Andrea Pirlo

 DARKO TOMAS/CROPIX
IL MAESTRO

Slavni Talijan u Zagrebu : Hrvatska je velika reprezentacija, a ja sam otvoren za sve prijedloge...

‘Luka Modrić je sasvim sigurno jedan od najboljih veznih igrača svih vremena u povijesti nogometa‘
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 03. lipanj 2022. 18:08

Nogomet je momčadski sport i danas se igra brže nego ikad. Eksplozivnost i fizička sprema jedni su od aduta za ostvarenje uspjeha. Međutim, jedan igrač mogao je sam diktirati tempo, ne svoje momčadi, nego cijele utakmice - Andrea Pirlo.

"Il Maestro" i "Metronom", samo su neki od nadimaka koje je dobio zbog svog stila igre. Precizna duga lopta i strpljenje bez kraja, kojim bi "uspavao" protivnika krasila su ga u karijeri. Kada bi do toga došlo, kirurški preciznom loptom uposlio bi suigrača koji bi se našao u prilici za gol.

Zagreb ga je ugostio kao veleposlanika hvalevrijednog projekta u suradnji PBZ-a, Generali osiguranja i Talijanskog nogometnog saveza. Nogometni kamp za djecu u Hrvatskoj pod nazivom Italia Soccer Camp održat će se od 4. do 8. srpnja 2022. za oko stotinu djece.

- Jako mi je drago da sam ovdje, da sudjelujem u ovakvom projektu. Svaka prigoda za pomoć je uvijek pohvalna, a tim više što je namijenjena djeci. Ovo je inicijativa koja doprinosi svakom svom sudioniku, od mladih do organizatora, kojima se posebno zahvaljujem. Ovako nešto uvijek je dobrodošlo i doprinosi cjelokupnom društvu. Nogomet nije samo sport, to je metoda života i najbitnije je da kao mladi sportaši steknu osjećaj zajedništva, pripadnosti nečemu. Moji dječački snovi su se na sreću ostvarili, strast koju sam imao na početku karijere, držala me od kraja i svakome tko je ima treba mu pomoći održati je da ide naprijed - rekao je Pirlo o sudjelovanju u projektu.

Bez trenerskog angažmana je nešto više od godine dana, od odlaska iz Juventusa. Ponuda ima, a privlačna mu je i klupa hrvatske nogometne reprezentacije.

- Apsolutno imam ponuda. Vidjet ćemo što budućnost nosi. Naravno, Hrvatska je velika reprezentacija, a ja sam otvoren za sve prijedloge. No, morat ćemo pričekati i vidjeti što i kako će se dalje moja trenerska karijera razvijati.

U torinskom velikanu prvi pomoćnik mu je bio Igor Tudor, iza koga je više nego dobra sezona s Veronom. Međutim, raskinuo je ugovor i potražit će novi klub.

image

Dinko Lucić, Andrea Pirlo i Luigi Fuzio

DARKO TOMAS/CROPIX

- Dokazao se u Veroni. Jako lijepo prvenstvo je iza njih. Mislim da je sada na njemu odlučiti što je za njega najbolje. Ponuda mu svakako neće manjkati, i to na velikoj razini.

Hrvatski nogometaši imali su sjajne sezone u Seriji A. Ante Rebić je s Milanom prvak, dok su njegovi gradski susjedi Marcelo Brozović i Ivan Perišić drugoplasirani s Interom. Pratio je borbu za naslov svoja dva bivša kluba u režiji Hrvata.

- Ante Rebić je osvojio scudetto, Marcelo Brozović i Ivan Perišić bili su jedni od glavnih igrača Intera ove sezone. Ne samo oni, ima tu još igrača iz Hrvatske koji su imali bitne uloge u svojim momčadima, sve tu to jako dobri pojedinci. Hrvatska već dugo obiluje izvrsnim igračima koji su imali veliki utjecaj na Serie A.

Perišić je napustio milanski Inter, te prešao u Tottenham. Bilo je puno priče o odnosu kluba prema igrači koji mu je dao jako puno. Hrvatsko 33-godišnje ofenzivno krilo sudjelovao je u 19 golova svoje momčadi ove sezone i postajala je opcija ostanka u sastavu za iduću sezonu. Pirlo smatra kako je ovo logičan slijed.

- Mislim da tu nije bilo pozadinskih priča, da klub i predsjednik Uprave Giuseppe Marotta nisu imali ništa protiv i da Perišić ostane. On je želio jednostavno skupiti još igračkog iskustva, još se proširiti. Premiership je jedna od najjačih liga na svijetu i ostaje na vrhunskoj razini.

Andrea je karijeru proveo u veznom redu nekih od najvećih klubova svijeta. Na terenu je odmjerivao vještine s nekima od najboljih ikada. Xavi, Andrés Iniesta i Luka Modrić samo su neki od njih.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Dok je Iniesti ovo već peta sezona u Japanskoj ligi, a Xavi je s 35 godina otišao nastupati u Katar, Luka Modrić je vodio Real do svoje pete Lige prvaka i još uvijek nastupa na najvišoj razini.

- Sigurno jedan od najvećih veznih igrača ikad. Toliko dugo igrati na velikoj sceni, na tako zahtjevnoj poziciji, gdje se toliko "potrošite", malo je igrača napravilo. Ne mogu reći da je najbolji vezni igrač ikad, ali svakako je u tom razgovoru, i to pri vrhu.

Vodit će Modrić i reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Kataru, dok će aktualni europski prvak, Italija, propustiti drugu svjetsku smotru za redom. Prevelike su to oscilacije za tako veliku reprezentaciju.

- Ne mogu reći u čemu je problem kada nisam s njima na licu mjesta. Teško mi je uopće navijati za ikoga na prvenstvu bez Italije. Svejedno, mislim da ćemo gledati lijep nogomet i uživati u vrhunskim predstavama velikih igrača.

Podsjetili smo ga i kako je matirao našeg vratara Stipu Pletikosu na Euru 2012. Uz osmijeh je rekao da se sjeća.

- Naravno da se sjećam, udarcem iz slobodnog udarca, za vodstvo Italije. Kasnije je Hrvatska izjednačila. Svakako odličan gol, ali i utakmica.

Za kraj je dodao kako se nada da će u kampu "isplivati neki mladi igrač koji će kasnije ostvariti vrhunsku karijeru". S njima će raditi vrhunski tim trenera koji će izvući najviše iz igrača.

- Zato smo tu, da svakome od njih pružimo priliku ostvariti što više može - dodao je veliki Andrea Pirlo.

Predstavljanje Nogometnog kampa za djecu

U Zagrebu su PBZ I Generali osiguranje predstavili Nogometni kamp za djecu u Hrvatskoj. Sportski događaj namijenjen djeci od sedam do 14 godina. Kamp će svojim sudionicima pružiti jedinstvenu priliku učenja vještina i tajni nogometa radeći s izvrsnim talijanskim trenerima.

- Drago mi je što sam tu na promociji sporta i njegove univerzalne vrijednosti. PBZ i ja dijelimo isti pristup prema mladima i znamo koliko im je podrška važna. Tako će mladi igrači, sudionici Italia Soccer Campa, imati priliku učiti od profesionalnih talijanskih trenera - izjavio je Andrea Pirlo, legendarni talijanski igrač, ovog puta u ulozi promotora projekta.

Na konferenciji za medije bili su Luigi Fuzio i Dinko Lucić, predstavnici PBZ-a i Intesa Sanpaolo grupacije. Slažu se kako je velika čast predstaviti ovaj projekt i da je najbitnije osigurati djeci jednu od najboljih nogometnih škola.

- Rad djece s vrhunskim trenerima u pokušaju razvijanja novih talenata koji će predstavljati zemlju. Nogomet je veliki ambasador Hrvatske. Kamp više nije izdvojen slučaj, on je u strategiji poslovanja i na taj način pokušat ćemo doprinijeti društvenoj zajednici - rekao je Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb.

Predstavnici Generali osiguranja, Mario Carini i Gianluca Colocci smatraju kako je najbitnije izmamiti djeci osmijehe na lice. Posebno se vesele pružiti priliku djeci iz Ukrajine.

- Sjajna inicijativa. Angažman više ljudi koji mogu pomoći u pravom smjeru. Zadovoljstvo nam je pružiti normalnu okolinu skupini djece iz Ukrajine. Socijalna i društvena odgovornost neophodna je i svakome treba pružiti zaštitu - zaključili su.

Veliki pljesak dobila je Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb: - Velika, vrijedna akcija. Dječja zahvala će biti njihovi osmjesi. Ovakvi trenuci čine njihove živote boljima. Doživjeli su nešto što nitko drugi nije i po tome su posebni.

Začetnik ideje Nogometnog kampa, Marco Schembri, rekao je da za pobjedu treba momčad, pa tako i djeci koja su sama treba pomoći. Nakon Roberta Baggia i Alexa Del Piera, doveo je Andrea Pirlu.

- Njega djeca i mladi posebno vole. Zbog njegovog stila igre. Svatko treba doći u kamp, barem da vide tu sreću djece, nešto neprocjenjivo.

Zbog reprezentativnih obaveza, video pozivom javili su se Zlatko Dalić i Luka Modrić. Čestitali su na kampu i žao im je što nisu mogli biti tu. Složili su se da je nogomet, sport u globalu, pravi put do cilja. Zahvalili su se organizatorima na kvalitetnoj ideji i svima poželjeli nezaboravno iskustvo.

- Navijajte za Hrvatsku u narednim utakmicama - dodao je za kraj izbornik Dalić.

Linker
30. travanj 2024 16:49