Sandro Kulenović glavom zabija Škotima
 Nikša Stipaničev/CROPIX
TEŽAK UDARAC ZA GRAČANA

ŠOK NA ŠUBIĆEVCU, POTPUNI PREOKRET U FINIŠU Dominaciju Hrvatske efektno okrunio novi Dinamov napadač, a onda je uslijedio potop u završnici

Piše: Davor TrutinObjavljeno: 10. rujan 2019. 23:49

Hrvatska – Škotska U21 1-2

ŠIBENIK – Stadion Šubićevac. Gledatelja. 2134 Sudac:Michal Ocenaš (6,5). Pomoćnici:Tomas Vorel, Michal Tomcik.4.sudac:Boris Marhefka (svi iz Slovačke). Strijelci: 1-0 Kulenović (10), 1-1 McLennan (81), 1-2 McLennan (89) .

HRVATSKA (4-2-3-1); Šemper – Hujber , Kalaica (od 84. Soldo), Šutalo, Sosa – Nejašmić, Moro – Majer (od 78.Ćuže), Bradarić (od 68.Marin), Ivanušec – Kulenović (od 85.Bistrović). IZBORNIK: Nenad Gračan.

ŠKOTSKA (4-3-3); Doohan – McCrorie, Porteous, Johnson, Harvie – Magennis , Campbell , Reading (od 78.Middleton ) – Ferguson (od 78. McLennan), Hornby , Holsgrove (od 86. Maguire). IZBORNIK: Scott Gemmill .

ŽUTI KARTONI: Porteous (44 – preoštar start), Nejašmić (53 – preoštar start), Hujber (66 – preoštar start),IGRAČ UTAKMICE:Connor McLennan.

------------------------

GOLOVI

1-0 Kulenović (10)

Nikola Moro je sjajno u šesnaestercu Škota pogodio između dva škotska stopera Kulenovića, a novi Dinamov centarfor je glavom loptu zakucao u gol.

1-1 McLennan (81)

Igrala se 81.minuta kada su pričuve Middleton i McLennan izigrali hrvatsku obranu, prvi je pronašao McLennana čiji udarac je neobranjivo pogodio donji lijevi kut Šemperovog gola.

1-2 McLennan (89)

McCrorie je ubacio sa desne strane, na pravom mjestu našao se McLennan i glavom iz blizine pogodio za 1-2

-----------------------

Lijepa naša poslije četiri godine opet je zasvirala na Šubićevcu. Kao i te 2015. godine kada je U21 selekcija Hrvatske igrala kvalifikacijski dvoboj protiv San Marina, ove 2019.godine kontra mlade vrste stajala je Škotska. Na startu novog kvalifikacijskog ciklusa Gračanove pomlađene trupe tražile su pobjedu kontra borbenih Škota koji su uoči susreta označeni kao velika nepoznanica.

Na ušminkanom Šubićevcu dvoboj su došli pogledati brojni poznati iz svijeta nogometa. Tako smo u VIP loži vidjeli negdašnje istaknute nogometaše a danas menadžere, izbornike, komentatore, trenere poput Petra Krpana, Mladena i Nenada Praliju, Branka Miljuša, Nikicu Cukrova, Stanka Mršića, Matu Bilića. Ispred HNS-a bili su Marijan Kustić, izvršni dopredsjednik, Ante Kulušić, dopredsjednik, Zorislav Srebrić, čelnici domaćina HNK Šibenika i grada i županije. Stigli su i brojni menadžeri, izaslanici domaćih i inozemnih klubova.

Šibenčani su se zaželjeli reprezentativnog nogometa, zapravo velikih utakmica, šušura i glamura. Na šibenskom stadionu okupilo se nešto preko dvije tisuće gledatelja, kockasti dresovi, zastave, navijačke pjesme Vatrenih koji su nas držali sve u zanosu prošloga ljeta u srebrnoj ruskoj bajci zamijenili su one narančaste šibenske boje…U tom mnoštvu kockastih navijača na zapadnoj tribini smjestila se četvorka škotskih navijača, u popularnim kiltovima i modrim škotskim dresovima razvili su transparente. Upoznali smo i simpatičnog Stewarta, koji nam je kazao kako su stigli iz Edinburga i kako su oduševljeni Hrvatskom, Šibenikom…Uostalom, veze hrvatskih navijača i Tartan Armyja su uvijek bile posebne.

Uvodne minute pokazale su namjeru Škota da čvrstim defanzivnim blokom i agresivnim pristupom otupe oštricu hrvatskih napada odmah u startu. Brzo su se Gračanovi izabranici prilagodili tom škotskom gardu i počeli igrati svoju igru po zemlji. Publiku je na noge digla akcija Dinamovih vedeta Majera i Ivanušeca, koji je dodavanje petom zaključio snažnim udarcem. Lopta se od bloka odbila u korner. Bila je to samo najava hrvatskog vodstva. Lijepa akcija za gol Sandra Kulenovića, koji je igrao i na nedavnom Euru u Italiji i San Marinu.

Od tog trenutka Hrvatska je zagospodarila terenom, Lovro Majer je maherski gradio igru mladih Kockastih, vrtjeli smo akcije brzo s jedne na drugu stranu dok su Škoti bili vidljivo inferiorni u fazi igre, ali nisu dopuštali našima lagane dolaske u zadnju trećinu, a dobro su zatvarali i prostor po dubini. Igrali su svoj tipični otočni, za naše prilike pomalo dosadan, ali pragmatičan nogomet. Svoje su šanse tražili dugim loptama prema dugokosom Hornbyju kojeg su kombinirano pazili Šutalo i Kalaica. Škotska devetka zapravo je jedini prijetio hrvatskoj obrani. Zapravo, do 37.minute kada je na trenutak zaspala naša obrana, a Readingov neugodan udarac zaustavio dotad potpuno nezaposleni Šemper. Stvorila se i neka gužva nakon toga, ali ništa se nije promijenilo.

Prilično učmalo, taktičko i nesadržajno drugo poluvrijeme probudlile su napokon dvije akcije:prvo je Hornby (opet taj uporni napadač Evertona) opasno zagrijao Šempera, a iz kontre na gotovo identičan način Kulenović je na kušnju stavio Doohana. U oba slučaja istakli su se vratari. No, uporna i poslovična borbena Škotska šokirala je sve na stadionu u 81. minuti. Sve su napravili pričuvne snage, asistent Middleton i strijelac McLennan, koji je neobranjivo naciljao donji lijevi kut Šemperovog gola.

Kada se mislilo da će Škoti uzeti bod na Šubićevcu, u smiraju utakmice opet se ukazao McLennan. I donio gostima ogromna tri boda, a Hrvatskoj šok i velike probleme odmah na startu kvalifikacija. Kako je netko rekao, Hrvati su igrali, Škoti zabijali. I odnijeli kući pobjedu.

Linker
20. travanj 2024 15:51