Sprovod Davidea Astorija

 Pietro Masini/lapresse/profimedia
OBITELJ TRAŽI ISTINU

Smrt koja je potresla čitavu zemlju i srebrnog Vatrenog napokon će se rasvijetliti? Liječnici pred licem pravde

Trojica doktora optužena su za krivotvorenje i uništavanje medicinskih dokaza
Piše: SNObjavljeno: 11. travanj 2024. 11:25

Šest godina prošlo je od prerane smrti Davidea Astorija. Kapetan Fiorentine preminuo je u 32. godini života, prema službenim podacima uzrok smrti je tahiaritmija, abnormalno ubrzanje otkucaja srca zbog kojeg je talijanski reprezentativac preminuo u snu.

Astorijeva smrt potresla je Italiju, a godinama poslije provlače se mnoga pravna pitanja. Neka su u međuvremenu riješena - Giorgio Galanti, tadašnji šef odjela za sportsku medicinu u bolnici Carruggi, godine 2021. osuđen je na godinu dana uvjetne zatvorske kazne zbog propusta. Galanti je bio posljednja osoba koja je dozvolila Astoriju da zaigra u ljeto 2017., sedam mjeseci prije njegove smrti, a nije mu dijagnosticirala srčanu manu. Talijanski sud stoga mu je iznio presudu za ubojstvo iz nehaja.

Istraga se nastavila i u narednom razdoblju, a u petak će još trojica liječnika pred lice pravde. Galanti će ponovo na ročište, a s njim i Pietro Amedeo Modesti te doktorica Loira Toncelli. Potonji dvojac nije bio optužen u prvom slučaju. Galanti i Toncelli moraju odgovarati za falsificiranje medicinskih, odnosno pravnih dokumenata, a Modesti za njihovo uništavanje. Prema hipotezi optužbe, njih troje pridonijeli su navodnom krivotvorenju liječničke potvrde, priloživši medicinski test koji Astori navodno nikada nije obavio.

image

Milan Badelj i Davide Astori iz zajedničkih dana u Fiorentini

ALBERTO PIZZOLI/AFP/PROFIMEDIA

Astori je pronađen mrtav u hotelu u Udinama 4. ožujka 2018., a četiri dana kasnije njegovo je tijelo pokopano u Firenzi. Na posljednjem ispraćaju okupili su se brojni nogometaši i oko 10 tisuća navijača Viola, a Milan Badelj kao nasljednik kapetanske trake održao je govor u bazilici Svetog Križa.

- Dragi Davide, govorim u ime svojih suigrača i ljubičaste obitelji. Tvoje ime na hebrejskom znači ‘voljen‘, i kad vidim sve ove ljude koji su danas ovdje kako bi pokazali privrženost, vjerujem da je to stvarno tvoje ime.Ti si brat i sin kojeg bi svi poželjeli. Ti su onaj koji je i kad nije puno govorio dopro do nas govoreći srcem i držeći nas ujedinjenima. Imaš dar univerzalnog govora srca... Ti nisi poput ostalih, ti si prava stvar, ona iskrena, čisti nogomet. Naše misli su s tvojim mamom i tatom, tvojom braćom, Francescom i princezom Victorijom (supruga i kćerkica). Bio si čovjek s velikim slovom č i mi ćemo tvojoj kćerkici to i reći. Ti si svjetlo svih nas - obratio se legendarni Vatreni ganutoj talijanskoj javnosti.

Šest godina kasnije, Astorijeva obitelj nada se da će napokon saznati pravu istinu.

image

Navijači Fiorentine

Lisa Guglielmi/ipa Sport/ipa-a/pa Images/profimedia

Linker
20. travanj 2024 13:20