Brat Igora Karačića brani u Turskoj

 JOHAN NILSSON/TT Afp
ISKUSTVA HR SPORTAŠA

‘Šok je ogroman!; Sreća je da je naš pas počeo zavijati minutu prije potresa, probudio je suprugu...‘

Hrvatski sportaši javili su nam se iz Turske koju su u ponedjeljak pogodila dva razorna potresa
Piše: np/ap/tpObjavljeno: 06. veljača 2023. 16:14

Tursku je u ponedjeljak nešto iza 4 sata ujutro pogodio razoran potres jačine 7,8 prema Richteru, a nekoliko sati kasnije uslijedio je i novi, jačine 7,5. Poginule su stotine ljudi, ozlijeđeno je nekoliko tisuća, ali točne brojke, dakako, još uvijek nisu poznate.

Kroz užasne trenutke od ranog jutra u epicentru potresa u Gaziantepu prolaze i nekadašnji vratar Vatrenih Mario Galinović i supruga mu Maja, koje je potres zatekao u stanu.

- Šok je ogroman. To je bilo negdje oko 4.30 sati, tako je zatreslo da nismo znali što se događa i odmah smo, kao i ostali iz zgrade, izašli van, sjeli u auto i u njemu proveli oko pet sati. Onda smo, kada smo pomislili da se malo smirilo, izašli iz auta i otišli do stana vidjeti kakva je situacija, no nismo se dugo zadržali, već smo se opet spustili dolje i dobro da jesmo, jer je kasnije opet jako, jako zatreslo - poručio je iznimno potreseni Galinović iz automobila u koji se sklonio sa suprugom.

image

Mario Galinović

Vlado Kos/Cropix

Teško mu je, kaže, procijeniti koliko su daleko od epicentra potresa, ali je istaknuo kako je udar bio toliko jak da mu se čini da se nalazi u samome središtu potresa. Dodao je i da u gradu ima jako puno mrtvih, ali da je naselje u kojem oni žive, pa tako i zgrada, novogradnja, građena kao protupotresni objekt, pa na njoj i u stanu nema većih oštećenja. Cijelu situaciju, pak, dodatno otežavaju vremenske prilike.

- Vrijeme je ovdje već nekoliko dana jako loše. Prvo je 2-3 dana padao snijeg, a jučer kiša - dodao je Galinović, koji je u biti već trebao otići iz Turske, odnosno Gaziantepa, gdje je u zadnje vrijeme radio kao trener vratara u tamošnjem prvoligašu.

No, prije dva tjedna gazde su otpustile kompletan stručni stožer, pa su svi njegovi kolege već otišli, a on i supruga su kanili ostati još u veljači kako bi riješili papirologiju vezanu uz stan. Sada planiraju što prije otići iz Turske.

U prvom razredu turskog nogometa trenutno igraju četvorica hrvatskih nogometaša koji igraju - Tomislav Glumac i Antonio Mršić članovi su Ümraniyespora, kluba iz istanbulske četvrti, dok Robert Murić i Domagoj Pavičić igraju u Konyasporu.

U ponedjeljak ujutro iz Turske nam se javio Pavičić koji je prošlog ljeta iz Rijeke stigao u Konyju, a taj je grad udaljen nešto više od 400 kilometara od Gazientepa, grada blizu kojeg je bio i epicentar potresa.

image

Scene užasa iz Turske

EREN BOZKURT/ANADOLU AGENCY/ANADOLU AGENCY VIA AFP

- Bio sam u Istanbulu u kojem se nije ništa osjetilo, a kad sam se probudio, imao sam sto poruka na mobitelu sa svih strana. Još uvijek sam u hotelu, a u ponedjeljak navečer smo trebali igrati utakmicu, no to je otkazano. Supruga mi je u Konyji, ali rekla mi je da nije ništa osjetila, nije bilo ništa strašno - kazao nam Pavičić.

Njegov i Murićev Konyaspor trebao je igrati protiv Fenerbahčea, ali sve sportske aktivnosti pale su duboko u drugi plan uslijed ove velike katastrofe.

Osim Domagoja Pavičića, iz Turske nam se javio i njegov klupski kolega iz Robert Murić.

- Taman smo krenuli nazad prema Konyji. Utakmica je odgođena, vraćamo se kući, nitko ne može vjerovati što se dogodilo. Gledamo i pratimo što se događa, vidimo na vijestima da je sve više umrlih, užas. Koliko čujem, u Konyji se nije praktički ništa osjetilo, nema štete. Što se tiče budućih događanja, ne zna se ništa, čekamo informacije - rekao je Murić.

Iz potresom pogođene Turske javila nam se i Lucija Mlinar, hrvatska odbojaška reprezentativka, koja igra za tamošnji Edremit Bld. Altınoluk. Klub je smješten u gradu Balıkesir u sjeverozapadnom dijelu Turske, više od 1000 kilometara od epicentra potresa.

- Ovdje se ništa nije osjetilo, ali jako puno ljudi me zvalo. Teško je gledati sve te scene, vijesti nisu nikako dobre - rekla nam je Lucija.

Uslijed velike katastrofe, jasno je kako će sportska događanja pasti na margine.

- Prema zadnjim informacijama, ministar sporta je pričao o otkazivanju svih sportskih događanja do daljnjeg. To je logično, jer je puno sportaša i klubova izgubilo obitelji i dvorane. Čula sam da je stradala i jedna djevojčica koja igra odbojku, ne znamo još ništa konkretno, čekamo informacije o svemu - zaključila je. (np, ap)



Brat hrvatskog rukometaša: Pas je počeo zavijati minutu prije i probudio suprugu

Golmana turskog nogometnog superligaša Adana Demispora, Mostarca Gorana Karačića, razorni potres zatekao je u Istanbulu, dok je njegova supruga bila u stanu u Adani.

- Sreća je da je naš pas počeo zavijati minutu prije, tako da ju je probudio, a kada je, kako kaže, počelo udarati jako, pokupila je naše dokumente i izašla na cestu. Trenutno u Adani vlada kaos, kao i u cijeloj južnoj Turskoj. Kako sam saznao i vidio, Adana je polurazrušena, ali možda je i najbolje prošla u toj kompletnoj regiji koju je zadesio potres. Inače, iz kluba su se odmah pobrinuli za sve obitelji igrača i članova stručnog stožera, tako da smo po tom pitanju mirni. Ali ujutro je šok bio baš velik. Probudili smo se, normalno, za utakmicu, da idemo na doručak, a onda sam na mobitelu ugledao tisuću poruka. U prvi tren mi nije bilo jasno što se uopće događa - rekao je za Avaz brat jednog od najboljih hrvatskih rukometaša Igora Karačića.

Potres je ostavio strašne posljedice.

- Rekli su nam da grad koji smo u nedjelju ostavili nije više isti. Teško je sve to primiti... Već godinama sam u Adani, to mi je drugi dom - zaključio je Karačić.

image

Roko Badžim Turska

AFP

Roko Badžim: Nisam ništa osjetio, prespavao sam, a ujutro šok

Roko Badžim, hrvatski košarkaški reprezentativac igra u turskom Konyasporu, a Konya je smještena u središnjoj Turskoj, 400-tinjak kilometara od Gaziantepa. Badžim je ovako prenio dojmove apokaliptične noći na granici Turske i Sirije.

- Nalazim se 400-tinjak kilometara daleko od epicentra potresa i kako je on bio usred noći, ja sam sve prespavao i ništa nisam osjetio. Ujutro sam sam probudio i uslijedio je šok kad sam vidio vijesti. Pitao sam odmah i svoje suigrače, jesu li oni što osjetili tijekom noći, ali svi su spavali, nitko nije ništa osjetio. Mi sljedeće kolo, za vikend, trebamo igrati protiv Gaziantepa, ne znam što će biti s tom utakmicom - prenio je svoje kratke dojmove Roko Badžim. (tp)

Linker
05. svibanj 2024 01:26