderon je u ljeto 2008. godine navijačima obećao Cristiana Ronalda. Kazivao je kako pregovara s Robinhom oko novog ugovora, a zapravo je držao fige, nadajući se kako će ga uspjeti iskoristiti u trampi ne bi li Unitedu morao platiti manje. Nakon neuspješne kupoprodaje, Calderon se okrenuo Robinhu, ali sada Brazilac nije bio zainteresiran, htio je otići u Englesku.

Točnije, htio je Chelsea, Scolari je htio njega, ali Manchester City je s novim vlasnicima posljednjeg dana ‘mercata’ ponudio 41 milijun eura. Robinho je tako postao prvo veliko pojačanje ‘novih’ Građana...

- Chelsea je dao dobru ponudu i sretan sam što sam tu.

- Mislite, Manchester?!

- Da, da, Manchester, sorry.

Toliko o ‘sreći’...

Na Eastlandsu je bio OK, ništa posebno, 14 pogodaka u prvoj sezoni u kojoj je igrao s Joom i Elanom, no na početku druge se ozlijedio, došli su Tevez, Adebayor i Santa Cruz, pa je na zimu poslan u svoj voljeni Santos, gdje se ujedinio s Neymarom. U ljeto 2010. mogao je u Fener ili Bešiktaš, ali nije mu se išlo u Tursku, htio je Španjolsku ili Italiju, čak je odbijao trenirati u Cityju.

Sve lošije i lošije

Ipak, Milanu je hitno trebala špica, završili su slavni dani, počeo je ‘rebuilding’. Svake iduće sezone igre su mu bile sve lošije prije još jednog povratka kući, pa Kine (Guangzhou) i sada Atletico Mineira.

Zašto je propao? Nije imao obveznu igru, taktičku disciplinu, mišićnu snagu, imao je loše savjetnike, donosio loše odluke, a nakon odrastanja u siromaštvu, volio je okusiti život. Dolaskom u Real pomislio je da je gotov igrač, što nije bio. A zapravo, ono što je danas Neymar Jr., to je trebao pred desetak godina biti Robinho. Driblinzi, bicikle, ulazak na desnu nogu s lijeve strane... Trebao je postati najbolji nogometaš svijeta. Ili barem u pet najboljih.

A ne osuđeni silovatelj sa 33 godine.

Linker
07. svibanj 2024 12:59