MURAD SEZER Afp
Hat-trick ‘Oranju‘

Šok za Nizozemce na startu kvalifikacija: Izgubili u Istanbulu u utakmici sa šest golova, Yilmaz junak

U prvom susretu europskih kvalifikacija za SP 2022., Turska je u Istanbulu pobijedila Nizozemsku 4:2
Piše: HinaObjavljeno: 24. ožujak 2021. 20:08

Bio je to dvoboj 1. kola G skupine europskih kvalifikacija za SP 2022. godine, a u ovoj skupini večeras se još sastaju Gibraltar i Norveška, te Latvija i Crna Gora.

Junak velike turske pobjede bio je trostruki strijelac Burak Yilmaz (15, 34-11m, 81), a pogodak za domaćine zabio je i Hakan Calhanoglu (46), dok su strijelci za "Oranje" bili Davy Klaassen (75), Luuk de Jong (77).

Nizozemska je propustila posljednji EP u Francuskoj 2016. godine, kao i posljednje svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. Nastupit će ovoga ljeta na EURO-u i u taboru "oranja" priželjkivali su pozitivan start kvalifikacija za SP. No, doživjeli su težak poraz.

image
MURAD SEZER Afp

Turska, koja koja nije bila na World Cupu od 2002. kada je bila treća, povela je u 15. minuti golom Buraka Yilmaza nakon brze kontre. Hakan Calhanoglu je poslao loptu koju je primio Yilmaz i odmah pucao sa 20-tak metara. Lopta je pogodila nekoga i promijenila smjer prevarivši Tima Krula. U 34. minuti napadač Lille je zabio i za 2-0 iz jedanaesterca kojeg je skrivio Donyell Malen.

image
TOLGA BOZOGLU Afp

U samoj završnici prvog dijela gosti su imali sjajnu priliku za smanjenje zaostatka, no nisu imali sreće. Steven Berghius je ubacio iz kornera, Matthijs de Ligt nadskočio obranu i pucao glavom, ali je pogodio lijevu stativu, a loptu je potom s gol crte glavom izbio Okay Yokuslu. Nizozemci su tražili pogodak, no engleski sudac Oliver je samo odmahnuo rukom.

Turska je na otvaranju drugog dijela stigla i do trećeg gola, a pogodak je nakon svega 30-tak sekundi sjajnim udarcem sa više od 20 metara zabio Calhanoglu.

Nizozemska se vratila u život s dva gola u razmaku od dvije minute. Klaassen je u 75. minuti smanjio na 1-3, a dvije minute kasnije De Jong je zabio za 3-2. No, nizozemski nalet utišao je Yilmaz fantastičnim golom iz slobodnog udarca u 81. minuti.

U posljednjim trenucima susreta Nizozemska nije uspjela realizirati jedanaesterac, Ugurcan Cakir je obranio udarac Memphisa Depayja.

Linker
20. travanj 2024 14:34