PAU BARRENA Afp
UŽIVO: IZVANREDNA PRESICA

Šokantno stanje u Barci: ‘Situacija je užasna, gora od očekivanja, Messijev ostanak bi nas uništio!‘

Joan Laporta održao je press-konferenciju povodom vijesti o neproduljivanju ugovora s Messijem
Piše: SNObjavljeno: 06. kolovoz 2021. 11:23

Barcelona je u četvrtak navečer šokirala nogometni svijet objavom kako neće doći do produljenja suradnje s legendarnim Argentincem koji tako napušta Camp Nou nakon 21 godine. Barcelonin predsjednik pokušao je objasniti situaciju.

"Ovdje sam da bih objasnio situaciju s Messijem. Nažalost, dobili smo užasnu situaciju u nasljeđe. Na plaće otpada 110% klupskog prihoda. Brojke su puno lošije nego li su nam predstavili kada smo preuzimali klub. Pravila i ograničenja La Lige su u skladu s pravilima financijskog fair playa i ne ostavlja nam ni malo manevarskog prostora. Ne mogu donijeti odluku koja bi uništila klub, Barcelona je najvažnija", rekao je Laporta.

image
President of FC Barcelona Joan Laporta holds a press conference at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 6, 2021 to explain Lionel Messi exit. Soccer star Lionel Messi will leave FC Barcelona after discussions for a new contract failed due to “financial and structural obstacles”. (Photo by Pau BARRENA/AFP)
PAU BARRENA Afp

S Messijem smo dogovorili detalje ugovora, ali ga jednostavno ne možemo registrirati. Nisam mogao donijeti odluku koja bi utjecala na budućnost kluba u idućih 50 godina..."Klub je star više od sto godina i on je jednostavno iznad svega i svakoga. Čak i iznad našeg najboljeg igrača kojem smo vječno zahvalni. Želio sam reći da postoje objektivni razlozi zašto je donesena ovakva odluka. Sagledali smo sve rizike i donijeli odluku", objašnjava Laporta.

"Želim biti jasan i reći da je Messi želio ostati, jer je imao načelni dogovor s klubom. Želim mu se zahvaliti, ali moramo prekinuti pregovore zbog pravila La Lige. Tužan sam, ali napravili smo sve da ga zadržimo. Leu ćemo biti vječno zahvalni, a sada počinje nova era nakon Messija. Tako je bilo i prije s drugim sjajnim igračima. Leo nam je donio puno veselja, puno uspjeha, puno uspomena na kojima ćemo mu biti vječno zahvalni", nastavio je Barcelonin predsjednik.

Jedno novinarsko pitanje glasilo je može li se situacija preokrenuti, da Messi ipak ostane u Barceloni?

"Ne želim davati lažne nade da se nešto može promijeniti. La Liga uskoro počinje i Leo je slobodan istražiti nove opcije...S Leom smo prvo dogovorili petogodišnji ugovor. Plaćali bismo ga prve dvije godine, a ostalo dogovorili naknadno. On je pristao i bili smo uvjereni da će biti dovoljno za zadovoljavanje fair-play propisa. No, La Liga nije dopustila. Jedini način je bio dogovor da La Liga uzima idućih 50 godina klubu dio novaca od tv-prava kako bi se namirio dug. To nisam mogao prihvatiti jer nisam želio da klub bude nečiji talac."

Razlog zašto Messi ne ostaje je dakle isključivo ekonomski?

"Pregovori s Messijem su završeni i on sada traži druge opcije. Rok za registraciju je prošao i to je to. Pokušat ću vam objasniti u čemu je problem. Naime, La Liga ima pravilo omjera 4 naprama 1. Dakle, da biste nekom dali plaću od 25 milijuna eura to morate pravdati zaradom od 100 milijuna eura što je jako puno. Za tako nešto bismo morali prodati jako puno igrača. Mi radimo na tome da smanjimo budžet za plaće, a s Leovim smanjenim ugovorom on bi iznosio 110% dobiti kluba, a to nije održivo."

Osjećate li se odgovornim jer ste dali lažne nade i obećanja navijačima na predsjedničkim izborima?

"Ne osjećam. Rekao sam već nekoliko puta da ćemo napraviti sve moguće da Messi ostane u klubu unutar aktualne financijske situacije. I postigli smo dogovor s Messijem, ali nismo ga mogli sprovesti zbog pravila. Ne osjećam se krivim jer sam napravio sve."

Jeste li se čuli s Messijem?

"S Leom sam razgovarao prije dva dana i objasnio mu situaciju. Jučer sam također razgovarao s njegovim ocem i sve mu objasnio. Zadnja dva mjeseca pregovori su bili jako intenzivni i svima moram čestitati na profesionalnosti. Leo je želio ostati i nije sretan. Mi smo svi željeli da ostane. Ali sada se mora suočiti sa stvarnošću. On zna da mu je Barcelona dom i da želim sve najbolje njemu i obitelji. Klub će mu vječno biti zahvalan.""

Kakva je sada situacija bez Messija?

"Svi radimo na situaciji i sada imamo malo više prostora za pronalazak rješenja. Ali čak i bez Lea smo u problemima. I bez njegova ugovora prelazimo limit koji je postavila La Liga. Naravno da je i La Liga željela da Messi ostane, ali pravila su ista za sve i nema ustupaka."

Što ako u klub dođe poziv u kojem se kaže da klub može registrirati Messija?

"Ne možemo živjeti u snovima već u stvarnosti. Ja sam želio ovdje pred vama reći da Messi ostaje, ali to se neće dogoiti. Bez njega ćemo nekako registrirati nove igrače. Hvala i svim igračima što su pristali na ponuđene uvjete. Drugim igračima sam rekao da nastavljamo bez Messija i da započinjemo novu eru. Rekao sam im da moramo biti uspješni i bez njega. Vidio sam lica kapetana i tražio ih da daju dodatne napore, posebice sada. Oni moraju voditi primjerom."

Jeste li razgovarali s trenerom Koemanom i kako je reagirao?

"Razgovarali smo i on je veliki profesionalac. Ima sposobnost brzo se prilagoditi na situaciju i rekao je da će naravno biti teško nadomjestiti Messija, ali motiviran je i rekao je da idemo po sve."

Kada biste morali izabrati krivca za odlazak Messija koga biste izdvojili?

"Prijašnja uprava nas je dovela u ovakvu situaciju. Stalno nalazimo na nove 'crne rupe' koje pokušavamo začepiti. Neke od donesenih odluka i dalje pokušavamo shvatiti."

Linker
03. svibanj 2024 09:16