RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
ČOVJEK ODLUKE

Slučajni junak ‘Beli‘! Još ljetos bio je nuđen Hajduku, a sada će igrati za Dinamo u povijesnoj utakmici

‘On sigurno nije igrač tipa Petkovića, targetman, ali je igrač koji je već igrao poziciju napadača‘
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 07. travanj 2021. 10:31

Nema tome godinu dana kada je s Maksimira dopirao Baretov glas. "Gdje je nestao čovjek, gdje se skrivao...", pitao se legendarni rocker, tražeći uokolo Iyayija Atiemwena. A ovaj se nije odazivao. Iz njegovih je slušalica, pak, sve glasnije dopirao Iggy Pop i "Passenger", prolaznik...

Nogomet je, međutim, čudna, prevrtljiva biljka. U tom času Nigerijac je bio proglašen promašajem. Plaćen oko 2,5 milijuna eura, u Dinamo je stigao iz Gorice u zimu 2019. kao frontmen hit-momčadi koji je na terenu radio čudesa. Sjedili smo na goričkom stadionu kada je u studenome 2018. nanizao pet hajdukovaca i mirno zabio.

Promašaj u Lisabonu

"Dinamo, gdje si?" redali su se naslovi, a Dinamo je promptno reagirao, ali je Nigerijac dolaskom u veliki klub više nizao probleme nego poteze. I još ljetos, nakon povratka s neuspješne posudbe u Lokomotivi, bio je proglašen tehnološkim viškom.

No, kao što mu je promašaj zicera u Lisabonu protiv Benfice, činilo se, čekirao "šup-kartu", tako je, igrom slučaja i korone, pogodak WAC-u za 1-0 ove sezone ekspresno promijenio maksimirski status. Do tog WAC-a za "modre" ove sezone upisao je tek "garbage time" protiv Lokomotive nekoliko dana ranije. Zoran Mamić ga je, naime, otpisao.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Nije mu vjerovao i Atiemwen je bio zabijen na tribinu ili u najboljem slučaju u ložu za neznane junake na klupi za rezerve. Čak je trebao biti i dio posla kada ga je Dinamo ljetos želio poslati u Hajduk kao dio odštete za Brazilca Jaira. Hajduk je taj posao odbio, Atiemwen je ostao u Maksimiru i iz frizera postao slučajnim junakom koji je nakon WAC-a "riješio" i dvoboj u Krasnodaru, u 1/16 finala Europske lige, a sada, opet igrom slučaja i nepovoljnih zdravstvenih kartona, među prvima stoji u Krznarovu redu za povijesni dvoboj s Villarrealom.

U postojećoj konstelaciji snaga u Maksimiru, doista, Atiemwen sigurno ne spada u red glavnih zvijezda. Ni na krilnim pozicijama, gdje su gazde Oršić i Ivanušec, ni u sredini gdje vlada Majer, a ni u napadu koji čine Petković i Gavranović. Atiemwen je još uvijek zamjena, i to ona dobrodošla, jer može pokriti baš sve navedene pozicije. No, ništa više od toga. Slike iz Gorice polako blijede, ali dva super važna gola, kojima je "isplatio" veliki transfer, gurnula su ga u poziciju da jednu od najvećih utakmica u povijesti Dinamo povjeri upravo njemu.

Ponavlja se Čerček?

Dinamo je tijekom povijesti imao svojih neočekivanih junaka. Jedan od najupečatljivijih je definitivno Marijan Čerček kojeg je Ivica Horvat Leedsu 1967. podvalio kao trojanskog konja u navali, a golobradi je dječak uzvratio golom čiji je doseg i dandanas neponovljiv... Tu je negdje i Drago Dumbović s onim golom Zvezdi 1980., kojim je osigurao Kup u Beogradu, prvi Dinamov poslije 11 godina.

- Atiemwen definitivno može biti "taj" - javio se jučer iz Mostara Sergej Jakirović, trener Zrinjskog, koji je Atiemwena i kao trener Gorice lansirao u orbitu.

- On sigurno nije igrač tipa Petkovića, "targetman", ali je igrač koji je već igrao poziciju napadača i može loptama u prostor dosta toga učiniti. Konačno, i u onoj utakmici protiv Benfice je promašio zicer, ali se probio kroz trojicu pokazavši da to može i zna. Ako mene pitate, i da sam ja trener Dinama, Oršića bih ipak ostavio na njemu najboljoj poziciji krila gdje je pokazao koliko je ubojit, a u slučaju da Petko ne može, tu bih ulogu povjerio Belom. Kažem, gledao sam ga na treninzima i utakmicama i znam za što je sve sposoban. On još u Dinamu nije ni blizu svojih limita.

Ispada da mu je trebao taj pogodak protiv WAC-a da ga oslobodi.

- Sigurno. Morate znati da se u Gorici sve vrtjelo oko njega dok u Dinamu nije tako. I kad je odlazio u Maksimir, rekao sam mu da mora zapeti na svakoj dobivenoj minuti jer se okolnosti mijenjaju. Trebalo mu je, očito, vremena, doduše i nakon dolaska se brzo ozlijedio pa je krenuo iz "podruma", ali imam dojam da njegovo vrijeme tek dolazi. Uostalom, i taj je njegov gol Austrijancima promijenio cijelu paradigmu Dinamove europske sezone, tada se sve okrenulo na plavu stranu. A pogodak Krasnodaru dokazuje da je itekako svjestan svake prilike koju dobiva i o kojoj sam pričao.

Linker
26. travanj 2024 06:53