Authority Turki Al-Sheikh i Nasser Al-Khelaifi

 FAYEZ NURELDINE/AFP/PROFIMEDIA Fayez Nureldine/afp/profimedia
DIKTATURA KAPITALA

Smijali su im se, a sad ih se boje: Saudijci samo rade ono što su naučili od Europljana, a mogu kupiti - sve

Saudijci strpljivo, ciljano i bez cjepidlačenja, kupuju europsko i dovode u svoje dvore
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. studeni 2023. 07:16

Mogli bismo kazati kako je 22. prosinca 2022. godine označio simbolički početak jedne nove ere u najpopularnijem sportu na kugli zemaljskoj. Cristiano Ronaldo, koji možda nije najbolji igrač u povijesti, ali svakako je financijski i "politički" najutjecajniji posljednjih 15-ak godina, objavio je svijetu da nastavlja karijeru u Al-Nassru.

Jedan od četiri najveća kluba Kraljevine Saudijske Arabije, (uz Al-Hilal, Al-Ahli i Al-Ittihad), koji se financiraju iz državnog fonda (koji inače upravlja portfeljom od 700 milijardi dolara), Portugalcu je izdvojio 200 milijuna eura godišnje plaće dok igra, te po 100 milijuna eura honorara kada nakon toga (i dijelom usporedo) bude promovirao Saudijsku Profesionalnu ligu (SPL) i kandidaturu Saudijske Arabije za Svjetsko prvenstvo. Bio je to čudan dan pred Božić, jer osim dimenzija ugovora iz snova i renomea igrača, paradoks je osnaživala najava kako je to start evolucije SPL--a u jednu od deset najjačih liga na svijetu. Bilo je mnogo posprdnih komentara na tu najavu, ali desetak mjeseci kasnije sve je manje podsmijeha, a sve više nervoze u dvorima povijesno davno ukorijenjenih hijerarhija moći unutar nogometnog svijeta.

image

Cristiano Ronaldo

FAYEZ NURELDINE/AFP/PROFIMEDIA Fayez Nureldine/afp/profimedia

Prošlo ljeto, dok je svijet s užasom gledao neke od posljedica klimatskih promjena, jedna od zemalja koja je među najvažnijim generatorima tih negativnih klimatskih promjena (proizvodnja fosilnih goriva, nafta) i među prvim blokatorima važnih globalnih sporazuma da se takva pogubna stanja pokušaju umanjivati, Saudijska Arabija, trošila je enormne količine eura i dolara (blizu 2 milijarde za početak) da bi ‘pobrstila‘ sve najbolje što se moglo na tržištu Europe i okolice osigurati za dolazak u tamošnji nogomet! Saudijska Arabija ima novca koliko želi, za što god (po)želi, a praktično je sve to posljedica gomilanja nepreglednih količina profita od eksploatacije proizvodnje sirove nafte.

The Economist je Saudijsku Arabiju svrstao na 150. od 167 mjesta po indeksu demokratskih odnosa, poglavito u području upravljanja državom, ljudskih prava i pogotovo prava žena. O brutalnosti režima u toj zemlji kad su pitanju te "životne linije" svijet već odavno ima negativne stavove. No, kako je upravo taj svijet, gdje kapitalizam odavno diktira životne linije, nametnuto prioritetnu im misao vodilju - profit je sveti gral kojem se sve podređuje - sada Saudijska Arabija to bjelodano iskazuje u praksi. Konkretno ćemo se zadržati na nogometu, kao bistrom refleksu društvenih odnosa i geopolitičkih interesa.

Saudijska Arabija je već više godina veliki ulagač u nogomet. Svijet to nije primjećivao jer se priča svodila na dovođenje i otkazivanje trenera kao na tekućoj vrpci, te završnoj fazi karijere mnogih starih igrača koji su odlazili i "dolje" po luksuznije bonuse mirovine. No, SA je već duže stvarala program sirovog naslova "Taktika budućnosti", a koji je saživio od 2021. U omladinske škole uložilo se 162% više nego do tada, otvorena su 23 državna centra razvoja mladih igrača. To je odmah povećalo broj registriranih igrača za 58%, a trenera je od 750 u 2018. višestruko više, oko 5.500, od čega tisuću trenerica raznih profila! Saudijci su odigrali u Kataru dobar turnir, čak su pobijedili kasnijeg svjetskog prvaka Argentinu, no njihovi djelatnici fokusirani na razvoj ističu kako je jako važan i za parametre razvoja važniji naslov Azijskog prvaka kojeg je U-23 selekcija osvojila.

Saudijci su, inače, bili sudionici Mundijala u 6 od posljednjih 8 izdanja. No, napredak se očituje i kroz ulazak Al-Hilala u finale Klupskog SP-a, kao i u finale azijske LP...

Kad su ljetos eksplodirali vatrometi transfera velikih imena (Benzema, Neymar...) u saudijsku ligu, osjetilo se da je europski nogomet uzdrman. Neće to priznati glavni igrači Starog kontinenta, trudeći se promicati tezu kako će ogroman novac uložen u transfere zapravo biti spasonosne injekcije za europske klubove. No, to ima kudikamo teže reperkusije. Jedna simbolična jest da je primjerice francuski Canal+, koji je povijesno znan kao veliki ulagač u nogomet, otkupio prava prijenosa saudijske lige, ali će preskočiti licitaciju za prava prijenosa svoje francuske lige! Što će, naravno, dodatno osiromašiti tamošnji nogomet.

Saudijci strpljivo, ciljano i bez cjepidlačenja, kupuju europsko i dovode u svoje dvore. Španjolci su prodali Superkup već godinama unatrag, čine to i Talijani, uskoro će i netko drugi kome zatreba puno novca. Saudijci kupuju sve što svijetu vrijedi, doveli su Formulu 1, i suvišno je dalje i nabrajati što sve žele da postane dio njihovog internog programa, za prodaju svijetu.

image

Dolazak Neymara u Saudijsku Arabiju

AFP/AFP/PROFIMEDIA Afp/afp/profimedia

Vrhunac se dogodio i puno prije nego se očekivalo. FIFA je praktično dodijelila Saudijskoj Arabiji domaćinstvo Mundijala 2034. s obzirom na to da je različitim manevrima iza kulisa diplomacije, Australija odustala od opcije kandidature. Kad je proljetos Saudijska Arabija odustala od kandidature za SP 2030., navodno jer ne može parirati zajedničkoj kandidaturi Španjolske, Portugala i Maroka, dalo se naslutiti kako je to zapravo bio "ulog" u dobivanje slijedećeg domaćinstva! Tako i bijaše... Vjerojatno je tome, barem na nekoj razini neslaganja FIFA - UEFA, koje se bore za dominaciju u financijskoj i statusnoj zbilji modernog nogometa. Ako FIFA može nekako zapapriti UEFA-i, i obrnuto, to će učiniti...

Najnovija odluka da Saudijska Arabija dobije Mundijal izazvala je puno negativnih odjeka iz svijeta nogometa, i ne samo njega. To su naravno refleksi originalnog licemjera svijeta, pogotovo onog kapitalističkog, kojem se nogomet "predao bez borbe" prije više desetljeća. Na ulazak u igru Saudijske Arabije, koja očito mijenja neke ukorijenjene geopolitičke zbilje svjetskog nogometnog poretka, gleda se i uz dozu omalovažavanja, i uz dozu panike, i s puno nesnalaženja u promišljanju što to za budućnost nogometa kakvog su do sada diktirali najbogatiji, uopće znači.

Saudijci zapravo rade nogometno ono što su naučili u Europi i okolici, uz nadogradnju diktature kapitala koja je izvorno došla iz Amerike i nakalemila se na inačicu zapadnoeuropske zakonitosti bogatijeg. Svi oni koji u tome vide auru negativnosti po razvoj nogometa zapravo su oni koji su svjesni da Saudijci rade istim matricama, ali su puno bogatiji i od najbogatijih u Europi i Americi. Zato mogu sve kupiti, onako kako ih uči kapitalizam i u nogometu...

Linker
04. ožujak 2024 13:46