Nelson Almeida/afp/profimedia
OTVORENO PISMO

Šok u Brazilu, Fifa poslala strogi ultimatum: ‘Ako to učinite, izbacit ćemo vas iz svih natjecanja!‘

Krovna nogomentna organizacija strogo se protivi uplitanju politike u sport
Piše: SNObjavljeno: 25. prosinac 2023. 15:51

Krovna nogometna organizacija Fifa u otvorenom pismu poručila je Brazilcima da bi mogli ostati bez svih međunarodnih natjecanja, što se odnosi i na klubove i na reprezentaciju.

U suradnji s CONMEBOL-om, glavnom organizacijom južnoameričkog nogometa, Fifa je poručila Brazilskom nogometnom savezu (CBF) da ne smiju održati predsjedničke izbore u siječnju kako bi se riješili trenutnog nositelja te pozicije Ednalda Rodriguesa. Ako ne poslušaju njihov zahtjev, mogli bi snositi teške posljedice.

Naime, Sud u Rio de Janeiru 7. prosinca donio je odluku o smijeni Rodriguesa i svih osoba koje je imenovao u CBF-u zbog nepravilnosti prilikom predsjedničkih izbora prošle godine. Dva najviša suda u Brazilu još prošlog tjedna potvrdila su presudu, no Rodrigues je i dalje na poziciji za koju je izabran do 2026. godine. Fifa, pak, jasno nalaže da se politika ne smije uplesti u sport, stoga sudsku intervenciju smatra nepotrebnom, te je u nedjelju poručila da se izbori planirani povodom sudske odluke ne smiju održati. Pismo koje je poslano na brazilsku adresu potpisao je Fifin dužnosnik Kenny Jean-Marie i zamjenik glavnog tajnika CONMEBOL-a Montserrat Jimenez Garcia.

"Fifa i CONMEBOL žele snažno naglasiti da ne planira donijeti nikakvu odluku koja utječe na CBF, uključujući bilo kakve izbore ili raspisivanje izbora. Ako to nećete poštovati, Fifa nema drugu opciju nego podnijeti predmet svom relevantnom tijelu, a odluka bi mogla uključivati i suspenziju", stoji u početku pisma.

"Radi dobrog reda, također bismo željeli naglasiti da bi CBF mogao biti suspendiran i izgubiti sva članska prava s trenutačnim učinkom. To bi značilo da reprezentativne i klupske momčadi CBF-a više nemaju pravo sudjelovati u bilo kojem međunarodnom natjecanju dok suspenzija ne završi", poručuju.

Stoga, Brazil bi - ako ipak zakaže izbore - mogao biti suspendiran za sva natjecanja, što ukljućuje i Copa Americu 2024. godine.

Rodrigues se posljednjih godina suočava s pravnim problemima, samo je jedan u nizu dosadašnjih lica na njegovoj ulozi koja su se povezivala s korupcijom. Brazilci se, pak, boje da bi presuda protiv Rodriguesa mogla naštetiti kandidaturi za domaćinstvo Svjetskog prvenstva za žene 2027. godine, kao i pokušaju dovođenja Carla Ancelottija na klupu Seleçaa.

Linker
19. svibanj 2024 11:58