Stipe Biuk sa suigračima u Los Angeles FC-u

 Usa Today Network/ddp Usa/profimedia
ŽIVOTNA AVANTURA

Slavni menadžer otkrio pozadinu jednog od najunosnijih Hajdukovih transfera: ‘Trebalo im je što više novca‘

"Nije tu bilo nikakvog inzistiranja s nečije strane, svi smo se složili"
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 08. svibanj 2023. 06:01

Ibrahim Aliyu drugi je igrač koji je tijekom ove sezone iz SuperSport HNL-a krenuo putem Sjedinjenih Američkih Država. Donedavni napadač Lokomotive potpisao je za Houston Dynamo u transferu vrijednom 2,1 milijun eura, a preko oceana ga je prodao Dženis Mujičić, isti agent koji je dogovorio transfer Stipe Biuka iz Hajduka u Los Angeles FC krajem siječnja.

Već smo pisali o Mujičiću i njegovom viđenju Biukovog dolaska u Major Soccer League (MLS), i danas drži da se sve odlično odigralo.

- Lako smo se složili, MLS projekt poklopio se na zadovoljstvo svih, ispalo je vrhunski - kratko komentira Mujičić, jedan od najperspektivnijih menadžera Europe, a možda i svijeta, jel malotko se može pohvaliti s milijunskim poslovima s tek 26 godina.

Mujičić uvijek posebne riječi hvale i zahvale upućuje Marku Naletiliću, kolegi i dobrom prijatelju, koji je široj javnosti poznat kao vrhunski menadžer s preko 70 igrača uknjiženih u TTMA agenciji. Među njima su Mario Pašalić, Lukas Kačavenda i Luka Ivanušec, a najzvučniji je svakako Wesley Fofana, francuski stoper koji je ljetos iz Leicestera prešao u Chelsea za 80,4 milijuna eura.

Razgovarajući o MLS-u povodom Aliyjuovog odlaska u Houston Dynamo, prilikom čijeg ostvarenja je Naletilić pomagao Mujičiću, dotakli smo se i teme Biuka. Naletilić objašnjava da je Biuk iz Hajduka mogao prijeći i u Europski klub, ali tada bi se radilo o ponudi ispod njegove cijene, što klub nije želio prihvatiti.

Najveća europska ponuda

- Želim naglasiti da je Biuk prodan za 6,5 milijuna eura. U MLS je otišao spletom okolnosti, u tom trenutku Hajduk je trebao što je više moguće novca. Igrač je bio zadovoljan destinacijom i visinom ugovora, prihvatio je ponudu. Nekad se neki transfer dogodi zbog cijene koju klub traži, ne mora to biti odluka isključivo igrača i zastupnika. A 6,5 milijuna eura prošli se prijelazni rok u Europi nije moglo dobiti za Biuka. Najveća europska ponuda varirala je između 3,5 i 4 milijuna eura - prokomentirao je Naletilić, a zatim se ubacio i Mujičić:

- Postojale su dvije ponude od osam milijuna, ali u vrijeme kada to nismo smatrali atraktivnim za Biukov razvoj. Što se transfera tiče, nije tu bilo nikakvog inzistiranja s nečije strane, svi smo se složili.

image
Usa Today Network/ddp Usa/profimedia

Biuk je dosad zabilježio 15 nastupa za Los Angeles, pritom je postigao gol i jednom asistirao. Prvog dana lipnja imat će priliku osvojiti CONCACAF Ligu prvaka, protivnik njegovoj momčadi u finalu će biti meksički Club Leon. Bio bi to savršen start u prekooceansku avanturu.

Promjena filozofije

Menadžerski dvojac objašnjava i kako su Amerikanci promijenili filozofiju, te vjeruju da će se MLS sve više otvoriti europskom tržištu, dok se Ukrajina i Rusija zbog ratnih okolnosti zatvaraju.

- Amerikanci su počeli još više skautirati, više od primjerice Portugala. Evo, Napoli sada kupuje Thiaga Almadu iz Atlante za 25 milijuna eura - naznačuje Mujičić, pa se Naletilić ubacuje:

- Da, to bi prije 10 godina bio čisti apsurd. MLS je interesantno tržište i pozitivno je da otvara vrata. Europa će sve više početi dovoditi napadače iz MLS-a.

Američka liga, kažu, danas predstavlja stepenicu prema elitnom nogometu, odnosno Ligama petice, a kvalitetom, ustvrdit će Mujičić, ulazi u najboljih osam ili devet liga svijeta.

- To je odlična sredina za razvoj igrača - zajednički su zaključili Dženis Mujičić i Marko Naletilić.

Linker
06. ožujak 2024 07:45